Hoppa till huvudinnehållet

Lastbilsförare smugglade 65 kilo cannabis – döms till fem års fängelse

Publicerad:
Mannen stoppades av tullen i Vittjärn.
Mannen stoppades av tullen i Vittjärn. Foto: Tullen

Han förklarade att han var på väg till en Coop-butik utanför Oslo för att lasta varor.

Men tullinspektörerna blev misstänksamma och hittade nära 65 kilo cannabis gömt under golvet i den tillsynes tomma lastbilen.

Nu har den 58-årige föraren dömts till fem års fängelse.

Det var långfredag när den 58-årige lastbilschauffören blev stoppad av tullen vid gränsövergången i Vittjärn.

Han förklarade att han var på väg till Coop i Jessheim för att lasta varor – men eftersom tullinspektörerna visste att allt var stängt i Norge blev de misstänksamma.

När en narkotikahund började söka igenom det tomma lastutrymmet noterade de att 58-åringen såg märkbart nervös ut. En stund senare hittade de sex blå Ikeapåsar i ett utrymme under golvet – i påsarna låg nära 65 kilo cannabis till ett värde av sju miljoner kronor.

Hämtade droger i Spanien

Lastbilsföraren förklarade att han inte hade en aning om att narkotikan fanns i fordonet:

– Alla utom jag kan vara misstänkta. Hade jag vetat att jag hade det i trailern skulle jag inte ha kört fram till tullen med olastad bil, säger han i förhör.

Men tingsrätten tror inte på honom.

De anser att åklagare Sofie Derke bevisat att mannen hämtat drogerna i Spanien, därefter kört upp till Stockholm och sedan fortsatt mot Norge väl medveten om att han hade knark för miljoner i lasten.

”Robust bevisning”

”Tingsrätten anser att åklagarens bevisning är så robust att det är ställt utom rimligt tvivel att XX har varit medveten om att han innehaft och transporterat den mängd cannabisharts som åklagaren har gjort gällande.” skriver Värmlands tingsrätt.

Den 58-årige mannen har nu dömts mot sitt nekande till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt narkotikabrottNorgeTullenTullstation Hån

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.