Hoppa till huvudinnehållet

Högt rankat smultronställe i Värmland arrangerar konserter

Publicerad:
Ett av Värmlands äldsta kaféer satsar på konserter i sommar. Bland artisterna finns Rigmor Gustafsson.
Ett av Värmlands äldsta kaféer satsar på konserter i sommar. Bland artisterna finns Rigmor Gustafsson. Foto: Privat/Carl Edlom

Vid Långserud längs E18 mot Oslo ligger anrika Esters café som i höstas fick nya ägare.

Nu ska kaféet står värd för både livemusik och stand up.

Daniel Engh och sambon Ammie Louthander tog över Esters café i höstas och har även en glasseria i anslutning till kaféet. Nu utvecklar de verksamheten ytterligare – i sommar arrangeras konserter i trädgården utanför kaféet.

– Det blir konserter och värmländsk stand up, börjar Daniel Engh.

När NWT når honom håller han som bäst på att bygga scenen ute i trädgården som ska husera konserterna i sommar.

– Esters café är ett av Värmlands äldsta kaféer, här har det genom åren även varit loppis och antikaffär som komplement till kaféverksamheten.

Esters café startades redan 1929 av Ester Sundgren och på senare tid har kaféet kvalat in bland de bästa kaféerna i guiden White Guide Café jämte bland andra Artisan i Karlstad och Elins Bakgård i Arvika.

– Jag brinner för livemusik, fortsätter Daniel Engh som tidigare bland annat har arrangerat konserter i kvarteret Almen i Karlstad.

– Dessutom gillar jag de mindre värmländska smultronställena oerhört mycket. Därför blev Esters Kafé perfekt för våra intressen – här kan vi kombinera landsbygden och intima konserter. Det är ett sätt att förvalta den värmländska kulturen, och få ut den dit den kanske inte annars når. Allt behöver inte arrangeras i Karlstad, det går bra att köra även i Långserud med några hundra invånare.

Daniel Engh och Ammie Louthander driver Esters café.
Daniel Engh och Ammie Louthander driver Esters café.

De har satt ett publiktak på 200 personer per konsert, trädgården beskriver han som ganska liten och redan nu har hälften av biljetterna till samtliga konserter sålts.

– Countryartisten Erika Jonsson från Kil inleder den 15 juli. Jag har bokat henne tidigare och vet att det blir ett bra drag när hon spelar så det känns som en bra inledning.

Sommaren på Esters café

15/7 Erika Jonsson

22/7 Thomas Di Leva

29/7 Rigmor Gustafsson tolkar Monica Z

12/8 Stand-up med Kjell Åke i Myra

Näst på tur är Thomas Di Leva som blandar egna låtar med David Bowie-covers och sedan kommer den värmländska jazzveteranen Rigmor Gustafsson.

– Rigmor kompas av den klassiskt skolade Hammarö-gitarristen Mattias von Wachenfeldt.

Duon kommer att lägga tonvikten vid Monica Zetterlunds musik.

– De blandar låtar av Monica Z med Rigmors egna. Det är ett häftigt program med en härlig blandning.

Avslutningsvis kommer komikern Kjell Åke i Myra.

– Värmländsk stand up, det blir en rolig avslutning. Jag håller tummarna för bra väder, vid regn får man ta med sig en regnponcho.

Värmländska countryartisten släpper nytt: ”Som att låta folk läsa min dagbok”

Artikeltaggar

ArtisanArvikaCountrymusikDaniel EnghElins BakgårdErika JonssonFritid och livsstilGlassHumorKaféerKilKjell Åke AxelssonKonserterLandsbygdLångserudMattias von WachenfeldtMonica ZetterlundMusikNöje/KulturOsloRigmor GustafssonStandupThomas di Leva

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.