Karlstad stinker!

Insändare
PUBLICERAD:
Det luktar sopor i Karlstad varma dagar, tycker insändarskribenten Stinky. Karlstads kommun svarar direkt.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Att sitta ute i sin trädgård eller ta en fridfull promenad i kvarteret går inte längre.

Karlstads kommuns policy att tömma sopkärlen var fjortonde dag även på sommaren fungerar inte. Värmen gör att stanken börjar ungefär tre–fyra dagar efter att sopbilen tömt soptunnorna. För de som har tömning i början på veckan så blir två helger förstörda av de egna och grannens stinkande sopor.

Det är tydligt att soptunnorna måste tömmas varje vecka och det ska banne mig ingå i normal taxa för 14 dagars hämtning. Sopbilen får lov att tömma soptunnorna på kvällar och helger, kanske med hjälp av sommarjobbande ungdom.

Karlstad har inte råd att skrämma bort turister och folkliv genom att ha en stinkande stad likt italienska Milano. Det är helt självklart att Karlstad måste hantera stadens sopor bättre än Milano, där maffian kontrollerar avfallshanteringen.

Stinky

Svar direkt från Karlstads kommun:

Tipsen som motverkar dålig lukt

Om du som villakund besväras av dålig lukt från ditt sopkärl finns det några saker du kan göra.

Placera sopkärlet i skuggan om du har möjlighet, men kom ihåg att ställa fram kärlet på rätt plats under tömningsdagen.

Se till att kärlet är rent och fräscht. Behöver kärlet rengöras gör du det enklast direkt efter tömning. Vill du inte tvätta kärlet själv kan du beställa en kärltvätt av oss.

Förslut matavfallspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Då säkerställer du att matavfallet inte faller ur och smutsar ner kärlet. Låt också blött matavfall rinna av innan du lägger det i påsen.

Förvara matavfall som luktar, exempelvis fiskrens och räkskal, i en matavfallspåse i frysen och lägg påsen i sopkärlet dagen för tömningsdag.

För den Karlstadsbo som önskar erbjuder vi ett tilläggsabonnemang med sex extra hämtningar under perioden juni–augusti. Du beställer tilläggstjänsten av vår kundservice.

Anledningen till att vi inte har veckotömning sommartid är för att vi vill hålla nere avgiften för Karlstadsborna. Vi tycker inte heller att det är hållbart att tömma kärlen för alla villakunder när det ligger enstaka påsar i.

Malin Pettersson

avdelningschef återvinningstjänster Karlstads Energi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.