En hamburgare är inte som förr: ”Jag vill bara bli mätt och slippa bli rånad”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nutidens hamburgare är mer diamantslipning, sett till pris och presentation, än vad det handlar om att äta sig mätt, tycker insändarskribenten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Jag var inne på en rätt så nyetablerad hamburgerkedja för ett tag sedan.
De skulle ha över hundra kronor för en liten ynklig puck uppstekt köttfärs.
Glöm det! Så roligt är det inte att äta ute.

Det finns de som är värre. För ett tag sedan klev jag in på en lite finare restaurangkedja som har kött och hamburgare som specialitet. Jag höll på att få en stroke när jag såg deras meny. Över tvåhundra spänn för en liten hamburgare! Det är ju rena rånet!

Man borde använda sig av någon form av varningssignaler utanför deras restauranger. Pallbockar, avspärrningsband, roterande varningsljus och en myndig polisman med batong som kan lotsa folk vidare – Gå vidare! Här finns inget att se!

Snabbmatskedjorna försöker i dag profilera sig som lite märkvärdigare än de är och hamburgarna ska helt plötsligt ge sken utav att vara "fin" mat. Man kan fråga sig hur fint lite tillplattad och uppstekt köttfärs kan bli egentligen. Tillverkar de köttfärsen av utrotningshotad snöleopard, eller? Med tanke på priserna skulle det inte förvåna mig.

När jag var ung så var en hamburgare bara en hamburgare utan några krusiduller. Goda var de också! Smakade inte annorlunda mot i dag. Det existerade inte några fjantiga beskrivningar som högrev, picklad lök, äppelrökt bacon och ugnsfärskt bröd varsamt bakat av franska bagare i förförisk gryningssol. Då sade man bara att en hamburgare innehöll kött och till detta kunde man välja lök (stekt eller rå) och dressing. Punkt. Valde man även ost så hette det ostburgare och inte cheeseburgare. Vad det var för märke på osten och om den ystades av sydtyrolska ostmakare vid alpernas fot var totalt ointressant.

I dag ska något som enbart handlar om att inta föda och tillgodose sitt energibehov låta märkvärdigare än det är. Tror de att det handlar om diamantslipning eller? Jag vill bara bli mätt och slippa bli rånad. Fast det blir jag inte, rånad alltså. Dagens nya hamburgerkedjor får klara sig utan mig som gäst. Jag äter hemma för en tiondel av priset och mätt blir jag också. Bra va?

P Ferm

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.