Hoppa till huvudinnehållet

Tre döda i skjutning i Köpenhamn – två skadade svenskar

Publicerad:
Polis och räddningsfordon i närheten av det köpcentrum i Köpenhamn där flera personer sköts ihjäl på söndagskvällen.
Polis och räddningsfordon i närheten av det köpcentrum i Köpenhamn där flera personer sköts ihjäl på söndagskvällen. Foto: Andreas Hillergren /TT

Tre personer dödades och flera skadades, varav två svenskar, när en man öppnade eld mot folkmassor på ett köpcentrum i Köpenhamn.

Svenskarna är skottskadade och deras tillstånd är kritiskt men stabilt, enligt Köpenhamnspolisen.

Skotten började avlossas vid klockan halv sju på söndagskvällen, på köpcentret Fields i södra Köpenhamn.

Skräckslagna människor rusade ut ur gallerian i panik. En beväpnad 22-åring greps utanför gallerian.

– Allt tyder just nu på att 22-åringen agerat ensam, säger Søren Thomassen på Köpenhamnspolisen.

De tre personer som dödades var en man i 40-årsåldern, en 17-årig kvinna och en rysk man. De två skadade svenskarna vårdas på sjukhus, deras tillstånd är kritiskt men stabilt. Det handlar om en 50-årig man och en 16-årig flicka. Utöver det har flera människor skadats, varav ytterligare två allvarligt.

Enligt Søren Thomassen är polisens bild just nu att det är slumpmässigt utvalda offer. Den misstänkte har hörts och har erkänt att det är han som varit på köpcentret. I övrigt vill polisen inte gå in på vad som sagts i förhören.

Tros ha agerat ensam

Den misstänkte är enligt polisen "känd av psykiatrin" sedan tidigare. Men mer än så vill Søren Thomassen inte gå in på den misstänktes psykiska mående just nu.

Enligt polisen finns just nu inget som talar för att det ligger terrormotiv bakom skottlossningen.

– Som det ser ut nu ser det ut som att han agerat ensam, men det närmare motivet vill jag inte uttala mig om just nu, säger Thomassen.

Polisen nåddes av det första larmet klockan 17.36. Den misstänkte 22-åringen greps klockan 17.48, i nära anslutning till Fields. Gärningsmannen var i besittning av ett gevär och ammunition till geväret, enligt Köpenhamnspolisen. Gripandet var odramatiskt.

Utreder Youtube-videor

En häktningsförhandling kommer att hållas under måndagen. Mannen är misstänkt för mord men det kan tillkomma fler brottsmisstankar, enligt Thomassen.

Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen, rapporterar Jyllands-Posten. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.

Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte kommentera om mannen på filmerna är identisk med den gripne 22-åringen.

Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress i Amager.

Vid restauranger

Bilder från händelsen visar hur panikslagna människor springer ut från köpcentrumet.

Polisen meddelade en kvart efter larmet att "skott har avlossats och flera personer har träffats". Polisen uppmanade samtidigt människor som var inne i köpcentrumet att "stanna och invänta polisen" och att "alla andra personer måste hålla sig borta".

Skottlossningen rapporteras ha ägt rum vid köpcentrumets restaurangavdelning.

Danska TV2 har talat med en person som befann sig vid en restaurang i köpcentrumet när skottlossningen började.

– Plötsligt såg vi hur folk började springa mot utgångarna och sedan hörde vi en smäll. Då sprang vi också ut, säger personen, som på vägen ut hörde ytterligare två smällar.

Andra vittnen talar om drygt en handfull smällar.

Ytterligare ett ögonvittne berättar för Berlingske att han tillsammans med andra gömde sig på taket innan han till slut lyckades ta sig ut och fly platsen.

– Alla sprang åt alla håll. Folk skrek, säger han till tidningen.

Joakim Magnå/TT

Agneta Liljeqvist/TT

Detta vet vi om dådet i Köpenhamn

Tre personer har dödats och fyra ytterligare – varav två svenskar – är allvarligt skottskadade efter dådet i Köpenhamn.

Detta vet vi om dådet och den misstänkte 22-årige mannen.

Larmet om skottlossning på köpcentret Fields på Amager i Köpenhamn kom in klockan 17.36 på söndagseftermiddagen.

Den misstänkte, en dansk 22-årig man, greps kort därefter. Han var då beväpnad med ett gevär och en kniv.

Tre personer dödades i dådet: två danska 17-åringar (en flicka och en pojke) samt en 47-årig rysk man bosatt i Danmark.

Fyra personer vårdas på sjukhus med allvarliga skottskador: En svensk 16-årig flicka, en svensk 50-årig man och två danska kvinnor, 19 respektive 40 år gamla.

De skottskadades tillstånd uppges vara kritiskt, men stabilt.

Utöver de skottskadade fick ett antal ytterligare personer lättare skador i samband med att de försökte ta sig ut ur köpcentret.

Enligt polisen agerade den misstänkte 22-åringen av allt att döma ensam. Det finns i nuläget inget som tyder på det handlar om ett terrordåd, men motivet är ännu oklart.

Polisen uppger att dådet föregåtts av "viss förberedelse". Mannen är "perifert känd" av polisen sedan tidigare och även "känd av psykiatrin".

En häktningsförhandling mot mannen kommer att hållas under måndagen.

Fields är ett av Danmarks största köpcentrum.

En slutsåld konsert med popstjärnan Harry Styles var planerad under söndagskvällen, på tio minuters promenadavstånd från Fields. Konserten ställdes efter dådet in.

Källa: TT

Søren Thomassen vid Köpenhamnspolisen höll en presskonferens klockan 00.45 natten mot måndagen.
Søren Thomassen vid Köpenhamnspolisen höll en presskonferens klockan 00.45 natten mot måndagen. Foto: Claus Bech/Ritzau/TT
Människor flyr köpcentrumet i Köpenhamn i samband med skotten.
Människor flyr köpcentrumet i Köpenhamn i samband med skotten. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusKöpenhamnPolisenYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.