Hoppa till huvudinnehållet

Rökrutan vid Centralsjukhuset borde flyttas

Publicerad:
Så lösningen är att om det behövs rökruta vid Centralsjukhuset i Karlstad ska den placeras så att ingen som vill undvika rök behöver passera denna rökruta, skriver Anders Halvarsson.
Så lösningen är att om det behövs rökruta vid Centralsjukhuset i Karlstad ska den placeras så att ingen som vill undvika rök behöver passera denna rökruta, skriver Anders Halvarsson. Foto: Frida Emilsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En rökande persons frihet att röka ska därför inskränkas eftersom den inkräktar på någon annan persons rättighet att slippa rök, skriver Anders Halvarsson.

Det har framförts synpunkter på om det ska finnas rökrutor på bestämda platser och några menar att man ska sluta förfölja rökarna och låta dem vara eftersom det är en rättighet att röka.

Personligen får jag inte fysiska besvär av rök. Jag känner enbart obehag. Däremot har jag i min närhet personer som har astma och som får omedelbara andningsbesvär vid inandning av rök. Dessa måste till och med ta omvägar ute på stan för att undvika rök.

Nåja, här finns alltså två motstående viljor, en som vill kunna röka och en som vill kunna undvika rök. Hur löser man det?

Så skriver du en debattartikel

Detta har behandlats av WHO (världshälsoorganisationen) på följande sätt: Enligt WHO:s tobakskonvention är det en mänsklig rättighet att slippa tobaksrök. Sverige har skrivit under tobakskonventionen. Riksdagen har beslutat om ett mål att ingen, efter år 2014, ofrivilligt ska behöva utsättas för rök.

För att bli mer konkret uttrycks detta så här: En människas frihet får bara inskränkas av en annan människas frihet. En rökande persons frihet att röka ska därför inskränkas eftersom den inkräktar på någon annan persons rättighet att slippa rök och friheten att undvika något går alltid före friheten att utsätta andra för något.

Så lösningen är att om det behövs rökruta vid Centralsjukhuset i Karlstad ska den placeras så att ingen som vill undvika rök behöver passera denna rökruta. Helst bör den bort helt med tanke på ovanstående riksdagsmål om rökfrihet för alla, men detta beslut överlåts till Region Värmland att fatta.

Anders Halvarsson

Styrelseledamot i Astma- och allergiföreningen, Karlstad

Artikeltaggar

AllergierAstmaAstma- och allergiförbundetCentralsjukhuset i KarlstadDebattRegion VärmlandRegionerRiksdagenRökningTobakWHO