Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsfödde skådespelaren Lennart Hjulström död: "En av de absolut bästa"

Publicerad:
Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström föddes i Karlstad och har medverkat i filmer som ”Mitt liv som hund” och ”Black Jack” samt i filmserien om ”Johan Falk”.
Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström föddes i Karlstad och har medverkat i filmer som ”Mitt liv som hund” och ”Black Jack” samt i filmserien om ”Johan Falk”. Foto: Ulf Palm/TT

Regissören och skådespelaren Lennart Hjulström är död. Han medverkade i filmer som "Mitt liv som hund", "Black Jack" och tre Johan Falk-filmer som regisserades av värmländske regissören Anders Nilsson.

Lennart Hjulström föddes i Karlstad 1938 och har en omfattande karriär bakom sig med roller i både tv- och film och på landets teaterscener. Han växte upp i Uppsala där han också inledde sin bana som skådespelare. Tidigt började han även att regissera.

– Av alla skådespelare jag har arbetat med tillhör han de absolut bästa, säger den värmländske regissören Anders Nilsson.

– Både vad gäller hur han var på inspelningsplats och hur han levererade sina scener.

Anders Nilsson regisserade Lennart Hjulström i rollen som kommissarie Ola Sellberg i "Johan Falk"-filmerna "Noll tolerans", "Livvakterna" och "Den tredje vågen".

– Han var bäst. Bäst på att spela en auktoritär människa. Jag minns hur jag såg honom göra en roll som säpochef i den första "Hamilton"-filmen, alltså "Täcknamn Coq Rouge". Den prestationen gjorde att jag ville ha med honom i mina filmer.

Marie Richardson, Lennart Hjulström, Irina Björklund och Jakob Eklund inför inspelningen av "Den tredje vågen" som regisserades av Anders Nilsson.
Marie Richardson, Lennart Hjulström, Irina Björklund och Jakob Eklund inför inspelningen av "Den tredje vågen" som regisserades av Anders Nilsson. Foto: JESSICA GOW

Lennart Hjulström fick ofta rollen som sträng och auktoritär, som polischef eller rektor.

– "Man måste ha det i sig för att kunna spela en roll", minns jag att Lennart sa vid ett tillfälle. Själv trodde han att det till en del berodde på hans bakgrund som regissör, som ju är ett yrke där man styr.

Rollen som rektor fick han spela i Mikael Håfströms "Ondskan".

– Lennart var mån om att arbeta med få ord, fortsätter Anders Nilsson.

– Vi diskuterade ofta repliker och hur man kunde korta meningar. Med få ord kunde han få mycket sagt.

Anders Nilsson berättar om situationer under filminspelningarna med Lennart Hjulström.

– Det var speciellt när han kom in i ett rum. Många tyckte att han verkade så sträng, rentav elak med sina intensiva ögon. Men det var bara så han såg ut, hans koncentration. Som person var han jättevänlig. Han hjälpte mig ofta i regiarbetet, tipsade om hur jag kunde få fram det bästa ur de medverkande skådespelarna.

I "Noll tolerans" finns det en storyline om en värmlänning – något som uppskattades extra av Lennart Hjulström.

– Han sa: "Det är inte många som vet att jag är värmlänning". Han var glad över att vara värmlänning.

Filmregissören Anders Nilsson från Kil.
Filmregissören Anders Nilsson från Kil. Foto: Carl Edlom

Det fanns vissa planer på ett framtida samarbete.

– Jag visste att han var sjuk, men inte hur allvarligt det var. Jag håller på med ett projekt om spioner där en roll var tänkt att göras av Lennart Hjulström. Nu blir det inte så. Jag minns honom som lugn och cool, kamratlig och faderlig, varm, intelligent och karismatisk.

Beskedet om Lennart Hjulströms död kom genom dottern Carin Hjulström som skrev följande på sitt Instagramkonto: "Nu har vår älskade pappa och make somnat in efter en tids sjukdom." Lennart Hjulström blev 83 år.

Artikeltaggar

Anders NilssonFamiljFilmJan GuillouJohan FalkKändisarMänskligtNöje/KulturTeaterTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.