Socialdemokraterna vill förbjuda friskolorna att ta ut vinst. Det sade statsminister Magdalena Andersson i sitt tal under Almedalsveckans första dag.
– Det är ett jättebra förslag, men mest en symbolisk fråga, menar Andreas Wargclou, rektor på friskolan Karlstads Globala Gymnasium.
Förslaget är ett av Socialdemokraternas stora vallöften.
I Karlstad mottas det med positiva reaktioner. I alla fall om man pratar med Rune Jacobsson, rektor på de kommunala skolorna Orrholmsskolan och Färjestadsskolan.
– Pengarna ska gå till elever och inte till riskkapitalisterna. Jag tycker att det är ett jättebra förslag.
Men han menar att det är skillnad på friskolor och friskolor.
– Det är viktigt att påpeka att det finns en variation bland friskolor. Det finns mindre friskolor som kanske drivs av ett personalkooperativ eller som finns på landsbygden. Där kan jag tycka att det finns en lokal förankring hos de friskolorna. Dem vänder jag mig inte emot utan det är de stora drakarna, där pengarna tar någon annan väg, som jag vänder mig emot.
”Symboliskt värde”
I Karlstad finns flera friskolor. En av dem är Karlstads Globala Gymnasium, där Andreas Wargclou är rektor.
– Jag tycker att det är ett bra förslag, inte minst för att det är av ett symboliskt värde. Och att de stora vinstuttagen som stora koncerner gör – det är klart att det sticker i ögonen och det försvårar egentligen för alla friskolor.
Ni tycker alltså, som friskola, att det är ett bra förslag?
– Ja, vi driver ju vår skola som en icke vinstdrivande skola. Vi är ett aktiebolag men vi har i våra stadgar att det (vinsten, reds.anm.) ska in i verksamheten igen.
– När det blir sådana här jättevinstuttag så dras alla friskolor över en kam, det blir ett problem för alla. Så jag tycker att det är jättebra förslag att förbjuda eller begränsa vinster till en rimlig nivå.
Skulle ett sådant beslut påverka er verksamhet?
– Nej, det skulle inte påverka oss överhuvudtaget.
Inte heller skulle ett sådant förbud påverka Karlstadsborna, tror han.
– Det kommer inte påverka dem överhuvudtaget, tror jag. Det finns så många sätt att gå runt ett vinstuttagförbud. Man måste komplettera med diverse andra regler också, det är väldigt komplicerat och man måste vara väldigt insatt i skolan för att förstå hur det fungerar.
Han tar upp ett exempel:
– Även om man har ett vinstuttag i skolan kan man ha en vd som tjänar 15 miljoner om året. Vill man lösa grundproblemet så krävs det ytterligare åtgärder i en rad olika led. Det vet Magdalena Andersson, så jag tror det mest är en symbolisk fråga. Men det påverkar ändå de börsnoterade bolagen så det är ju bra.
NWT har också sökt andra friskolor, men de har bett att få återkomma.