Bättre betyg för Sverige än Norge i Morokulien 2-dagars

Publicerad:
Johan Hellman, tidigare orienterare i OK Tyr, var snabbast i Morokuliens 2-dagarsorientering som sprangs både i Sverige och i Norge. Foto: Olov Öström

Morokulien 2-dagars var tillbaka i helgen efter två års pandemiuppehåll.

De två orienteringstävlingarna i Morokulien är inte bara ett samarrangemang mellan tre klubbar utan också ett gränsöverskridande lagarbete.

– Utan OK Hierne och Eidskogs O-lag hade vi aldrig kunnat arrangera tävlingen, säger Erik Sundbäck i Åmotfors OK, tävlingsledare för den andra etappen.

De tre klubbarna hjälptes åt med att ta de båda tävlingsarrangemangen i hamn.

Första dagen sprangs det på norska sidan i Vestmarka och den andra etappen avgjordes på svensk mark i Köla.

Johan Hellman från Idefjordens SK vann H21-klassen närmast före Jonathan Uller, Kils OK.

Cyklat mycket

Hellman kommer ursprungligen från Dals Rostock i Dalsland och tävlade under några år för OK Tyr.

– De senaste åren har jag mest cyklat mountainbike, men i år har det blivit mer orientering, berättar Johan.

Det har också blivit ett klubbyte, från Vänersborgs SK till Idefjordens SK som finns i Strömstad, Johans hemort.

Slutetappen avgjordes som en jaktstart med först i mål som vinnare. Johan Hellman vann etappen i Vestmarka och var därför först ut i skogen under jaktstarten. Några konkurrenter såg han aldrig skymten av.

– Jag gjorde en miss och då trodde jag nog att de andra skulle komma ikapp mig, berättar Johan.

Jonathan Uller från Kils OK blev tvåa i H21-klassen. Här stämplar han vid den sista kontrollen vid målet på skidstadion i Köla.
Jonathan Uller från Kils OK blev tvåa i H21-klassen. Här stämplar han vid den sista kontrollen vid målet på skidstadion i Köla. Foto: Olov Öström

Även Jonathan Uller gjorde misstag vilket betydde att han aldrig kunde fånga in den bortflyende Hellman.

I damklassen var Maria Magnusson från Sävedalens AIK ohotad etta. Bara en värmländsk deltagare var med i D21. Överlag var det klent med värmländska deltagare.

– Vi hade en bit över 200 deltagare per dag. Det är ungefär 100 färre än innan pandemin. Det är inte lika mycket ungdomar och framför allt färre värmlänningar nu än tidigare, konstaterar Erik Sundbäck, tävlingsledaren under söndagen.

Värsta terrängen

De två tävlingsdagarna bjöd på mycket skilda förutsättningar. På norska sidan var terrängen extremt vresig och svårlöpt. Flera deltagare klagade och tyckte att det var den värsta terräng de någonsin sprungit i. Kölaterrängen fick betydligt bättre omdöme.

I den betygsättning som deltagarna kan göra efter alla orienteringstävlingar fick de viktigaste parametrarna, banläggning och terräng, klart högre betyg i Köla än på norska sidan.

Köla- etappen fick medelbetyg 4,0 för terräng och 4,17 för banläggning. Tävlingen på norska sidan fick betygen 2,92 respektive 2,62.

Morokulien

Morokulien var en mikrostat på sex hektar som fanns vid norsk-svenska gränsen i Eda under en vecka 1959. Namnet Morokulien lanserades av tv-profilen Lennart Hyland och är en sammanslagning av norska moro (kul på svenska) och det svenska uttryck för samma tillstånd. På platsen finns ett fredsmonument som restes 1914. Det har en inskrift som talar om evig fred mellan de två länderna.

Artikeltaggar

MorokulienOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare