Värmländsk jackpot – Bergström bjöd upp till segerdans

Publicerad:
Urban Bergström och Herbjörn Haug bjöd på dans. Foto: Olle Persson

Supportklasserna gav värmländsk jackpot.

Simon Olofsson vann supercar lites och Urban Bergström supernationell. Den sistnämde tog en segerdans ute på banan med tvåan Herbjörn Haug.

– En måste bjuda på lite show, säger Bergström.

Svenske mästaren 2020, Per Berglund, Höljes, utmanade om segern, men fick problem och var bland annat ute i gräset, då drog Urban Bergström med sin 500-hästars Volvo V40 längsta strået. Han var också tongivande i fredagens landskamp mot Norge.

54-åringen från Sunne, äldst i startfältet, kan vara världens roligaste rallycrossförare och missar aldrig ett tillfälle att skoja till det. Herbjörn Haug hängde på när Bergström bjöd upp.

– Han är Norges svar på pajas till mig, det vet jag. Hade jag sagt till honom att vi klär av oss nakna hade han gjort det också.

Så långt gick det som tur var aldrig.

– Nej, det finns ju barn i publiken.

Han tävlar sällan numera och har uppenbarligen vilat sig i form.

– Det sitter i ryggmärgen. Det här var riktigt roligt.

Urban Bergström jublar på biltaket.
Urban Bergström jublar på biltaket. Foto: Olle Persson

Senaste inhoppet var i vintras.

– Jag fick vattenplaning, annars hade jag tagit SM-guld. Bilen har stått i bussen sedan dess.

Hur många segrar har du tagit i Höljes?

– Sex–sju, jag vet inte, mest av alla i alla fall. Är det något ställe man vill vinna på så är det EM i Höljes. Men det har inte varit supportrace på länge.

Han har ett SM-guld, 2005, och massor av silver och brons.

Nästa tävling är SM i Kalix i augusti.

– Det är bara en tävling så jag åker upp och åker den. Jag har huvudsponsorn där. Utan Öhmans är min satsning omöjlig, de står för allt.

Bergström tävlar sedan några år tillbaka för Tväråns IF i Älvsbyn.

Simon Olofsson vann supercar lites.
Simon Olofsson vann supercar lites. Foto: Olle Persson

Simon Olofsson är också segervan i Höljes.

– Det var tredje eller fjärde. Känns förbannat gôtt, säger 27-åringen från Charlottenberg, som också vunnit i EM och RallyX Nordic.

– Jag fick till en start från första spår, som är väldigt halkigt här, tog ledningen och de började strula bakom. Då var det lugnt, beskriver han.

Simon Olofsson har fått fin start på säsongen, med andraplats i RallyX i Höljes, följt av dubbla segrar i Finland och nu seger i Nitro rallycross i England.

Den här framgången bådar gott för fortsättningen.

– Även om det bara är supportklass så kom några av de bästa och det var väldigt bra träning inför nästa helgs Nordiska i Riga och sen Nitro i Strängnäs.

Artikeltaggar

RallycrossSimon OlofssonUrban BergströmVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare