Superstjärnor trivs i Höljes: ”Fantastiskt ställe”

Publicerad:
Catie Munnings och Laia Sanz trivdes i Höljes, trots att de som nykomlingar hade det tufft tävlingsmässigt. Foto: Olle Persson

Två av motorsportens just nu största profiler debuterar i Höljes.

Det handlar om brittiska rallymästaren Catie Munnings, 24, och 25-faldiga VM-vinnaren Laia Sanz, 36, från Spanien.

– En riktigt fin möjlighet att få vara i rallycrossens högborg, säger Sanz.

Båda satsar främst på Extreme E den här säsongen, men kompletterar med rallycross. De kör i elbilsklassen RX2e och är i Höljes för första gången. Laia Sanz har åkt en rallycrosstävling tidigare, 2021 i RX2e på belgiska Spa, medan Catie Munnings är helt grön.

– Jag älskar det. Jag håller på att upptäcker den här sortens racing, för jag har en helt annan bakgrund, säger Sanz, som är en riktig superstjärna på två hjul.

Vid blott fyra års ålder började hon i hemlighet köra sin äldre bror Joans minimotorcykel och talangen märktes snabbt. Totala antalet mästartitlar nationellt och internationellt är 54.

Hon har bland annat 20 VM-guld i trial (14 individuella och sex i lag), fem segrar i enduro-VM, tre i Xgames och sex i Dakarrallyts damklass. 2015 blev hon första kvinna att nå topp tio totalt i Dakars mc-klass (nia).

Med 19 individuella VM-tecken är hon tidernas näst mest framgångsrika motorcyklist oavsett kön, efter landsmannen Toni Bou, som vunnit 22 gånger i trial.

Laia Sanz flyger fram.
Laia Sanz flyger fram. Foto: Olle Persson

Nu prövar Sanz lyckan på fyra hjul. Huvuduppgiften är Extreme E, där hon kör i hop med landsmannen och tvåfaldige rallyvärldsmästaren Carlos Sainz. I fjol blev duon femma och ligger tvåa bakom Johan Kristoffersson/Mikaela Åhlin Kottulinsky efter årets första deltävling och inför dubbeltävlingen på Sardinien onsdag–torsdag och lördag–söndag kommande vecka.

– Jag vet att rallycross är stort i Norden och det här är ett fantastiskt ställe, med atmosfären och alla människor som har party. Jag gillar banan. Den är svår, men det är perfekt för jag är här för att lära mig. Jag blir snabbare och snabbare i Extreme E, men har fortfarande problem med starterna.

Laia Sanz har också klart med Nürburgring, men inget mer rallycross är planerat.

– Fokus är Extreme E och sen ska jag tänka på nästa Dakar.

– Jag körde mitt första med bil i år och blev 23:a. Hoppas jag får en bättre bil nästa år och kan slåss högre upp, säger Laia Sanz.

Tv-personlighet

Catie Munnings har tävlat i Värmland en gång tidigare. 2020 körde hon Svenska rallyt i en Ford Fiesta R2 och blev 16:e i klassen. Största meriten är annars EM-titeln för damer 2016.

Munnings är även en tv-personlighet i Storbritannien. Hon var programledare för Catie's Amazing Machines på BBC och testkörde olika häftiga åkdon, men hoppade av för att satsa på sin egen motorsportkarriär.

Catie Munnings i en kurva.
Catie Munnings i en kurva. Foto: Olle Persson

I fjol var hon tvåa i Extreme E ihop med Kevin Hansen i Rosbergsteamet. Nu har hon bytt till storebror Timmy Hansen och Andrettiteamet och ligger sjua.

Rallycross är bra träning.

– Det är helt nytt och en stor utmaning, men Timmy hjälper mig mycket, säger Catie Munnings.

Hon har redan fått blodad tand.

– Jag tycker det är jättekul i sig och kör allt jag har budget till. Hoppas jag kan få till några race till.

Vad tycker du om Höljes?

– Fantastisk atmosfär. Lyckliga gatan är väldigt speciell, med riktiga hardcore-fans.

Catie Munnings och Laia Sanz kämpade i den nedre regionen av tio bilar starka RX2e i Höljes.

Artikeltaggar

Catie MunningsExtreme ERallycrossVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare