Glädjetårar förbyttes i sorg – Solberg diskad och fråntagen segern

Publicerad:
Mycket spänning släppte när Oliver Solberg vann i Höljes. Han fråntogs sedan segern. Foto: Olle Persson

Glädjetårarna rann på Oliver Solberg efter söndagens triumf i Höljes-EM inför 22400 åskådare.

– Största lättnaden i mitt liv, sade han direkt efter målgång.

Tre timmar senare förbyttes glädjen i sorg när Solberg diskades.

Orsaken var att hasplåten, skyddsplåten i aluminium under under Solbergs Hyundai i20 supercar, var tyngre än reglementet tillåter. Regeln finns för att styra viktfördelningen.

– Första gången jag blir diskad för att ha övervikt, säger han ironiskt.

Hasplåten vägde tre kilo för mycket, framkom i besiktningen efter finalen. Diskussioner pågick länge, men till slut kom beskedet om diskningen i finalen, vilket innebar att Oliver Solberg placerades sist i finalen och slutade femma i tävlingen. Tvåan Anton Marklund utropades till segrare.

– Jag körde ju med övervikt, men det hjälpte inte, det var fördelat fel bak och fram.

Känner du att du vann ändå?

– Ja, jag var snabbast varje dag och allt kändes bra, säger Solberg innan han måste skynda sig iväg med bil till flygplatsen i Hagfors för att ta sig till Jyväskylä och test med Hyundai inför Finlands VM-rally.

Mamma Pernilla konstaterar:

– Det är så surt, men reglerna är det de är, inget att diskutera, och man har alltid ett ansvar att veta vad man gör. Men om man vill fuska gör man bilen lättare. Det här var ju ingen fördel alls.

Innan det ”tunga” beskedet var det bara glädje hos Solberg och Hedströmsteamet från Torsby som han tävlade för.

Oliver Solberg flyger högt i ett hopp.
Oliver Solberg flyger högt i ett hopp. Foto: Olle Persson

20-åringen från Mitandersfors har haft en tung start på rallysäsongen i Hyundais WRC-bil. Succéinhoppet i rallycross betyder mycket.

– Jag har inte märkt av det innan, men kände att all tyngd som har varit släppte nu. Jag har längtat efter det här väldigt länge, säger Oliver Solberg, som var först i mål före Anton Marklund och fransmannen Jean Baptiste Dubourg.

Fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson utmanade Solberg hårt om förstaplatsen och de hade en sammandrabbning vid utgången av jokerspåret, som Solberg vann. Senare drabbades Kristoffersson av punktering och valde att bryta.

– Det var utgången på jokern som avgjorde, säger Kristoffersson.

Var det helt schysst racing?

– Ja, men stenhårt. Det var jätteroligt, en kul final. Synd bara att jag fick punktering, hade gärna velat fortsätta fighten med Oliver hela vägen in.

Johan Kristoffersson, Petter Solberg och Oliver Solberg i snack efter finalen.
Johan Kristoffersson, Petter Solberg och Oliver Solberg i snack efter finalen. Foto: Olle Persson

Han fick punktering på Folkvagnens vänster framhjul i första svängen på tredje varvet.

– Det har jag aldrig fått förut på varken test eller tävling. Ingen aning om varför. Det var ingen idé för mig att fortsätta för att kanske bli fyra. Jag kör inte för poäng eller något så det var bara att parkera istället för att köra sönder bilen mer.

Efter Solbergs diskning blev han ändå fyra.

Johan Kristoffersson kör inget mer i rallycross-EM, men väl i VM när elbilarna gör intåg i nästa deltävling på tyska Nürburgring.

Närmast väntar dock dubbeltävling på Sardinien i Extrem E, som han och Mikaela Åhlin-Kottulinsky leder efter första deltävlingen.

– Jag åker till Gardemoen nu och flyger sex i morgon bitti (måndag).

Hedströmsteamets ägare Peter Hedström var förstås nöjd med Oliver Solbergs körning. Solberg har sagt att det är enda inhoppet i rallycross i år.

Ska du försöka få honom att något mer?

– Jag vet att han varit intresserad av Norge men vi får se i kalendern, säger Hedström.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonOliver SolbergRallycrossRallycross-EMVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare