Hoppa till huvudinnehållet

Vad händer i SD? – tidigare profilen går till attack mot sitt gamla parti

Publicerad:
Efter två decennier som SD:are lämnade Mathias Gyllensteen Söderström partiet.
Efter två decennier som SD:are lämnade Mathias Gyllensteen Söderström partiet. Foto: Joachim Lagercrantz

Avhopp, gruppledarbyten, väljartapp och kritik mot hur partiet styrs.

Vad händer i SD Värmland?

I början av valåret lämnade profilen Mathias Gyllensteen Söderström partiet och avråder nu väljarna att rösta på partiet lokalt och regionalt.

– Jag kommer rösta KD i Säffle, säger han.

Riksdagsledamoten Runar Filper slår dock tillbaka mot kritiken.

Snart är det val – ett val som berör alla värmlänningar.

NWT har åkt från Värmlandsnäs i söder till Likenäs i norr. Vi har träffat undersköterskor, företagare och skolelever för att prata om Värmlands styrkor, svagheter, problem och möjligheter.

Följ med på vår Värmlandsresa.


Del 3: Profilen som lämnade SD: ”Jag kommer rösta på KD i kommunvalet”

Längs vägen till Ekenäs på Värmlandsnäs dyker bondgård efter bondgård upp.

Här på en mindre grusväg bor Mathias Gyllensteen Söderström. Han bor inte på någon gård, utan i en villaidyll.

På uppfarten står bilar, en båt, husvagn och ett växthus. Han är själv aktiv i flera företag.

Men det kanske inte det är det första han förknippas med, utan i stället Sverigedemokraterna.

– Jag hade ett av de lägsta medlemsnumren i Värmland, säger han och fortsätter:

– Jag tror det nästan bara det är Runar Filper (riksdagsledamot och partiordförande i Värmland reds anm) och någon mer som har lägre än mig.

Det var i början av 2000-talet som han gick med i partiet, efter att han kommit hem från ha bott i Norge.

– Jag är uppvuxen i ett rött hem egentligen, säger han och för ett resonemang om att han anser att SD ofta förknippas med högerkanten, men även har ”mjuka” frågor som är nära sossarna.

– Där hamnade jag.

 Mathias Gyllensteen Söderström gick med i SD i början av 2000. Nu avråder han väljare från att rösta på partiet lokalt och regionalt.
Mathias Gyllensteen Söderström gick med i SD i början av 2000. Nu avråder han väljare från att rösta på partiet lokalt och regionalt. Foto: Joachim Lagercrantz

Han kandiderade första gången för partiet i valet 2014, men innan dess satt han med i partistyrelsen i Säffle.

Under de två senaste mandatperioderna har han suttit i kommunfullmäktige. Men i slutet av mars i år lämnade han två decennier i partiet bakom sig. Och begärde utträdde ur partiet.

– Det låter kanske konstigt, men jag är inte bitter för fem öre. Jag har landat i det här beslutet. Jag är väldigt nöjd med det. Jag ångrar inte att jag lagt ner de här åren på politiken.

Nu är det några månader sedan. Med lite distans, varför lämnade du?

– SD Värmland lever inte upp till min värdegrund.

Hur tänker du?

– Den demokratiska värdegrunden där man ser till partiets, politikens och väljarnas bästa. I stället ser man till sin egna fördelar och positioner.

Mathias Gyllensteen Söderström är själv medveten om hur hans uttåg kan låta. Han halkade ner på den föreslagna listan, utanför topp åtta, till valet 2022. En valprocess han själv kritiserar.

När Mathias Gyllensteen Söderström lämnade skrev han ett skarpt kritiskt inlägg på Facebook om hur partiet styrs.
När Mathias Gyllensteen Söderström lämnade skrev han ett skarpt kritiskt inlägg på Facebook om hur partiet styrs. Foto: Joachim Lagercrantz

När han begärde om utträde i partiet publicerade han även ett Facebookinlägg, med skarp kritik mot SD Värmland och ledningen.

Det kommer givetvis officiellt heta att jag varit missnöjd med placering på listan till kommande val och att valberedningens beslut visar att det varit väl begrundat. Det är standardsvaret inom SD Värmland!

(..) Jag skulle inte rekommendera någon att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i någon kommun i Värmland och heller inte till regionen. Det är en fullständigt bortkastad röst som det ser ut idag. Runar Filpers springpojkar eller nyttiga idioter har lyckats förstöra ytterligare en fungerande förening i Värmland.

Han står fortfarande i dag för sitt inlägg.

Det är ju panik. Det klart att det är panik. Ni följer ju all politik. Ni vet ju själva.
Mathias Gyllensteen Söderström, tidigare medlem i SD.

Hänt mycket kring SD

Mathias Gyllensteen Söderström utträde ur partiet är bara en av få saker i närtid som skakat om SD Värmland.

Sex av de tio toppnamnen från valet 2018 finns inte på listan till höstens kommunval i Karlstad. Toppar gör Robin Lennartsson, ny ordförande för partiet lokalt.

Även för regionvalet har listorna stuvats om. Ljubica Jasic Modin – förra valets toppnamn och regionråd – har fått lämna plats till fördel för Mikael Strandman. Han är nuvarande riksdagsledamot för partiet på ett Stockholmsmandat.

Ljubica Jasic Modin är nu gruppledare för SD i Karlstad. En roll hon haft tidigare haft och varit tvungen att lämna.
Ljubica Jasic Modin är nu gruppledare för SD i Karlstad. En roll hon haft tidigare haft och varit tvungen att lämna. Foto: Peter Bäcker

Gruppledaren i Karlstad har bytts ut flera gånger under mandatperioden.

Ljubica Jasic Modin är nu gruppledare och nygammal i rollen. Hon har tidigare fått lämna platsen och berättade inte sanningen för NWT om varför.

Det har stormat mer kring SD i Karlstad. Fullmäktigeledamoten Leonid Kuzmin har uteslutits från partiet efter ha delat rysk propaganda på sociala medier.

I NWT/Novus opinionsundersökning har SD tappat på alla tre plan: riksdagen, regionen och i Karlstad.

Vad händer i SD Värmland?

– Det är ju panik. Det klart att det är panik. Ni följer ju all politik. Ni vet ju själva, säger Mathias Gyllensteen Söderström.

– Det är ju det här som händer när du plockar bort en kontinuitet i ett parti. Nu är det tredje valet i rad som SD ställer upp med en ny listetta i regionen. Hur ska de andra partierna ta SD seriöst? Det går inte att bygga ett samarbete för fyra år bara.

Mathias Gyllensteen Söderström har i dagsläget inga planer på att ge sig in i ett nytt parti i Säffle, men är även aktiv inom kyrkopolitiken, vilket kan kommer fortsätta med framöver.
Mathias Gyllensteen Söderström har i dagsläget inga planer på att ge sig in i ett nytt parti i Säffle, men är även aktiv inom kyrkopolitiken, vilket kan kommer fortsätta med framöver. Foto: Joachim Lagercrantz

Men sympatiserar du fortfarande med SD nationellt?

– Jag kommer att lägga min röst på Sverigedemokraterna nationellt.

Du rekommenderar däremot ingen att rösta på partiet lokalt eller regionalt i Värmland?

– Nej. Det finns inga bra företrädare. Ja, det finns undantag på några ställen. Kristinehamn är fortfarande en fungerade förening. Sedan har Grums ett par bra företrädare. Annars finns det ingenting i Värmland.

Jag kommer rösta på KD i kommunvalet i Säffle. I regionen har jag inte bestämt mig, men det lutar åt KD även där, säger Mathias Gyllensteen Söderström.
Jag kommer rösta på KD i kommunvalet i Säffle. I regionen har jag inte bestämt mig, men det lutar åt KD även där, säger Mathias Gyllensteen Söderström. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad röstar du själv på?

– Jag kommer att rösta på KD i kommunvalet i Säffle. I regionen har jag inte bestämt mig, men det lutar åt KD även där.

Bemöter kritiken

Runar Filper (SD), riksdagsledamot och ordförande för partiet i Värmland, håller inte med om påståendet att SD har ”panik”.

– Då har han ingen insyn och ingen överblick över huvudet taget om vad som händer och sker i SD Värmland. Han har suttit i Säffle och har inte haft någon position i distriktet och nästan aldrig eller sällan varit på några möten.

– Vad paniken skulle bestå i, det vet jag inte. Jag har varit distriktsordförande i 20 år och någon panik har aldrig funnits. Kritiken som är; det är alltid lätt för missnöjda individer att kritisera.

Hur ser du på att han kallar partimedlemmar dina springpojkar eller nyttiga idioter?

– Han har ingen vetskap och insyn på något vis. Han känner ju inte det folket han menar och så heller.

– Det där är egentligen sådant som är relaterat till olika diskussioner och ståndpunkter i Säffle mer än att det handlar om Värmland. Han är kanske grinig för att vissa i Säffle har bra kontakt med distriktsledningen. Det är kanske det han stört sig på, jag vet inte.

Runar Filper (SD) köper inte kritiken från Mathias Gyllensteen Söderström.
Runar Filper (SD) köper inte kritiken från Mathias Gyllensteen Söderström. Foto: Riksdagen

Men allt som hänt i SD Värmland, tror du det påverkar stödet?

– I så fall borde det påverka ofantligt mycket mer i S och M, de ser inte ut att ha berörts, säger Runar Filper.

Han syftar på de skandaler som drabbat partierna lokalt och regionalt under den senaste tiden.

– Jag tror inte att något sådant här har större betydelse för folk vad de ska rösta på. Det verkar inte så i alla fall. Man ska inte nonchalera någonting och förminska någonting. Varje sak som händer är så klart inte bra och det får också följder för personer i partiet, i vårt parti.

Det här med kontinuitet då, ny regionetta för tredje valet i rad, påverkar det?

– Jag ser ju tydligt att vi är ett parti som inte är som alla andra på många vis. Mycket tack vare att vi är ett nytt parti, jämfört med andra partier som verkat väldigt länge.

– Vi har växt kraftigt, ser man på utvecklingen – den är väldigt viktig att belysa i sammanhanget – 2006, noll mandat, 2010, tre mandat, 2014, sju mandat, 2018, tio mandat. Du ser ju att det är en kraftig ökning varje gång. I och med det har det varit väldigt viktigt att fylla ut kostymen och höja kunskapsnivån.

Det tycker jag också att du kan skriva, att distriktsordförande har sagt det, det är ett mycket kompetent gäng som kommer in i Karlstad.
Runar Filper (SD).

Att listan i Karlstad ändrats har olika förklaringar, menar han. Att det bland annat tillkommit ny kompetens och kända namn via till exempel Robin Lennartsson (förstanamn), Mikael Strandman (tredjenamn) och Pia Sterner (på plats åtta).

– Det tycker jag också att du kan skriva, att distriktsordförande har sagt det, det är ett mycket kompetent gäng som kommer in i Karlstad. Jag tar inte hedern från de som suttit men jag säger bara att det är en stark nivåhöjning.

NWT/Novus opinionsundersökning

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 553 personer i Karlstads kommun och totalt 1 500 i Värmland intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågorna ”hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?”, ”hur skulle du rösta om det vore regionval i dag?” och ”hur skulle du rösta om det vore kommunalval i dag?”.

Källa: Novus

Läs fler Värmlandsresor här:

Skolfrågan blev början på slutet för kommunledningen – bybornas kamp fortsätterDe sociala klyftorna i Eda – skulder, droger och utsatthet

Läs också:

SD-topp ljög om avskedet: "Allt det där som sades är osant"SD-politiker utesluts – delade Putinpropaganda: ”Är rysk nationalist”

Artikeltaggar

PolitikSverigedemokraternaVal 2022Värmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.