Hoppa till huvudinnehållet

Guide: Caféerna i Värmland du inte får missa

Publicerad:
Esters Café i Långserud är ett givet stopp för många under semestern. Det nya med i år är att man satsar på livekonserter i trädgården.
Esters Café i Långserud är ett givet stopp för många under semestern. Det nya med i år är att man satsar på livekonserter i trädgården. Foto: Carolina Schützer

Värmland är fullt av mysiga caféer och frågan är vilket man ska välja för att få den ultimata sommarupplevelsen? Smaken är väl som baken och allt beror nog på vad man själv gillar, men här ges i alla fall en genomgång av några av de mest populära fika-platserna under sommaren.

Esters Café

I köket innanför den pittoreska cafédisken jollrar Daniel Enghs elva månader gamla son medan Daniel plockar bland bakverk och koppar. Tillsammans med sambon Ammie Louthander har de fått utökning, inte bara på ett sätt, nu förbereder de sig för att möta den första sommarsäsongen som nya ägare till det legendariska Esters Café i Långserud.

Daniel Engh vet att han har köpt en riktig klenod, caféet öppnade redan på 30-talet och är därmed ett av Värmlands äldsta. Väggarna här har säkert fått höra ett och annat genom åren.

Daniel Engh och sambon Ammie Louthander är de nya ägarna av legendariska Esters Café.
Daniel Engh och sambon Ammie Louthander är de nya ägarna av legendariska Esters Café. Foto: Christian Dyresjö

– Caféet har ju en väldigt traditionell inramning men det kommer ändå en blandad publik tycker jag. Både yngre och äldre hittar hit. De äldre har i vissa fall besökt caféet i åratal, några har till och med varit här när det ägdes av Ester själv. Det kommer folk som har semestrat i Värmland hela sina liv, säger Daniel Engh när vi slår oss ner vid ett av borden längst in i den prydligt dekorerade lokalen.

Förvaltar ett arv

Att förvalta lokalernas arv är något Daniel Engh tar på allvar men det finns också planer på utveckling.

– Jag brinner ju för livemusik och vi kommer att anordna trädgårdskonserter varje fredagskväll under sommaren. Rigmor Gustafsson kommer bland annat, berätta han.

Daniel Engh fortsätter med att berätta att man även kommer att satsa stort på Glasserian som ligger i byggnaden bredvid cafét.

– Ja, här kan man ta sig en glass och sätta sig i trädgården om man vill, vi kommer även ha en butik bredvid som inriktar sig på barnfamiljer. Böcker, leksaker och brädspel, såna saker, fortsätter Daniel Engh.

Ekenäs café

Ekenäs ligger ungefär 30 minuter med bil från Säffle och har med sitt fantastiska läge, med utsikt över Vänern, länge varit en populär ort att besöka under semestern. En idealisk plats för den båtintresserade. Ekenäs café ligger i gästhamnen och erbjuder fika, glass, smörgåsar och frukost. Förutom fika-utbudet finns här även en livsmedelsbutik med det mesta du behöver till vardags, samt en restaurang och övernattningsmöjligheter.

Bjurbäckens slusscafé

En bit norr om Storfors hittar du detta pittoreska café som inte bara är välbesökt tack vare sina omtalade kanelbullar och hemlagade mat. Slussmiljön kring caféet byggdes i slutet på 1800-talet när Värmlands järnindustri blomstrade vilket utgör en fin historisk inramning till vistelsen här. Kommer du i husbil eller husvagn finns det också möjlighet att få sig en ställplats för övernattning. Området kring caféet är fullt av fina dagsutflyktsmål.

Bjurbäckens slusscafé ligger onekligen idylliskt och erbjuder sittplatser både inom- och utomhus.
Bjurbäckens slusscafé ligger onekligen idylliskt och erbjuder sittplatser både inom- och utomhus. Foto: NWT Anna Bäcksholm

Sunnemo Gårdscafé

Med fokus på kaffe och lokalproducerade råvaror öppnar nu Sunnemo Gård sitt café där det också finns möjlighet att lära sig ett och annat om odling.

För fyra år sedan tog Johan Erle initiativet till att starta Sunnemo Gård som blivit en mötesplats för såväl inhemska och utländska odlingsintresserade. Han kallar gården en ”ekocommunity” som för närvarande huserar 17 boende från Europas alla hörn.

Sedan starten har man bland annat gjort ett antal nybyggnationer på den 67 hektar stora marken och målet är att ge fler personer möjlighet att kunna bo på gården. Den senaste byggnationen är dock till för ett annat ändamål; nämligen ett café.

Kaffenörd med barnasinnet kvar

– Förutom mitt intresse för odling och bakteriekulturer är jag även en inbiten kaffenörd. Jag är utbildad barista och vill i och med öppningen av caféet sätta kaffekulturen på kartan här i bygden, säger Johan Erle när vi träffas på Sunnemo Gård.

Han visar mig runt i de stora luftiga lokalerna som från och med midsommar blir nästa tillskott bland Värmlands mysiga lantcaféer.

– Tanken är att importera kaffebönor via Direct Trade-systemet där man handlar direkt med odlarna, sen ska vi rosta bönorna i vårt eget rosteri. Vi kommer också erbjuda våfflor gjorda på ägg och vete från gården. Grädden får vi från en bonde här bredvid så allt är extremt närproducerat, säger Johan Erle.

Utgångspunkten för caféet är att i så stor mån som möjligt använda råvaror producerad i den egna köksträdgården som ligger alldeles i anknytning till cafébyggnaden.

Johan Erle i drivhuset på Sunnemo Gård. Plantorna kommer sedan att stå i den vackra köksträdgården där man kan lära sig ett och annat om odling efter att kaffekoppen är urdrucken i det nyöppnade caféet.
Johan Erle i drivhuset på Sunnemo Gård. Plantorna kommer sedan att stå i den vackra köksträdgården där man kan lära sig ett och annat om odling efter att kaffekoppen är urdrucken i det nyöppnade caféet. Foto: Christian Dyresjö

– Varje år har vi haft cirka 200 besökare som kommer hit för guidade turer där vi berättar om vårt sätt att odla på. Vi använder oss bland annat av en japansk metod som heter Bokashi-kompostering. Det är en typ av snabbkompostering där avfallet fermenteras och skapar en näringsrik jord på kort tid.

– Det komposterade avfallet används sedan för att jordisera odlingsmarken med hjälp av en jordborr. Man gräver helt enkelt ner den nya jorden som tillför en naturlig näringsboost, redan första året hade vi en väldigt lyckad skörd här. Genom att öppna caféet nu så hoppas vi att kunna inspirera fler människor att lära sig om effektiva odlingsmetoder, berättar Johan Erle.

Sun and moon; fint exempel av snickarglädje som pryder Sunnemo Gårds cafébyggnad.
Sun and moon; fint exempel av snickarglädje som pryder Sunnemo Gårds cafébyggnad. Foto: Christian Dyresjö

Inspirationen till caféet har även hämtats från Grekland. Johan Erle berättar hur han som ung besökte landet och att det då fanns gårdsrestauranger och caféer överallt.

– Där odlade man det mesta själv och känslan var väldigt genuin. Det är så tråkigt med allt massproducerat som är idag, det blir lika överallt. Vårt café ser jag som ett gammaldags gårdscafé, säger Johan Erle.

– För folk med barnasinnet kvar, tillägger han snabbt.

Café Petré

Vid Glafsfjordens västra strand söder om Arvika ligger byn Sölje. Här hittar vi anrika Sölje Herrgård som med sin strandnära placering skapar sinnebilden för vad en idyll står för. Herrgårdens äldsta del är från 1700-talet och sedan sjuttiotalet ägs den av skådespelerska Gio Petré med familj.

I den ombyggda ladan huserar Café Petré som förutom ett rikt fikautbud av både söt och mer matnyttig karaktär, också innehåller en utställning med filmaffischer från Gio Petrés digra karriär inom svensk film bredvid stora namn som Margaretha Krook, Jan Malmsjö och Per Myrberg. Passa också på att besöka gårdsbutiken!

Fryksta Trädgårdscafé

Drygt tre kilometer från Kil, vid sjön Frykens södra spets, ligger detta familjedrivna café. Namnet avslöjar i stort sett vad det handlar om. Här kan gästerna slå sig ner under äppelträden i familjens trädgård och ta del av ett digert sortiment av värmländska specialiteter som exempelvis Frykenkaka med hemodlade och lokalproducerade ingredienser.

Vid lunchtid erbjuder man även matiga smörgåsar med bröd bakat på skrädmjöl från Stöpafors kvarn. Den matintresserade kan även följa familjens projekt Historisk Värmländsk mat på sociala medier.

Naturpralinen

Här har vi en upplevelse utöver det vanliga. Värmlands egna chokladfabrik ligger i Sysslebäck, nära Branäs, som producerar både egentillverkad choklad och glass av finaste kvalitet. Ägaren Marie Axelsson har bland annat vunnit SM-silver två gånger för sina praliner som tagit inspiration från de värmländska skogarna i både motiv och smaker. Du kan också köpa med dig en söt presentask med egendesignade naturmotiv. Under sommaren kan gästerna gotta sig på uteserveringen med en färskbryggd kopp kaffe till sötsakerna.

Naturpralinen ligger i norra Värmland, nära Sysslebäck. Den strålande vackra naturen matchas med de utsökta sötsakerna som Marie Axelsson producerar här.
Naturpralinen ligger i norra Värmland, nära Sysslebäck. Den strålande vackra naturen matchas med de utsökta sötsakerna som Marie Axelsson producerar här. Foto: Daniel Olausson

Alma Lövs café

För den konstintresserade är ett besök på Alma Löv ett måste men här finns även något för den som är mer intresserad av kulinariska läckerheter. I den unika miljön som detta ”Museum of Unexpected Art” erbjuder kan du även få dig en läcker sopplunch eller bara ta en enkel fika. Alla rätter är vegetariska med veganska alternativ.

Alma Löv Museum of Unexpected Art har även ett populärt café inne i den gigantiska ladan. Expect to be satisfied!
Alma Löv Museum of Unexpected Art har även ett populärt café inne i den gigantiska ladan. Expect to be satisfied! Foto: Lena Richardson

Värmskogs Café

Beläget i Liljenäs hembygdsgård vid sjön Värmelns strand i Värmskog ligger detta mycket omtyckta café som främst är känt för sitt utbud av räksmörgåsar med handskalade räkor. Dessa finns i en rad olika utföranden och man kan även få sig en sallad eller pannkakor om så önskas. Här finns också övernattningsmöjligheter och lanthandel samt badplats och vandringsleder.

Artikeltaggar

Alma LövArvikaDaniel EnghEsters caféFritid och livsstilKilLångserudMat och dryckSäffleSkåreSölje herrgårdSommarStöpaforsSysslebäckVärmskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.