Hoppa till huvudinnehållet

Från grå fasad till färgglada konstverk – nu pryds pumpstationerna av Street art

Publicerad:
Robert har använt sig av mycket färg vid skapandet av motivet.
Robert har använt sig av mycket färg vid skapandet av motivet. Foto: My Matson

Karlstad har fått nya graffitiverk i form av två pumpstationer som nu består av färgglada motiv.

Robert ”Super-G” Forsberg och Henric Thåg är lokala graffitikonstnärer som står bakom konstverken.

Att bara ta en promenad genom Karlstad kan resultera i en hel konstutställning. Många områden pryds idag av färgglad graffiti. Senaste tillskotten i konstsamlingen är pumpstationerna vid NWT-huset och Kvarnberget.

Istället för sin tidigare gråa fasad pryds de nu mer av färgglada konstverk. Bakom konstverken står graffitikonstnärerna Henric Thåg och Robert ”Super-G” Forsberg.

Robert ”Super-G” Forsberg fick i uppdrag att skapa ett Karlstad-motiv och tänkte direkt på Eva Liza Holtz.

Eva Lisa ”Sola” Holtz med extra stort leende.
Eva Lisa ”Sola” Holtz med extra stort leende. Foto: My Matson

– Tanken här var att få fram ett Karlstad-motiv där jag gjorde Sola i Karlstad på ena sidan och fredsmonumentet på andra sidan. Jag försöker få fram leendet ur saker och ting. Alla ser inte hela tiden glada ut, men det finns alltid något, säger Robert.

Kontraster

Konstverket tog fem långa dagar att måla.

– Det har inte alltid varit så accepterat med graffiti, men det börjar växa fram. Jag har hållit på med detta sen jag var liten och har skisser kvar från 1998.

Robert ”Super-G” Forsberg
Robert ”Super-G” Forsberg Foto: Caroline Jensen

Var hämtar du din inspiration ifrån?

– Mycket i naturen och sånt som händer i dagsläget. Just detta är baserat på en skiss jag hade från förra året som färgmässigt håller ihop med katten som jag målade på Mitticity-garaget. Man ser likheterna och det är kul att se ett sammanhang. Jag är tatuerare annars och där är det ju svart färg jag oftast jobbar med. Graffiti är färg och det blir kontraster som är väldigt skönt för det kreativa.

Robert ”Super-G” Forsberg är skapare av konstverket på Karolinen.
Robert ”Super-G” Forsberg är skapare av konstverket på Karolinen. Foto: My Matson

Konstverket hittar du på Karolinen i Karlstad.

Lekfullt motiv

I Kvarnbergsparken hittar du den andra pumpstationen där Henric Thåg är skapare av motivet.

Kollar man länge hittar man roliga detaljer i konstverket.
Kollar man länge hittar man roliga detaljer i konstverket. Foto: My Matson

Motivet är tänkt att passa in med parken i bakgrunden.

– Jag ville väl egentligen testa något jag inte brukar göra denna gången, annars jobbar jag ofta med något dystrare motiv, säger Henric Thåg skrattande.

Det var ett lekfullt tänk när Henric skapade motivet i Kvarnbergsparken.
Det var ett lekfullt tänk när Henric skapade motivet i Kvarnbergsparken. Foto: My Matson

Han fortsätter:

– Jag har tidigare haft mycket skrot och cyklar som referensbild, men nu ville jag att motivet skulle passa sig bättre i området. När jag skissade hade jag lite som ett naivt barnboksillustrations-tänk. Lite Alfons Åberg inspirerat med träden där de finns spår av kojor och abstrakta katter. Det blev väldigt lekfullt. Jag gillar bilder där man kan stå och hitta saker.

Henrik Thåg är skapare av konstverket i Kvarnbergsparken.
Henrik Thåg är skapare av konstverket i Kvarnbergsparken. Foto: My Matson

Henric har hållit på med graffiti sen gymnasiet runt 2004, och då var det med traditionell textbaserad stil som gällde. Men han hittade ändå sin grej med tecknandet och gick snabbt in på den banan när han fann sprejbruken.

– Man hamnar alltid i processer, förut hamnade jag i skrot och cyklar för att jag gjorde en tavla med en man på en cykel för massa år sen till en utställning, sen fortsatte jag med det.

Henric Thåg.
Henric Thåg. Foto: Privat

Var hämtar du din inspiration ifrån?

– En röd tråd är väl att allting börjar med tecknandet och då kan jag snappa upp allt möjligt som jag ser. Jag tecknar det jag ser. Jag gillar att jobba abstrakt och ta ut svängarna. Jag har precis flyttat ut på landsbygden och det jag ser är träd just nu, jag har faktiskt målat en del på fallna träds rotväggar. Det finns intressanta saker i naturen som är minst lika detaljerat och roligt att måla på som skrot.

Artikeltaggar

GraffitiKarlstadNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.