Hoppa till huvudinnehållet

Välj stranden och skogen, välj Miljöpartiet

Publicerad:
Valet står mellan att behålla allemansrätten och strandskyddet eller att minska tillgången till stränder och levande natur, skriver Stina Bergström och Per-Inge Lidén.
Valet står mellan att behålla allemansrätten och strandskyddet eller att minska tillgången till stränder och levande natur, skriver Stina Bergström och Per-Inge Lidén. Foto: Miljöpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Valet i höst står mellan en regering där vi gröna har inflytande, eller en regering som kommer att minska rejält på miljö- och klimatarbetet, skriver Stina Bergström och Per-Inge Lidén.

Nu är det sommar! Vi hoppas att du njuter av den. Kanske gör du det genom att ligga på en strand eller en klippa och njuta av vattnets kluckande. Kanske besöker du någon av Värmlands fina naturområden och naturreservat. Värmland är sjöarna och skogarnas landskap!

För oss svenskar är det en självklarhet att vi ska kunna röra oss fritt i naturen och längs vatten. Så är det inte i resten av Europa och världen. Även i Sverige är den rätten hotad. Moderaterna har deklarerat att de tänker ta bort det allmänna strandskyddet om de kommer till makten efter valet. Centerpartiet är inne på samma linje, de sätter äganderätten före allemansrätten. Liksom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

M, KD och SD har i riksdagen också slagit fast att de inte vill skydda mer natur. Om det ska bildas fler naturreservat måste befintliga naturreservat förlora sitt skydd är deras ståndpunkt.

Så skriver du en debattartikel

För Miljöpartiet är allemansrätten, inklusive allas rätt till stränderna, viktig. Vi vet hur viktig stränderna är för våra växter och djur. Vi vet hur viktigt det är för oss människor att få vistas vid vattnet och i naturen. Därför vill vi ha ett starkt strandskydd. Därför vill vi värna allemansrätten. Därför vill vi att det bildas fler naturreservat och att staten använder mer pengar till att ersätta markägare.

Vi vill fortsätta vandra i riktiga naturskogar, med olika sorters träd i olika åldrar. Skogar som i dag håller på att omvandlas till kalhyggen och granplanteringar. ”Världens mest hållbara skogsbruk” försöker starka lobbyorganisationer som LRF och Skogsindustrierna marknadsföra det som. Den socialdemokratiska regeringen stämmer in i den kören tillsammans med högerpartierna i riksdagen.

Men för Miljöpartiet är hållbart skogsbruk något helt annat. Det är ett skogsbruk där hyggesfria metoder brukas på en mycket större andel än i dag. Den omställningen som också innebär en mer kontinuerlig inkomst för skogsägaren vill vi gynna. Precis som vi arbetar för en omställning till mer ekologiskt jordbruk.

Utrotningen av världens djur- och växtarter är, vid sidan av klimatförändringar, en ödesfråga. Miljöpartiet vill vända den utvecklingen. Vi vet att det går om vi gör rätt saker. Och slutar göra fel saker. Vi arbetar för en omställning av skogsbruket och för mer ekologisk odling. Vi vill att alla de svenska växt- och djurarterna ska få leva och utvecklas. Även Björn, järv, varg och lodjur är en del av den svenska faunan och måste få finnas i genetiskt hållbara populationer.

Valet i höst står mellan en regering där vi gröna har inflytande, eller en regering som kommer att minska rejält på miljö- och klimatarbetet. Valet står mellan att behålla allemansrätten och strandskyddet eller att minska tillgången till stränder och levande natur. För oss är valet enkelt. Välj Miljöpartiet i höstens val.

Stina Bergström

Per-Inge Lidén

Riksdagskandidater MP Värmland

Artikeltaggar

ÄganderättAllemansrättenBjörnCenterpartietDebattJärvKlimatKristdemokraternaLodjurLRFMiljöpartietModeraternaNaturreservatPer-Inge LidénRegeringenSkogsbrukSkogsindustriernaSocialdemokraternaStina BergströmStrandskyddSverigeSverigedemokraternaTrädVargarVärmlands län