Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket av Värmlands skog är skyddad

Publicerad:
Ett par procent av Värmlands skogar är skyddade från avverkning i naturreservat eller biotopsskyddsområden.
Ett par procent av Värmlands skogar är skyddade från avverkning i naturreservat eller biotopsskyddsområden. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Knappt två procent av Värmlands produktiva skogsmark är skyddad i naturreservat eller biotopskyddsområden.

Drygt dubbelt så mycket skyddas frivilligt.

Samtidigt har EU som mål att 30 procent av unionens land och hav ska vara skyddade år 2030.

Om både naturreservat och biotopskyddsområden räknas är 1,8 procent av den produktiva skogsmarken i Värmland formellt skyddad från avverkning, enligt Jan Rees, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen. Det motsvarar runt 23 900 hektar.

Knappt 21 200 hektar är naturreservat och lite drygt 2 700 hektar är biotopskyddsområden.

I de siffrorna ingår inte naturreservat där skogen får brukas ändå, som till exempel i Glaskogen, där bara ett par procent av den skog som ingår i reservatet inte får avverkas.

– Oftast när man gör naturreservat förbjuder man skogsbruk, men det måste man inte göra, säger Jan Rees.

Han nämner Hovfjället och Ulvsjömyrarna som andra exempel på reservat där visst skogsbruk är tillåtet.

Frivilligt skydd

Utöver naturreservat och biotopskyddsområden finns frivilliga avsättningar – skog som markägare låter bli att avverka. Det ska vara områden med höga natur- eller kulturmiljövärden eller som är viktiga för friluftsliv och rekreation, enligt Skogsstyrelsen.

"Oftast när man gör naturreservat förbjuder man skogsbruk, men det måste man inte göra.”
Jan Rees, länsstyrelsen

2020 var de frivilliga avsättningarna av skog i länet 4,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Räknas bara den produktiva skogsmarken blir siffran 5,1 procent.

30 procent

Siffrorna kan sättas i relation till målet i EU:s strategi för biologisk mångfald om att 30 procent av unionens land och hav ska vara skyddade 2030. I strategin nämns att det ”kommer att vara avgörande att definiera, kartlägga och strikt skydda alla återstående urskogar och naturskogar i EU”.

Att skydda 30 procent av jordens yta diskuteras också inom FN. I höstas uttryckte Sverige sitt stöd för att införa ett sådant mål på global nivå.

Syftet med att skydda land och hav är att säkra den biologiska mångfalden. Enligt EU-strategin är över hälften av världens bruttonationalprodukt beroende av naturen och de tjänster den ger. Naturen renar också vatten och luft och bidrar till välmående.

Fotnot: En hektar är 10 000 kvadratmeter.

Skogsmark

Produktiv skogsmark är mark som lämpar sig för skogsbruk och som inte används för annat i större omfattning, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.

2015 utgjordes 83 procent eller 1 459 000 hektar av Värmland av skog, enligt Statistiska Centralbyrån.

Det mesta av skogsmarken klassas som produktiv, 1 294 100 hektar, enligt länsstyrelsen. Det innebär att den lämpar sig för skogsbruk. Resten av skogen kan växa på till exempel myrar eller berg, enligt SCB.

Artikeltaggar

BiotopskyddJan ReesLänsstyrelsenMiljöNaturreservatSkogsbrukTräd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.