Luftigt om gränshinder

Publicerad:
Stängd eller öppnad. Foto: Lars Swanö

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Nordenminister Anna Hallberg (S) har enats med sina nordiska kolleger om en deklaration om framtida gränskriser. Bakgrunden är coronapandemin och de drastiska stängningar av gränsen som då skedde, mycket från norsk sida. Detta vill man undvika en upprepning av.

Nu innehåller deklarationen inte så mycket konkret. Det står att om gränsen skulle behöva stängas så skall det föregås av dialog och resonemang. Hur nu det skall gå ihop med det panikartade sätt som Norge uppvisade, där gränser snabbt stängdes och ibland öppnades om vartannat, efter snävt tilltagna smittotal. Det är mer en fråga om hur man ser på saker, en fråga om mentalitet, än vad som står på ett papper.

Med det sagt är det välkommet att man i alla fall prövar och strävar efter bättring. För det fungerade inte som vi hade det under coronan.

Artikeltaggar

Anna HallbergCoronavirusetGränshandelLedareNorgePandemiRegeringenRiksgränsenSocialdemokraterna

Läs vidare