Hoppa till huvudinnehållet

Här kommer båtbussens nya linje gå i sommar: ”Stor lycka för många”

Publicerad:
När NWT besökte den nya hållplatsen i Vålberg, var båten Sola III, som ska trafikera sträckan, fortfarande på land. Här syns båten Elvy. Foto: Amanda Forslund

Karlstad båtbuss kastar loss i Vålberg den 4 juli.

Vålbergsborna får inte bara kollektivtrafik på vatten, utan längs med en av de nya turerna erbjuds också en guidning av områdets historia.

– Du får bland annat lära dig om öar, människor från förr och industrihistoria. Det knyter ihop med det som är fullt aktuellt och viktigt i dag, säger Marita Närtell, turiststrateg, Karlstads kommun.

Genom pampiga Norsälven, nära grönskan längs med älvkanten, glider båten i 5 knop. När Norsälven rinner ut i Värnen syns de trädtäckta dalarna längs med Vänerbanken.

Under sommaren kan Vålbergsborna och besökare resa med två vackra Vänerturer mellan Grums, Hammarö och Karlstads kommuner.

En av turerna är den nya linjen 97 som kommer att stanna vid Vålberg, Åsunda och Lillängshamnen.

Den andra turen, linje 98, går mellan Vålberg, Gamla Slottsbron i Grums och Borgvik.

När linjerna börjar gå den 4 juli lanserar även Karlstads kommun en ljudfil som guidar dig på linje 98 i appen Visit Karlstad.

– På sikt hoppas vi kunna erbjuda guidade turer på fler av våra linjesträckningar, säger Marita Närtell.

Marita Närtell, turiststrateg, Karlstads kommun, har jobbat med att ta fram den guidade turen på linje 98.
Marita Närtell, turiststrateg, Karlstads kommun, har jobbat med att ta fram den guidade turen på linje 98. Foto: Amanda Forslund

Stor efterfrågan

Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare på Karlstads kommun, minns att redan vid sitt första möte i Vålberg för fem år sedan nämnde man en önskan att båtbussarna skulle gå i Vålberg.

– Jag inspirerades förstås av den tanken, ju mer man är här så inser man att det läget som Vålberg har, Norsälven och Vänern är fantastiskt. Att tillgängliggöra skärgården, älven och värnen är en stor lycka för många, säger han.

Du stiger på linje 97 och 98 på båtbryggan vid Sjösalaparken i Vålbergs centrum. Båda turerna tar ungefär en timme och 45 minuter.

Mathias Lindgren tätortstrafikchef, Region Värmland och Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare, Karlstads kommun.
Mathias Lindgren tätortstrafikchef, Region Värmland och Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare, Karlstads kommun. Foto: Amanda Forslund

Det erbjuds ingen rundtur på linjerna, utan det finns en anropsstyrd taxi längs med den sträckan där man kan förbeställa en taxi med vanlig kollektivtrafiktaxa.

– Det kostar 70 kr från Borgvik till Skoghall för en vuxen, säger Mathias Lindgren tätortstrafikchef, Region Värmland.

Det är båten Sola III som kommer att köra på linjesträckningarna. Hon är en öppen träbåt med 55 sittplatser.

– Efter att ha stått på land i några år har hon nu köpts av det nuvarande rederiet som renoverat henne, säger Mathias Lindgren.

Du stiger på linje 97 och 98 på båtbryggan vid Sjösalaparken i Vålbergs centrum.
Du stiger på linje 97 och 98 på båtbryggan vid Sjösalaparken i Vålbergs centrum. Foto: Amanda Forslund

Artikeltaggar

BåtbussBorgvikFritid och livsstilGrumsHammaröKarlstads kommunLillängshamnenMarita NärtellMathias LindgrenSkoghallVålbergVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.