Sterte inför nya rollen som landshövding: ”Det är klart man tackar ja”

Publicerad:
Rektor Johan Sterte avslutar sin tjänst vid universitetet tidigare än planerat. Foto: Karlstads universitet

Han skulle sluta i augusti 2023, men nu står det klart att rektorn Johan Sterte lämnar universitetet tidigare. Den 1 november börjar han nämligen sitt nya uppdrag som landshövding för Västmanlands län.

– Jag känner mig inte alls bekymrad. Det finns en bra rutin för detta och det finns en bra person som går in, säger Pam Fredman, ordförande Karlstads universitet.

Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet, blir ny landshövding i Västmanlands län. Det meddelade regeringen under torsdagen.

– Jag tycker det ska bli jättespännande. Det är få som förunnas att få chansen att pröva på något nytt, efter fyllda 60. Jag har varit rektor på tre universitet nu, så det ska bli jättespännande att få pröva på att vara landshövding. Det är en stor ära att bli tillfrågad, säger Johan Sterte.

När du fick frågan, var det ett ja direkt?

– Det var överraskande när de ringde. Jag blev nästan lite chockad, det stämde ju inte med de planer jag hade. Men det är ju inget jobb man söker, det går inte. Man blir tillfrågad. Det är ett av de få där det funkar så. Egentligen funderade inte jag så mycket, utan jag ville förankra det med familjen. Men det är klart att det är kittlande och hedrande och det är klart man tackar ja.

Har du någon koppling till Västmanland?

– Inte så mycket faktiskt, mer än historiska sådana. Mitt namn kommer därifrån. Min far och hans bröder tog det i en liten liten by som då låg i Västmanlands län, men det gör det inte längre, säger han och skrattar.

Johan har även släktingar som varit riksdagsmän för Västmanlands län, bland annat hans farfar.

– Så släktmässigt har jag det, men i övrigt inte. Men det tycker jag nästan bara är kul. Jag har flyttat runt i landet och lärt känna nya områden och nya människor hela tiden, det ska bli spännande att få göra det. Jag har trivts, och trivs, väldigt bra i Karlstad och Värmland.

Det ska bli en bra process och vi ska ha en bra kandidat till Karlstads universitet.
Pam Fredman

Redan i maj stod det klart att Johan Sterte skulle sluta som rektor, men planen då var att han skulle avgå när hans förordnande går ut den 31 augusti 2023.

– Jag tror att det är rätt lagom att jag slutar efter den akademiska högtiden i oktober och att min ställföreträdare får ta över. Jag tror inte att det gör så stor skillnad för universitetet utan snarare att det kan nog vara positivt. Jag har ju som sagt redan annonserat att jag inte är intresserad av att förlänga mitt förordnande.

– Jag har full tillit att organisationen på universitetet hanterar det här utan några gupp i vägen.

Rekryteringsprocess

Den som ska han hand om rekryteringsprocessen är universitetets ordförande Pam Fredman, som tillträdde den 30 juni – samma dag det stod klart att Sterte lämnar sin tjänst tidigare än beräknat.

– Det blev väl en rolig start, det blev ett ärende på direkten, säger hon.

Hur känner du inför det hela?

– Jag tycker att det är jätteroligt att han har fått det uppdraget. Det är hedervärt och det tycker jag att han är värd. Jag tror han blir väldigt bra i den rollen. Sen har vi en prorektor som går in här under tiden. Vi har ändå börjat med att vi ska rekrytera en ny rektor efter Johan, så den processen har vi startat och drar igång ordentligt i höst.

Kommer rekryteringsprocessen påverkas av att han slutar tidigare?

– Den processen får ta sin tid. Det är meningen att prorektorn, eller ställföreträdande rektorn, går in när rektorn av någon anledning inte finns på plats, som i det här fallet slutar tidigare. Det viktiga är att det finns någon som axlar myndighetsansvaret, för det måste vi ha, säger Pam Fredman, och fortsätter:

– Jag känner mig inte alls bekymrad. Det finns en bra rutin för detta och det finns en bra person som går in. Det finns ett system och rekryteringsprocessen påverkas inte, den får ha sin gång. Vi kommer inte skynda på den. Det ska bli en bra process och vi ska ha en bra kandidat till Karlstads universitet.

Sterte lämnar universitetet i förtid – blir landshövding i VästmanlandRektorn på Karlstads universitet slutar och styrelsen får ny ordförande

Artikeltaggar

Johan SterteKarlstadKarlstads universitetLandshövdingSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare