Solbergs hemliga träning i Ambjörby: "Johan är perfekt"

Publicerad:
Oliver Solberg stannade till på Femtåbanan i Ambjörby för att träna starter inför EM-debuten i Höljes. Här är han vid pappa Petters rally-Citroën. Foto: Olle Persson

Oliver Solberg kom inte direkt till Höljes, han stannade till på Femtåbanan i Ambjörby för att göra "hemlig" startträning.

– Johan är perfekt så vi måste också vara det, säger Solberg.

Det var ett dubbelt test på Likenäs motorklubbs bana på torsdagen. Pappa Petter förberedde sin rally-Citroën inför det spektakulära backloppet Norges Råeste Bakkeløp den 23 juli, där han ska försöka slå sitt eget rekord från 2019.

– Vi passar på när motorgubben ändå är här, säger Oliver Solberg.

När NWT kom till banan hade han redan kört färdigt med Hedströmteamets Hyundai supercar han ska ratta under EM-helgen i Höljes.

Oliver gjorde även en repa med Citroënen för att jämföra.

Vilken var snabbast?

– Hyundaien är bra nu.

Bilen i övrigt ställdes in under ett försäsongstest i Höljes och funkade bra, Oliver hade snabbaste varvtider av alla.

– Den är bra på banan, men vi var inte nöjda med starterna och nu försökte vi få den sista touchen så det blir perfekt. Johan är perfekt, då måste vi också vara det. Vi jobbade med motor och växling och nu ser det bra ut.

Du blir farlig då?

– Ha ha, det får vi hoppas. Höljes är prestige, i alla fall mellan mig och Johan. Det är alltid Solberg och Kristoffersson. Vi är perfektionister båda två och vill slå varandra först och främst.

Du slår väl ur underläge?

– Ja, det kanske jag gör, men vi får se.

Oliver Solberg är kanske världens mest rutinerade 20-åring när det kommer till bilsport och har redan hunnit med att köra det mesta, men ännu inget riktigt stort i rallycross. Närmast är RallyX Nordic, där han blev mästare 2018.

– Jag har tänkt på det många gånger, men aldrig gjort det. Jag har ju kört mot samma folket, på så sätt skiljer det inget, men det är kul att få köra en internationell tävling.

Han ger inte upp slaget mot fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson i förväg.

– Jag har vunnit mot honom förut och han har tagit mig, vi får se.

Oliver filmar Petters körning.
Oliver filmar Petters körning. Foto: Olle Persson

Kristoffersson har sagt att han inte har något emot lite regn. Enligt prognoserna ser risken stor ut på lördagen.

– Håller det sig torrt tror jag vi kan ha en bra chans, men på blött vet jag inte än, jag har inte prövat än. Det vore fint när jag bara ska göra en rallycrosstävling om det kunde vara torrt och fint väder.

Konkurrensen är hård.

– Det är en del chaufförer som kommer bli väldigt starka: Johan, Bakkerud och Veiby och Marklund så klart.

Något mer rallycrossinhopp är inte aktuellt i år.

– Nej, jag har inte tid, jag har knappt tid till den här. Jag kom hem från Afrika i måndags kväll och skulle egentligen testa den här veckan, det är lite hektiskt.

Safarirallyt blev inte som Hyundais VM-fabriksförare önskade.

– Jag hade blivit femma om inte bilen stannat. Vi hade mycket problem, speciellt söndag, då stannade den på varje sträcka.

Monte Carlo, Svenska rallyt, Kroatien och Portugal var också besvikelser, i alla utom Kroatien på grund av tekniska problem.

– Det är väldigt frustrerande. Det hade varit kul att få ett resultat, jag har väntat länge på det nu i Hyundai. Om det kunde falla på plats någon gång, gäller att börja få lite flyt. Farten finns och jag har gjort ett bra jobb än så länge. Det behövs en ändring.

Oliver har klart med Estland och Finland i WRC

– Jag tror att jag kör alla som är kvar utom Grekland, då är det Sordo igen.

Trångt. Petter bad oliver att köra upp bilen på trailern för att han själv inte skulle ta sig ut.
Trångt. Petter bad oliver att köra upp bilen på trailern för att han själv inte skulle ta sig ut. Foto: Olle Persson

Redan på måndag väntar test i Finland och han måste dra direkt efter finalen i Höljes på söndagseftermiddagen.

– Det går inget flyg så jag måste hitta någon som kan flyga mig i helikopter

Betalar du eller teamet?

– Det måste de ta, de vet ju att jag kör här och satte testdagarna.

Är Hyundai okej med att du gör det här?

– Ja, de vill att jag ska köra mer och vet själva att de inte ger mig nog med körning. Det är ju en Hyundai, annars hade det aldrig gått. Det är kul att få leka lite. Familj och vänner kommer och det blir mysigt.

Prestationen är alltså inte så viktig?

– Jo, jag vill ju vinna.

Dammar av Gamla Bettan i Höljes: ”Extra kul att vinna med den”Solberg tia efter mardrömssöndag: ”Sand överallt”Minst fyra WRC-rallyn i rad för Solberg – men får Sordo ytterligare chanser?Oliver Solberg gör comeback i rallycross – kör EM i Höljes för HedströmSolberg VM-laddar med att bygga drömboende i 200 år gammalt hus

Artikeltaggar

Johan KristofferssonOliver SolbergRallycrossVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare