Hoppa till huvudinnehållet

Skogssamplingar och festivaldebut - Aevy Lore gästar PIP

Publicerad:
Olivia Ahltorp, eller Aevy Lore, är peppad inför framträdandet på Putte i Parken. ”Det kommer bli härligt” säger hon.
Olivia Ahltorp, eller Aevy Lore, är peppad inför framträdandet på Putte i Parken. ”Det kommer bli härligt” säger hon. Foto: Andreas Pettersson

Torsdagen bjuder på både singelsläpp och livespelning från Aevy Lore. Med sin andra singel Lonely Creatures utvecklar hon sitt atmosfäriska ljudlandskap som bland annat innefattar ett ”trumset” av stockar och stenar.

Ikväll firar hon singelsläppet med en spelning på Putte i Parken.

Det akustiska möter det elektroniska, så beskriver producenten och musikern Aevy Lore sin musik, och det är också det publiken på Putte i Parken kommer att få avnjuta när Olivia Ahltorp, som hon egentligen heter, äntrar scenen under torsdagskvällen. Det relativt nystartade projektet ska ses som Olivia Ahltorps soloprojekt men live förstärks sättningen med ytterligare tre musiker som hon träffade under sin tid på Ingesunds Musikhögskola.

– Det är Julia Bengtson på fiol, Mia Björklund på kör och Emanuel Blom på sopransaxofon, mina favoritmusiker! säger Olivia Ahltorp.

Själv hanterar hon, förutom sång, också piano och de elektroniska ”ljudlandskap” som utgör bland annat rytmsektionen till låtarna.

Ensamma varelser

NWT skrev tidigare i somras om Aevy Lores första singelsläpp ”Am I going Blind?” som kom ut på Världsmiljödagen (5 juni) och i samband med spelningen på Putte i Parken släpps nu hennes andra singel, Lonely Creatures.

– Jag firar singelsläppet med en spelning kan man säga! Det är första gången jag spelar på en festival och det känns väldigt roligt att vara del av det här.

– Att få draghjälp av Studiefrämjandet (som fixat spelningen) och få komma till en redan etablerad scen är jätte-jätte kul! Som ensam artist kan det annars vara ganska svårt att boka gigs, det finns mycket konkurrens, säger Olivia Ahltorp.

Live förstärks Olivia Ahltorps projekt med Julia Bengtson på fiol, Mia Björklund på kör och Emanuel Blom på sopransaxofon, så även ikväll på Putte i Parken.
Live förstärks Olivia Ahltorps projekt med Julia Bengtson på fiol, Mia Björklund på kör och Emanuel Blom på sopransaxofon, så även ikväll på Putte i Parken. Foto: Pontus Lindblad

Singeln Lonely Creatures är en atmosfärisk historia med släktskap till artister som Aurora och Red Moon. Den malande rytmen som dyker upp en bit in i låten kom till på ett litet okonventionellt sätt genom att Olivia Ahltorp skapade ett ”trumset” av stockar och stenar mitt ute i skogen.

– För ett par år sen började jag spela in skogsljud, det kan bli så spännande och organiskt textur med det. Jag spelar in ljuden ganska fritt och sen lägger jag på effekter och flexar timingen för att det ska gifta sig med resten av ljudbilden. Jag jobbar också mycket med panoreringen så att ljudet ska virvla omkring lite.

– Sättet rytmen till Lonely Creatures skapades på var dock första gången jag verkligen byggde ett ”trumset” och satt där i skogen spelade i takt till musiken, säger Olivia Ahltorp.

Frilansar

Olivia Ahltorp har tidigare berättat att hon vill ”beröra människor på ett annat sätt än demonstrationer och pekpinnar” och med singeln Lonely Creatures börjar man som lyssnare ana ett musikaliskt universum som verkar unikt för artisten Aevy Lore.

– Jag valde att stanna här i Värmland efter mina studier på Ingesund eftersom jag redan då hade ett par samarbeten på gång här. När jag inte arbetar med mitt artistprojekt frilansar jag som kompositör och musikproducent till scenkonst.

– Överlag är jag otroligt tacksam över att ha kunnat stanna i Värmland eftersom just skogen är så viktig för mig och det småskaliga samhället passar mig så himla mycket bättre än att bo i en storstad. Även om de flesta anser att det är ”smartare” att söka sig till en storstad om du vill jobba med musik, berättar Olivia Ahltorp.

Till kvällens konsert på Putte i Parken hoppas Olivia Ahltorp på bra väder, ”men jag försöker att inte oroa mig för det”.

– Främst ser jag fram emot den härliga öppna energin som en utomhusspelning kan innebära! säger hon.

Olivia Ahltorp (som Aevy Lore) spelar på Nemis-scenen, torsdag klockan 21.00.

Artikeltaggar

Nöje/KulturPutte i parken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.