Peter, 54, driver Youtube-kanal – och lär dig att meka med bilen

Publicerad:
Peter Björklund driver Björklunds Garage, Youtube-kanalen där han mekar med bilar. I nuläget har han över 5 000 prenumeranter och gillar sin nya hobby. Foto: Lisa Olaison

Peter Björklund driver Björklunds Garage, Youtube-kanalen där han mekar med bilar. På två år har han samlat ihop över 5 000 prenumeranter. På kanalen finns nu allt ifrån glödlampsbyte till kamremsbyte.

Det började med att sonen tagit körkort och hade en bil med ständiga fel. Tillsammans började de fixa i ordning bilen, men även om sonen tröttnade ganska snabbt har pappan fortsatt.

Peter Björklund har nu över 5 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal Björklunds Garage. Han startade kanalen 2020 och intresset för bilar och redigering har sedan dess bara växt.

– Jag kom på att jag kunde skapa en kanal för det här. Om jag som är amatör och inte kan något om bilar får till det så kanske någon annan har nytta av det.

Peter Björklund visar sin Youtube-kanal Björklunds Garage.
Peter Björklund visar sin Youtube-kanal Björklunds Garage. Foto: Lisa Olaison

Peter mekar, filmar och redigerar sina videor själv. Målet med kanalen är att visa att även amatörer kan fixa bilen hemma och spara lite pengar.

– Jag får mycket mejl där folk tackar för filmerna, att de tack vare filmen vågade göra samma sak. Det är allt, det är all belöning jag kan få.

Sedan han startade Youtube-kanalen har Peter gjort flera större jobb, jobb som han tidigare fasat för. Han har bland annat gjort ett kamremsbyte och bytt kopplingen på en bil.

– Det går om man vill! Det är väl lite syftet med kanalen också, att visa det.

Peter Björklund berättar om sin Youtube-kanal.
Peter Björklund berättar om sin Youtube-kanal. Foto: Lisa Olaison

Det som är mest uppskattat är enklare byten och lagningar, som hur man byter glödlamporna. Inför varje jobb läser han på ordentligt.

– Allt är ganska svårt innan man har lärt sig att göra det.

Peter Björklund visar hur han brukar redigera sina videor.
Peter Björklund visar hur han brukar redigera sina videor. Foto: Lisa Olaison

Hade du mekat lika mycket om du inte la upp dina filmer på Youtube?

– Jag har ställt mig den frågan själv, och förmodligen inte. Det är väl just den här kopplingen som är viktig, att det jag gör kan någon annan ha nytta av.

Känner du någon press att leverera videor till dina följare?

– Lite press är det faktiskt, för jag märker ju att om man ska ha en trend som går uppåt måste man leverera något nytt inom en viss tidsintervall.

Peter Björklund mekar, filmar och redigerar sina videor själv.
Peter Björklund mekar, filmar och redigerar sina videor själv. Foto: Lisa Olaison

Det finns få liknande kanaler i Sverige och Peter berättar att de inspirerar och hjälper varandra. Peter är även aktiv i kommentarsfältet.

– Så länge man är sig själv så är det bättre än att försöka vara någon annan, det genomskådas ganska snabbt. Jag säger inte att jag kan allt, om någon kommer med ett tips så tackar jag och tar emot. Den relationen är viktig, att man ger och tar.

Artikeltaggar

BilFritid och livsstilFritidsintresseKarlstadYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare