Hoppa till huvudinnehållet

Patient fick inte åka med i ambulansen – avled senare av multiorgansvikt

Publicerad:
Patienten mådde allt sämre och hade högt blodsockervärde, men fick ändå inte följa med ambulans till sjukhuset. En brist, anser Ivo, som utrett vården av patienten. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en höftoperation var patienten nedstämd, åt och drack dåligt och hade högt blodsockervärde.

När patienten blev än sämre beslutade ambulanspersonal att inte ta med hen till sjukhuset. Patienten avled senare av multiorgansvikt.

Nu får vården kritik av Ivo.

Patienten bodde på ett boende i Karlstadstrakten och sommaren 2020 genomgick hen en höftoperation. Efteråt uppfattades hen som nedstämd och så småningom blev hen också trött och åt och drack dåligt.

I mitten av augusti mådde patienten allt sämre och personal på boendet kontaktade sjuksköterska, som kallade på ambulans. Men ambulanspersonalen beslutade att inte ta med patienten till sjukhus.

Senare avled patienten, enligt dödsorsaksintyget av multiorgansvikt orsakad av sepsis.

Tre brister

En anhörig till patienten anmälde vården till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ger både kommunen och Region Värmland kritik i sitt beslut.

Vad Ivo kan se gjordes inget för att förebygga undernäring eller för att följa hur mycket patienten åt och drack. Personalen fokuserade i stället på att hen var nedstämd. Ivo ser det som en brist att det inte fanns någon plan för att följa patientens hälsa när allmäntillståndet blev sämre.

Ivo anser också att ambulanspersonalen borde ha tagit med patienten till sjukhuset. Detta eftersom hen blev allt sämre och man nyss upptäckt att hen, som var diabetiker, hade högt blodsockervärde. ”Patienten fick därmed inte en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård”, skriver Ivo i beslutet.

Var inte överens

Utredningen visar att de två ambulanssköterskorna inte var överens om beslutet att lämna kvar patienten. Den ena fick en ”dålig känsla”, men protesterade ändå inte när hen märkte att kollegan inte avsåg att ta med patienten. Hen tog upp saken senare och tyckte att de båda gjorde fel som inte följde rutinen.

Ivo ser också en brist i att patientens läkare på vårdcentralen inte journalfört de kontakter som hen haft med kommunens sjuksköterskor om patienten.

Artikeltaggar

ÄldreboendeCentralsjukhuset i KarlstadDiabetesIvoSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.