Hoppa till huvudinnehållet

Tuffare tider väntar – så får du pengarna att räcka till

Publicerad:
Elisabeth Eklo och Ina Johansson, konsumentrådgivare på Karlstad kommun.
Elisabeth Eklo och Ina Johansson, konsumentrådgivare på Karlstad kommun. Foto: Lisa Olaison

Höjda el- och bränslepriser, stigande räntor – och dyrare mat. Värmlänningarnas ekonomiska vardag har blivit tuffare den senaste tiden. Här tipsar konsumentrådgivaren om hur du får pengarna att räcka längre.

Inflationen har den senaste tiden ökat i rask takt och Konjunkturinstitutet har gått ut med att man väntar sig att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Man sänker prognosen för tillväxten både i år och nästa år. Expansiv ekonomisk politik under pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och lamslagna globala värdekedjor som allting skett i tät följd har lett till att inflationen har skenat på flera håll runt om i världen.

”Riksbanken står inför en svår balansakt i valet av hur mycket penningpolitiken bör stramas åt för att dels stävja inflationen, dels undvika att lågkonjunkturen blir alltför djup”, står att läsa i Konjunkturinstitutets rapport Konjunkturläget.

Enligt SCB är det de stigande priserna på livsmedel som är en av faktorerna bakom att inflationen ligger på den högsta nivån sedan 1991. Flera basvaror så som mejeriprodukter och kött har nått rekordhöga priser.

– Man känner redan nu när man handlar mat, ”oj vad dyrt allting är”. Sen maten är ju en stor del och det kan man se över. Man får hålla utkik efter rabatterade varor och sen är det bra att göra matlådor, det kan man spara väldigt mycket på pengar på, säger Ina Johansson, konsumentrådgivare på Karlstad kommun.

Det är framförallt små grejer man kan spara in pengar på säger Ina Johansson.

– Det finns ju saker som är svårare att spara in pengar på, till exempel sin bil. Folk har ju olika livssituationer och de flesta måste ha en bil för att man måste köra hit och dit, säger hon.

– Men man kan se över vad man har för utgifter och göra en budget. Man kan också till exempel se över sina försäkringar, är det någonting man kan ändra på där? Ibland låter man det bara rulla på liksom. Vad har jag för kostnader för mobilen, internet och bredband, tv:n och hur är det försäkrat? Man kanske har dubbelt och kanske kan ändra någonting. Just det här som är väldigt enkelt att göra, att se över abonnemang och sådana utgifter är ju väldigt lätt och kolla upp om man kan få något billigare så att man enkelt kan spara kostnader där.

På Karlstad kommuns konsumentrådgivning har man hittills inte märkt av en ökad oro bland privatpersoner.

– Jag kan tänka mig att det blir mer frågor när det blir en lågkonjunktur generellt till oss, man är mer mån om olika saker. Man kanske inte köper nytt utan man lämnar in och reparerar och kollar vad har jag för rättigheter. Som det känns just nu blir det mer noga att hålla i plånboken framöver, säger Ina Johansson.

Artikeltaggar

EkonomiIna JohanssonInflationKarlstadKonsumentLågkonjunkturPrivatekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.