Hoppa till huvudinnehållet

Debuterar i stortävlingen: ”Kom några glädjetårar”

Publicerad:
Josefine Wafridson och Java är ett av 14 ekipage som tävlar i Krafft the Tour of Amateurs på Falsterbo Horse Show. Foto: Sofie Sköld

Den 9 juli inleds årets Falsterbo Horse Show. Såväl hoppning och dressyr står på schemat, och i det sistnämnda finns 21-åriga Josefine Walfridson från Torsby med i startfältet i klassen medelsvår B och medelsvår C.

– Jag känner att det här är startskottet på min karriär, säger hon.

Falsterbo Horse Show är idag en av Europas största hästsporttävlingar. 1920 var första gången evenemanget arrangerades och 1986 blev den svensk värd för Nations Cup. 800 ekipage i ett 50-tal olika klasser kommer i år att delta i evenemanget, som avgörs mellan den 9–17 juli.

En av ryttarna som kommer till start är Josefine Walfridson från Torsby.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har drömt om det så länge jag kan minnas. Nu ska jag göra det och det känns helt fantastiskt, säger hon.

Under våren har hon och hästen Java som ett av 40 ekipage kvalat för att ta en av de 14 åtråvärda platserna i medelsvår B- och medelsvår C-klassen, som går under namnet Krafft the Tour of Amateurs.

– Man tävlar och får räkna ett resultat varje vecka. Vinner man ger det ett visst antal poäng och sedan är det i en fallande skala.

”Inte klar än”

Först och främst kommer ekipagen att tävla i en semifinal och därefter en final, dit alla går och skapar till den en egen kür, ett eget program. Med drygt en vecka kvar till tävlingen börjar det bli tidsnöd på den punkten för Josefine Walfridson.

– Den är inte riktigt klar än och jag åker om en vecka, så det blir spännande, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Egentligen tar det flera månader innan man får ett bra program. Det ska vara ett visst antal minuter långt och det ska passa med hästen och alla rörelser. Jag har gjort en lite snabbare version.

Hur högt rankar du ett deltagande i Falsterbo Horse Show?

– Just nu är det det största jag har gjort. Jag känner att det är startskottet på min karriär, men jag vill mer. I den här klassen får vi på väg upp chansen att tävla på samma plats som många välkända namn i andra klasser.

”Just nu är det det största jag har gjort”, säger Josefine Walfridson om att tävla på Falsterbo Horse Show.
”Just nu är det det största jag har gjort”, säger Josefine Walfridson om att tävla på Falsterbo Horse Show. Foto: Sofie Sköld

Tidigare har Josefine Walfridson bara tävlat i distriktsmästerskap och mindre cuper. Hon kvalade dessutom till Riders Cup, men kunde inte starta. Men när hon bestämde sig för att ta sig till Falsterbo, var det inget snack om att hon skulle ge allt och lite till.

– Jag har ett jäkla pannben. Har jag bestämt mig för något kör jag tills det går. I mitt huvud skulle jag dit, det var det enda som fanns under våren. Sen var det en lång väg och hästar är levande djur så mycket kan hända, men det kom några glädjetårar när det var klart.

”Måste ha hästen själv”

Josefine Walfridson kommer som tidigare nämnts att tävla med hästen Java, som hon köpte 2020. Men att det var just hon som skulle köpa hästen var inte självklart från början.

– Under sommaren 2019 såg jag en annons om att hon var till salu och jag gick fortfarande i skolan så jag hade inte råd, så jag frågade om de ville låna ut henne. De ville fortfarande sälja, men två månader senare hörde de av sig och då fick jag låna Java ändå, även om hon var till salu under tiden, säger Josefine Walfridson och fortsätter:

– Sedan kom pandemin och på sommaren 2020 var det flera som var intresserade, men jag kände att ”jag måste ha hästen själv”. Så då köpte jag Java och sedan har det bara gått uppåt efter det.

Tävlingarna håller som tidigare nämnts på mellan den 9–17 juli och Josefine Walfridson har målsättningen klar framför sig.

– Jag hoppas på toppen och siktar på topp tre.

Efter Falsterbo Horse Show hoppas hon kunna klättra i klasserna och hitta en satsning mot dressyrens grand prix.

– Sen hade jag gärna startat i U25-SM. Det är en egen klass innan senior som ingår i grand prix. Det är ett av de stora målen för säsongen.

Dessutom kommer hon försöka att kvala in till Sweden Trophy i år, där finalen avgörs mellan den 10–13 november. Kvala kan man göra fram till den 16 oktober.

Långsiktigt finns dock ett mål som slår det mesta.

– Jag satsar mot OS, säger Josefine Walfridson.

Målet för framtiden: Att ta sig till OS.
Målet för framtiden: Att ta sig till OS. Foto: Sofie Sköld

Artikeltaggar

FalsterboFalsterbo Horse ShowHästsport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.