Hoppa till huvudinnehållet

Hemlig rapport: Hård kritik mot Knape Lindberg

Publicerad:
Förre förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg får hård kritik i en intern utredning. Arkivbild.
Förre förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg får hård kritik i en intern utredning. Arkivbild. Foto: Tobias Röstlund / TT

En intern utredning av Svenska simförbundet visar på ett utbrett missnöje inom svenskt simhopp, rapporterar SVT.

Förre förbundskaptenen och legendaren Ulrika Knape Lindberg får omfattande kritik och anklagas ha styrt landslaget med järnhand, något som bidragit till en omfattande tystnadskultur.

I undersökningen, som inte är offentlig, har 60 aktiva tränare intervjuats av simförbundets verksamhetsutvecklare Susanne Mekbach.

Drygt hälften av dem, 32, har erfarenhet av landslaget och 25 av dem uppger att de är missnöjda med miljön och berättar om en tystnadskultur och bristande ledarskap.

Ulrika Knape Lindberg, som tagit OS- och VM-guld i höga hopp, var i 16 års tid förbundskapten och sportchef för simhoppslandslaget och ska, enligt utredningen, ha styrt med järnhand. Hon slutade efter OS i Tokyo förra året.

Ingen som SVT pratat med har velat framträda med namn, men uppger att Knape Lindberg styrt med järnhand och att hon inte tolererade att någon tyckte olika.

– Man blev bortplockad om man hade en annan åsikt, säger en person som SVT pratat med.

"Vill stå för öppenhet"

Ulrika Sandmark, sportchef i simförbundet sedan i höstas, säger om det som framkommer:

– Det är massor av olika delar i den här genomlysningen som kommer fram. Som har med utbildning och tävlingsformer att göra. Men också synpunkter kring ledarskapet. Och självklart vill vi stå för öppenhet och högt i tak, att alla ska komma till tals och så vidare. Det vill jag jobba för framåt, säger hon till SVT.

Ulrika Knape Lindberg säger till SVT att hon själv upplevt att det funnits synpunkter kring uttagningar till landslaget, men inte på henne som person.

– Jag vet att folk har haft synpunkter på att de inte har blivit uttagna. Och de har varit väldigt irriterade och förbannade på mig för att de inte har blivit uttagna. Mitt ledarskap har absolut inte varit perfekt, men att det varit en tystnadskultur tycker jag inte. Men det får stå för dem som har svarat på det här, säger Knape Lindberg.

Ingen ersättare

Hennes dotter och förra stjärnan Anna Lindberg tog över som förbundskapten i november i fjol, men hoppade av efter bara fyra månader, då hon tyckte att hon inte fått rätt förutsättningar. Hon förnekar att utredningen skulle ha med avhoppet att göra.

Efter bara fyra månader som förbundskapten i simhopp valde förra storstjärnan Anna Lindberg att hoppa av sitt uppdrag.
Efter bara fyra månader som förbundskapten i simhopp valde förra storstjärnan Anna Lindberg att hoppa av sitt uppdrag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Nej, inte alls, säger hon till SVT.

Någon ny förbundskapten har inte tillsatts efter henne och i pågående VM i Budapest leds landslaget av klubbtränaren Chris Rye.

Artikeltaggar

Anna LindbergSimhoppUlrika Knape Lindberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.