Hoppa till huvudinnehållet

Det trekantiga strykjärnshuset är klart för inflyttning

Publicerad:
I dagarna drar inflyttningen i gång i det nya trekantiga femvåningshuset på Norrstrand i Karlstad konstaterar från vänster projektutvecklarna Marcus Gustavsson och Magnus Andersson, Karlstadhus, Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart och Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus. Foto: Christer Wik

Nu är det dags för inflyttning i Karlstads första trekantiga hus. Det är det så kallade strykjärnshuset på Norrstrand som står klart efter drygt ett års byggtid.

– Det ska bli jätteroligt att flytta in här, säger 24-åriga Adina Alfredsson.

New York har sin ikoniska Flatiron Building och en svensk motsvarighet är den gamla industribyggnaden Strykjärnet i Norrköping.

Även Karlstad har nu fått ett triangelformat hus, en byggnad som har uppförts i hörnet där Lagmansgatan, Alstersgatan och Sunnegatan möts på Norrstrand. Här fanns tidigare en butiksbyggnad i trä, men det har ersatts av ett femvåningshus med mycket glas.

Det är den trekantiga tomten på Norrstrand i Karlstad som gjort att Karlstadhus och Prepart valt att bygga ett triangelformat hus, säger Marcus Gustavsson, Magnus Andersson och Maria Frykblom.
Det är den trekantiga tomten på Norrstrand i Karlstad som gjort att Karlstadhus och Prepart valt att bygga ett triangelformat hus, säger Marcus Gustavsson, Magnus Andersson och Maria Frykblom. Foto: Christer Wik

– Eftersom den här tomten är trekantig blev det naturligt att även det nya huset skulle bli det för att vi skulle kunna utnyttja den så mycket som möjligt, säger Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus som har genomfört projektet tillsammans med Prepart.

Världens mest kända så kallade strykjärnshus är Flatiron Building i New York. Det stod klart redan 1902.
Världens mest kända så kallade strykjärnshus är Flatiron Building i New York. Det stod klart redan 1902. Foto: Marianne Løvland/TT

Byggstart var det ifjol våras och nu väntar inflyttning i de 25 bostadsrätterna. En av dem som ser fram emot det är Adina Alfredsson, till vardags innebandyspelare i Karlstad IBF.

– Jag och min sambo Oscar Olsson som spelar hockey i Forshaga IF flyttar in i en tvåa på 47 kvadratmeter. Vi bodde tidigare i en lägenhet i Fenix-huset på Sundsta, men bosätter oss nu här på Norrstrand, säger Adina Alfredsson.

Adina Alfredsson ser fram emot att kunna flytta in i en tvåa i strykjärnshuset tillsammans med sambon Oscar Olsson.
Adina Alfredsson ser fram emot att kunna flytta in i en tvåa i strykjärnshuset tillsammans med sambon Oscar Olsson. Foto: Christer Wik

Hon har följt bygget av strykjärnshuset med spänning.

– Arkitekturen är jättefin och innehåller även snygga trädetaljer samtidigt som huset ligger bredvid helt vanliga lite äldre villor. Dessutom är det nära både till skogen och till Kroppkärrssjön.

– Så det här kommer bli superbra. Vi får nyckeln till lägenheten på måndag, säger hon.

Spetsen är husets smycke
Maria Frykblom

Strykjärnets arkitekt är Dan Anders Persson på Mondo arkitekter i Karlstad. Han har tidigare konstaterat att triangelformen skapar tydliga fördelar.

– Ja, i och med att vi använder så mycket glas ger det väldigt ljusa, trevliga och lägenheter. Och eftersom byggnaden ligger lite för sig själv kan vi göra den lite speciell.

Lägenheterna i det nya femvåningshuset är ljusa med många fönster. Så här ser det ut i i en av treorna på 101 kvadratmeter i det trekantiga husets spets.
Lägenheterna i det nya femvåningshuset är ljusa med många fönster. Så här ser det ut i i en av treorna på 101 kvadratmeter i det trekantiga husets spets. Foto: Christer Wik

Det går även igen i fasadmaterialet.

– Den består av pressad obehandlad stenull. Det gör fasaden levande och den skiftar lite i färg under dagens lopp efter hur ljuset faller, säger Magnus Andersson, projektutvecklare på Karlstadhus.

– Och spetsen är husets smycke med allt sitt glas, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

De sista markarbetena runt det nya huset pågår inför inflyttningen.
De sista markarbetena runt det nya huset pågår inför inflyttningen. Foto: Christer Wik

23 av de 25 lägenheterna är sålda. Kvar är två treor på 101 kvadratmeter i spetsen. I huset finns det ettor, tvåor och treor på mellan 28 och 101 kvadrat och priserna varierar mellan 1,2 och 4,1 miljoner kronor.

– Intresset för dem har varit väldigt stort och de som flyttar in här är en mycket blandad grupp. Alltifrån unga par i 20-årsåldern till folk över 80 som har sålt sin villa, säger Magnus Andersson.

– Det har varit speciellt att få genomföra det här projektet för alla inblandade. Att bygga ett trekantigt hus är väldigt ovanligt och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Janne Gustavsson.

Artikeltaggar

Adina AlfredssonBostad och byggenJanne GustavssonKarlstadhusMagnus AnderssonMarcus GustavssonMaria FrykblomNorrstrandPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.