Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna luras: Mobiltäckningen sämre än utlovat – regionen ställer krav

Publicerad:
Mobiloperatörernas täckning är sämre än vad de lovar.
Mobiloperatörernas täckning är sämre än vad de lovar.

Mobiloperatörernas täckning är sämre än vad de lovar.

I ett brev till energi- och digitaliseringsminister kräver företrädare för Region Värmland att man ställer hårdare krav på operatörerna.

– Vi lever i en tid då vi arbetar på tåg, använder digitala hjälpmedel i hemtjänsten och i skogsbruket och då behövs god mobiltäckning, säger Stina Höök (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande.

I år genomförde Post- och telestyrelsen (PTS) ett stickprov för att kontrollera mobiloperatörernas täckningskartor. Täckningskartor är alltså geografiska kartor över vilka områden i Sverige där mobiloperatörerna normalt kan erbjuda kunderna goda möjligheter att ringa och surfa.

Resultatet av stickprovet visar samma resultat som 2013-års mätning. Täckningen var 36 procent sämre än vad mobiloperatörerna påstod i sina täckningskartor.

– Det här är ett stort bekymmer för stora delar av Sverige där det finns landsbygd. Det är dåligt för kunderna som blir lurade när de väljer mobilabonnemang. Det är dåligt för samhället som inte lika effektivt kan utveckla mobila tjänster för att möta samhällsutmaningar som klimatomställning och jämlik vård och hälsa, säger Stina Höök.

– Det är dåligt för kunderna som blir lurade när de väljer mobilabonnemang, säger Stina Höök (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande.
– Det är dåligt för kunderna som blir lurade när de väljer mobilabonnemang, säger Stina Höök (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande.

Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden pekar på att även regeringen påverkas av att täckningskartorna är bristfälliga.

– PTS använder dessa täckningskartor i sin uppföljning av regeringens mobilmål och som underlag till förslag på åtgärder som behöver vidtas för att nå dem. Det betyder att viktiga investeringar och satsningar riskera att inte blir gjorda eftersom underlaget inte stämmer.

Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden och Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden, vill att staten ställer krav på reell täckning i hela landet.
Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden och Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden, vill att staten ställer krav på reell täckning i hela landet. Foto: HP Skoglund

I ett brev till energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) skriver Stina Höök och Åsa Johansson att staten bör kräva att mobiloperatörernas täckningskartor ska ses över och att operatörerna bygger ut sitt mobilnät.

Det är dåligt för samhället som inte lika effektivt kan utveckla mobila tjänster för att möta samhällsutmaningar som klimatomställning och jämlik vård och hälsa.
Stina Höök (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande

Nästa år säljer nämligen PTS radiofrekvenser, alltså de frekvenser som mobiloperatörerna kan bygga ut sina mobilnät på. För att försäkra sig om att operatörerna bygger ut mobilnätet i områden som är mindre lönsamma för företagen, alltså i glesbygden, vill Stina Höök och Åsa Johansson att staten ställer krav på reell täckning i hela landet.

– Vår bedömning utifrån de analyser vi hittills har gjort är, utan överdrift, att ett tillskott på 20 procent i ny yttäckning skulle behövas för att den verkliga mobiltäckningen ska överensstämma med PTS:s statistik och täckningskartorna. Utöver det behövs ytterligare ny yttäckning för att möta de behov av förstärkt mobiltäckning som följer av samhällsutvecklingen, säger Erik Larsson, regional bredbandskoordinator på Region Värmland.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonEkonomiKhashayar FarmanbarMobiltelefoniPolitikRegion VärmlandSamhälleStina HöökVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.