Hoppa till huvudinnehållet

Förre Turkietambassadören Michael Sahlin om Nato-avtalet

Publicerad:
Michael Sahlin som är uppväxt i Ransäter har varit Sveriges ambassadör i Turkiet. Han menar att Sverige har sträckt sig långt i förhandlingarna med Turkiet för de ska acceptera oss som medlem i Nato. Foto: Christer Wik

Sveriges förre ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin från Ransäter, anser att president Erdogan tog en politisk seger efter den uppgörelse som uppnåtts kring vår Nato-ansökan.

– Jag trodde inte Sverige skulle sträcka sig så långt i förhandlingarna.

Politisk glädje och oro efter Turkiets jaNatoexpert: Finns en mängd frågeteckenTurkiet släpper Natovetot

På tisdagskvällen kom beskedet att Sverige, Finland och Turkiet hade enats om ett avtal kring de krav som Turkiet har haft för att acceptera att de två nordiska länderna blir medlemmar i Nato.

Efter hårda förhandlingar kunde man till slut skriva under uppgörelsen i samband med Nato-toppmötet i Madrid. Den mångårige diplomaten och värmlänningen Michael Sahlin som bland annat har varit Sveriges ambassadör i både Ankara och Oslo är lite överraskad över avtalet.

– Ja, jag trodde inte Sverige skulle sträcka sig så långt i förhandlingarna. Språket är mycket långtgående där vi bland annat inte ska ge stöd åt den kurdiska milisen YPG, terrorstämpla PKK och ta bort embargot när det gäller vapenexport till Turkiet.

”Hängslen och livrem”

– Sverige och Finland ska även hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt. Det mesta av den niopunktslista som Turkiet hade som krav får de igenom även om det är lite hängslen och livrem i avtalet.

Det är helt nödvändigt enligt Michael Sahlin.

– Det behövs för att få till ett avtal. Man kommer överens om tagen och löser de initiala frågorna provisoriskt för att sedan gå vidare med detaljerna. Så var man tvungna att göra för att komma överens redan nu. Det var lite överraskande att man faktiskt gjorde det.

”Erdogan är nöjd”

Den förre Turkiet-ambassadören anser sammantaget att president Erdogan tog en politisk seger i förhandlingarna.

– Ja, även om jag har svårt att se att allting som står i avtalet kommer att genomföras så har han fått igenom väldigt mycket och är nöjd. Det ska hållas val i Turkiet senast om ett år och Erdogan måste rädda ekonomin i landet.

– Att då få till en utrikespolitisk framgång är viktigt för honom.

Hur mycket tror du att USA har påverkat förhandlingarna om att godkänna Sverige och Finland som Nato-medlemmar?

– Även om USA har varit försiktiga utåt så tror jag de har varit inblandade. President Biden har ringt Erdogan flera gånger. Om det även har varit konkreta förhandlingar kring köp av amerikanska F16-plan eller ett möte där Erdogan träffar Biden i Vita huset vet jag inte.

Finns det en oro för att det turkiska parlamentet trots avtalet ändå säger nej till att godkänna Sverige och Finland som Nato-medlemmar?

– Ja, det gör det. Det satt säkert hårt inne för Turkiet att godkänna avtalet och skulle till exempel Sverige uttrycka sig kritiskt i någon politisk fråga där Turkiet är inblandat så skulle det kunna påverka ländernas relationer och i slutändan beslutet i parlamentet.

Om nu alla de 30 medlemsländerna i Nato säger ja till Sverige och Finland som nya medlemmar, hur snabbt kan detta då bli verklighet?

– Före årsskiftet ser jag som möjligt, kanske redan i oktober. Länderna har en beredskap att snabbt fatta beslutet och det ligger samtidigt i Natos intresse att det sker skyndsamt, säger Michael Sahlin.

Artikeltaggar

FinlandInrikes/utrikesJoe BidenMadridMichael SahlinNatoRansäterRecep Tayyip Erdogan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.