Hoppa till huvudinnehållet

Teimouri (L) om kärnkraftsförslaget i Karlskoga: ”Goda förutsättningar”

Publicerad:
Johan Ahlin
johan.ahlin@nwt.se
Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri (L).
Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri (L). Foto: Ali Lorestani/TT

Liberalerna vill bygga mindre kärnkraftverk runt om i Sverige. Karlskoga är en plats som pekas ut:

– Vi ser att i södra Värmland finns det goda förutsättningar för att bygga ny industri som skulle vara energitung, säger Karlstadsbon Arman Teimouri, energipolitiskt talesperson för Liberalerna, till NWT.

Liberalerna föreslår tre ändringar för att ny kärnkraft, i form av att små modulära reaktorer, så kallade SMR, ska kunna byggas på fler platser i Sverige. Som det ser ut idag får nya reaktorer endast byggas där andra reaktorer redan står, exempelvis vid Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. De föreslår en lagändring som möjliggör byggandet av ny kärnkraft på fler platser och man vill ta bort begränsningen om tio kärnkraftsreaktorer i kommersiell drift.

– Acceptansen för kärnkraft har ökat de senaste åren, säger Arman Teimouri (L).

Liberalerna vill att 14 platser i Sverige ska möjliggöras för ny kärnkraft, däribland Karlskoga och södra Värmland. Dessa platser passar särskilt bra för möta framtidens efterfrågan och lägger grunden för lägre elpriser, klimatomställning och ny industrialisering av hela vårt land, menar Arman Teimouri.

– Vi vet ju att att man måste, om vi ska klara av klimatomställningen, stärka svensk konkurrenskraft, se till att företag har möjlighet att etablera sig, bygga ut och skapa nya jobb behöver vi ha mycket mer el i framtiden. Vi ser nu, och som öppnade sig med gårdagens besked från Vattenfall om de små modulära kärnkraftverken. Det är alltså mindre kärnkraftverk som Vattenfall ska göra en förstudie på.

Ser ett behov

Enligt den värmländska riksdagsledamoten är de 14 platserna utvalda utifrån de riksintressen som finns kopplade till elproduktion, där det finns starka elnät och ”goda förutsättningar för nya kärnkraftverk att byggas”.

Då är det klart att det skulle vara intressant att bygga kärnkraft i södra Värmland
Arman Teimouri

Platserna är också utvalda utifrån vad Liberalerna anser vara ett behov av att öppna upp för ny kärnkraft på platser i Sverige ”som av strategiska skäl skulle vara intressant för marknadens aktörer att bygga på.”

– Där vi ser i södra Värmland finns det goda förutsättningar för att bygga ny industri som skulle vara energitung, och då är det klart att det skulle vara intressant att bygga kärnkraft i södra Värmland, de här små modulära kärnkraftverken, säger Arman Teimouri.

Liberalerna har förutom Karlskoga inte pekat ut någon specifik ort i Värmland där man skulle kunna bygga kärnkraftverk.

”Skulle skapa jobb och välstånd”

– Karlskoga är ju vad man kan se som södra Värmland, det handlar inte om att bygga ett kärnkraftverk i Karlstad för att vara väldigt tydlig, det handlar om att de här små modulära kärnkraftverken ofta byggs i anslutning till där man har ett stort energibehov, exempelvis där man har energitunga industrier eller att man vill bygga ny industri. Den typen av industrier som skulle skapa jobb och välstånd i Sverige kräver mer el och det finns goda möjligheter att bygga dem i södra Värmland. Där skulle man också då kunna se byggnation av de här smr-reaktorerna, säger Arman Teimouri.

Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, tillsammans med partiledaren partiledaren Johan Pehrson.
Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, tillsammans med partiledaren partiledaren Johan Pehrson. Foto: Anders Wiklund/TT

Han menar att Liberalernas förhoppning är att möjliggöra politiska förutsättningar för branschens aktörer att kunna bygga den här typen av kärnkraftverk:

– Det är ju en lagändring som krävs för det finns ett de facto förbud egentligen mot kärnkraftverken, det är ju miljöbalken och den måste förändras.

Enligt riksdagsledamoten finns idag en begränsning av hur många kärnkraftsreaktorer som får finnas i kommersiell drift:

– Den begränsningen bygger på de här gamla, stora reaktorerna vi är vana vid. Smr-reaktorer är mycket mindre och då behöver man också bygga fler reaktorer runt om i Sverige för att få den effekt man önskar. Då behöver man göra den typen av förändringar lagmässigt.

Liberalerna står inte ensamma i det här förslaget utan har också backning från övriga borgerliga partier.

”Vi måste bygga mer”

– Vi måste bygga mer, det handlar både om kärnkraft, om vindkraft och om solkraft. Alla kraftslagen måste det byggas mer av och där är det borgerliga regeringsalternativet överens om att att kärnkraften har en given del i den svenska energimixen, säger Arman Teimouri.

Liberalerna vill se kärnkraftverk i Värmland

Artikeltaggar

Arman TeimouriKärnkraftLiberalernaPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.