Sjungande rallycrossföraren laddad för Höljes

Publicerad:
Nils Andersson har testat i Spanien och är laddad för elbilsstart i Höljes. Foto: Quique Ruiz de Conejo

Den sjungande rallycrossföraren Nils Andersson från Arvika har klivit upp från supercar lites till elbilsklassen RX2e i rallycross-EM.

Nu är 22-åringen redo för premiären i Höljes under helgen.

Nils Andersson, också känd från talangprogrammet Idol i TV4, där han tog sig till slutaudition 2016, kör för Kristoffersson motorsport.

Han körde nyligen ett tvådagarstest på spanska Circuit de Calafat för att bekanta sig med årets tävlingsbil, som uppdaterats efter förra året och utvecklar 335 hästkrafter. Alla i klassen har samma material.

– Jag fick möjlighet att testa mycket olika inställningar samtidigt som jag fick träna på att använda årets stora nyhet, push to pass-funktionen, säger han i ett pressmeddelande och berättar att den extra effekten kräver planering när den ska användas då man måste aktivera funktionen, genom att trycka på en knapp på ratten, tio sekunder innan den ska användas för en eventuell omkörning.

– Även om banan i Calafat skiljer sig ganska mycket från Höljes så fick jag med mig värdefulla erfarenheter av hur bilen beter sig i olika sammanhang. Tricket i rallycross är annars att få till starten bättre än mina konkurrenter, men just det är kanske det svåraste då bilarna är identiska i klassen.

Nils Andersson gjorde två inhopp i fjol, i Höljes och Frankrike, och satsar nu på hela serien med deltävlingar i Höljes, Tyskland, Norge, Lettland och Belgien.

RX2e är sedan introduktionen 2021 den enda elbilsklassen i rallycross-VM, i väntan på att huvudklassen blir elektrisk i tävlingen efter Höljes, på Nürburgring i Tyskland.

Nils Andersson är enda värmlänning i RX2e och en av tre svenskar (Filip Thorén och Isak Sjökvist).

Han har fina meriter sedan tidigare, bland annat tre crosskartsegrar i Höljes och en i rallycrossens supercar lites. I fjol tog han SM-guld i RallyX Nordic.

Två meriterade kvinnor finns också bland de tio anmälda, brittiskan Catie Munnings, som annars kör i Extreme E och även åkt Svenska rallyt, och spanjorskan Laia Sanz, som vunnit damklassen i trial-VM hela 14 gånger.

Anmälda

Anmälda i RX2e med startnummer:

00) Patrick O'Donovan, Storbritannien.

3) Catie Munnings, Storbritannien.

5) Pablo Suárez, Spanien.

13) Viktor Vranckx, Belgien.

14) Nils Andersson, Sverige.

28) Filip Thorén, Sverige.

44) Laia Sanz, Spanien.

77) Mark Flaherty, Storbritannien.

82) Isak Sjökvist, Sverige.

97) Raul Ferre, Andorra.

Artikeltaggar

Nils AnderssonRallycrossRallycross-EMVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare