Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahléns kritik mot kommunen: ”Falskt – känns som att de går bakom ryggen”

Publicerad:
"Vi har haft möten med kommunen om planer för Arvika med föreläsningar och stöd till ungdomar, som jag tycker känns väldigt bra. Men när vi inte kan mötas i detta känns det som att de går bakom ryggen på en”, säger Robin Dahlén.
"Vi har haft möten med kommunen om planer för Arvika med föreläsningar och stöd till ungdomar, som jag tycker känns väldigt bra. Men när vi inte kan mötas i detta känns det som att de går bakom ryggen på en”, säger Robin Dahlén. Foto: Noella Johansson/TT

Robin Dahlén ställer sig fortsatt kritisk till Arvika kommun.

Han vill att de går ut och erkänner sina fel i hanteringen av Kevinärendet.

– Jag godtar inte ursäkten om det inte görs.

Robin Dahlén, ena brodern i Kevinfallet, är fortsatt kritisk gentemot Arvika kommun.

Han vill att kommunen går ut offentligt och erkänner att de gjort fel.

– Det är det viktigaste för mig. Jag godtar inte ursäkten om det inte görs.

Detta är något Robin Dahlén också har framfört i möten med Arvika kommun.

– Mötena med kommunen har varit bra. Då känns det som att man fått genuint till sig från kommunen att det är klart att det gått fel. Väl i media undviker man att erkänna fel. Varje gång så kommer det inget. Det blir en frustration. Hur svårt kan det vara att stå för att man gjort fel? frågar sig Robin Dahlén som upplever att kommunen har brutit sitt löfte.

– Efter mötet för över en månad sen kom ett uttalande om att allt var utagerat, men inget ”Vi gjorde fel, förlåt”. Hur lång tid kan det ta? Det ligger hos dem. Det ska inte vara jag som behöver tjata fram det. Då känns det inte genuint.

”Hade betytt mest”

Du kan inte gå vidare innan kommunen gått ut och erkänt att de gjort fel?

– Det är viktigt utåt sett. Inte bara för oss, utan att man som kommun går ut och tar ansvar. Allra viktigast för mig är att man går ut och säger att man gjort fel. Det är tråkigt att man inte kan stå för det.

Robin Dahlén är nöjd med ursäkten justitieminister Morgan Johansson formulerade när bröderna beviljades ersättning ex gratia av staten.

– Den var godtagbar och bra motiverad, där säger han att man står för felen som begåtts. En genuin ursäkt från Arvika kommun hade betytt mest, är det några jag vill ha en ursäkt från så är det dem.

”Tappar gnistan”

Bröderna Dahlén-Karlsson har samtidigt planer på ett framtida samarbete med Arvika kommun.

– Vi har haft möten med kommunen om planer för Arvika med föreläsningar och stöd till ungdomar, som jag tycker känns väldigt bra. Men när vi inte kan mötas i detta känns det som att de går bakom ryggen på en. Det känns falskt. Jag tappar gnistan och motivationen för att samarbeta, säger Robin Dahlén.

Till VF säger Arvikas kommundirektör Hans Karlsson:

– Ska vi erkänna att vi gjort fel så måste vi också kunna säga vad som har gjorts fel och av vem och vi kan inte hitta någonting sådant. Det är svårt att bara svepande säga att vi har gjort fel om vi inte kan peka på vad som har gjorts fel.

VF: Men kan man be om ursäkt utan att erkänna fel?

– Ja, det tycker jag och politiken har varit väldigt tydlig med att kommunen ska be om ursäkt för den svåra upplevelse som de här pojkarna och den här familjen har varit utsatta för. Det har vi framfört flera gånger.

Under onsdagskvällen sitter familjen Dahlén-Karlsson i möte med Arvika kommun.

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunBrott & blåljusKevinfallet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.