Nu intar Putte i Parken Norra Fältet i Karlstad igen och det är en efterlängtad återkomst för både arrangörer och publik.
Mellovinnaren Cornelia Jakobs, Grammis-prisade A36 och levande legendarerna Latin Kings är några av dragplåstren till årets festival som utlovar något för både unga och äldre.
– Vi vill skapa en folkfest, säger projektledaren Emelie Fredriksson.
Emelie Fredriksson är projektledare och när NWT dimper ner mitt i förberedelserna verkar allt flyta på enligt plan. Staket smyckas, sladdar dras och vädret lever minst sagt upp till förväntan.
– Det har kommit fram folk som sagt, ”även om det blir lite regn så gör det inget, vi kommer ändå”! Då blir man ju väldigt glad, säger Emelie Fredriksson.
– Folk är så sugna på livemusik nu. För vissa kommer den här festivalen vara den första upplevelsen av livemusik över huvud taget i och med att pandemin stängde ner allt när de kom upp i rätt ålder, fortsätter hon.
Mello- och Grammisvinnare
Emelie Fredriksson är väldigt nöjd med årets uppsättning artister och säger att de tre konsertfyllda dagarna innehåller något för alla.
– Vi har ett brett upplägg vilket jag tycker är superkul! Från öppningen på torsdag med värmländska countryartisten Erika Jonsson till den avslutande konserten på lördag med Latin Kings och allt däremellan.
– Själv ser jag fram emot Daniel Adams-Ray som spelar på fredag, och många unga ser nog fram emot Mellovinnaren Cornelia Jakobs och den Grammis-prisade rapparen A36, säger Emelie Fredriksson.
Trisslotter och hembakt
Hon berättar vidare att Putte i Parken samarbetar med en rad olika organisationer för att bland annat öka tryggheten för publiken, särskilt de unga.
– Organisationen Blås Grönt kommer att finnas på plats där man som förälder kan registrera sina ungdomar för att känna sig tryggare med att släppa iväg de själva på festivalen.
Även Ungdomsbussen, Kvinnojouren och en rad andra organisationer kommer att finnas på plats och Putte i Parken kommer också att klimatkompensera för de utsläpp man gör genom ett samarbete mellan Karlstad Energi och Vi-skogen.
När jag frågar om någon av artisterna begärt något underligt till logen innan spelning skrattar Emelie Fredriksson till lite:
– Nja, trisslotter och hembakt fikabröd är nog det mest udda jag kan komma på nu. Och de kommer att få vad de vill ha!
Men vilka artisterna är som kommit med dessa något ovanliga önskningarna håller hon hemligt.
Nya och gamla ess
I ett svart (för dagen bastuvarmt) litet tält framför Stage of Joy, som är den största scenen på festivalen, hittar vi ett välbekant ansikte för den som har koll på Värmlands musikscen. Johan Lööf spelar vanligtvis trummor i banden Nephila och Children of the Sun och har tidigare år stått på Nemis-scenen där en rad up-and-coming akter spelar under festivalen.
I år axlar han rollen som ljustekniker och Johan Lööf tycker att det ska bli kul att ratta ljuset på den stora scenen.
– Vissa artister har ju egna ljustekniker med sig och då får jag såklart ta ett steg tillbaka, men vissa har inga anvisningar alls. Då är det bara att köra!
Med mobiltelefonen tryckt mot örat kommer mat- och knalle-ansvariga Peter Hedin förbi. Han ger instruktioner till en av knallarna som är på väg och som fyller ut fältet med allt ätbart som man kan förvänta sig hitta på en festival.
– Det blir både nya och gamla ess i år, några har varit med sedan festivalen flyttade hit till Karlstad 2012. Andra är nya för i år.
– Det som förändrats mest är att vi nu kan erbjuda ett bredare utbud av både mat och sött. Folk kräver mer än bara burgare numera och de flesta har vegetariska alternativ idag, säger Peter Hedin.