Hoppa till huvudinnehållet

Kommunal på krigsstigen – ambulanspersonal tvingas till övertid varje vecka

Publicerad:
Den planerade övertiden innebär inte mindre tid på jobbet, men bättre betalt, säger Christer Lagerberg, som under semestern är tillförordnad verksamhetschef på ambulansen.
Den planerade övertiden innebär inte mindre tid på jobbet, men bättre betalt, säger Christer Lagerberg, som under semestern är tillförordnad verksamhetschef på ambulansen. Foto: Daniel Olausson

För att bemanningen ska gå ihop på ambulansen i sommar tvingas personalen jobba fem timmar övertid varje vecka.

Detta vill Kommunal stoppa – de begär att ingen planerad övertid ska förekomma.

Region Värmland har beslutat att ta bort jourpassen på ambulansen i sommar. Istället ska varje anställd jobba fem timmars övertid i snitt i veckan. Detta innebär att varje anställd förväntas jobba ett antal extrapass i sommar.

– Vilket inte betyder mindre tid på jobbet, men bättre betalt, säger Christer Lagerberg, som under semestern är tillförordnad verksamhetschef på ambulansen.

Fackförbundet kommunal som representerar undersjuksköterskor är inte nöjda med beslut om övertid och begär nu en förhandling med Region Värmland.

I begäran skriver Kommunal:

”Att ingen planerad övertid ska förekomma, och att man kontrollerar dygns och veckovila under schemaperioden där övertiden läggs på.”

Förhandlingen mellan Kommunal och Region Värmland planeras att starta under vecka 28.

– Vi får börja med att lyssna på vad kommunal har för synpunkter och ta det därifrån. Att mötet är satt så långt fram beror på att semesterperioden startat och rätt personer måste finnas på plats.

Vilka reaktioner på den planerade övertiden har du fått från personalen?

– Vi har fått både positiva och negativa reaktioner. De negativa reaktionerna handlar om att man har fler arbetspass i sommar, alltså ett förtätat schema med färre lediga dagar. De positiva reaktionerna har varit att man är nöjd över att få bättre betalt.

Hur påverkar det nya schemat patientsäkerheten?

– Jag har svårt att se att det påverkar. Fördelen är att arbetspassen är kortare, vilket motverkar trötthet på jobbet.

Den nya schemaläggningen gäller alla verksamheter inom ambulansen utom Årjäng och Likenäs som året runt har en lägre belastning och därför fortsätter att jobba jour i sommar.

NWT har utan framgång sökt företrädare för Kommunal.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdÅrjängChrister LagerbergKommunalLikenäsUndersköterskaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.