Hemligt kring VM-projektet: ”Så nära fabrikssatsning det går att komma”

Publicerad:
Kristofferssonteamet vill inte visa vad som döljer sig i motorrummet på elbilen. Foto: Joachim Lagercrantz

Det är stort hemlighetsmakeri kring byggandet av de nya elbilarna i rallycross-VM.

NWT fick stränga förhållningsorder om vad som fick fotograferas.

Någon konkurrent kan se och skaffa sig fördelar.

Dammar av Gamla Bettan i Höljes: ”Extra kul att vinna med den”

Kristoffersson motorsport, KMS, i Koppsäng utanför Arvika bygger tre bilar till VM-premiären för nya huvudklassen på tyska Nürburgring den 30–31 juli.

Från början skulle starten ske i Höljes nu den här helgen, men planen sprack för att alla teamen inte hann klart i tid. Även presentationen gick om intet av samma anledning, något som KMS, som håller schemat, var kritiskt till.

Johan ställer dock upp i EM-klassen.

När NWT hälsade på i verkstaden nyligen pågick arbetet för fullt, och har gjort så ett bra tag.

– Förra året hade vi inget eget projekt och jag tänkte att jag har fyllt 63, jag skiter i detta och gör något annat. Johan klarar sig själv. Men när den här möjligheten dök upp var den för spännande att tacka nej till, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Tillfället var också rätt eftersom mångåriga samarbetspartnern Volkswagen motorsport i tyska Hannover lagts ner och frigjort personal med den rätta kunskapen, som med entusiasm engagerade sig.

– Den kompetensen har varit så värdefull. I en privat satsning når du aldrig högre än detta, det är så nära en fabrikssatsning det går att komma. Jag kände att vi bara måste göra detta innan jag lägger nycklarna till Koppsängsvägen 5 på hyllan.

Målet närmar sig, men det har krävt väldigt mycket arbete. Tommy Kristoffersson pratar om osannolikt många timmar sedan i november.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur komplicerat det skulle vara att bygga den här bilen. Vi har ju byggt bilar här förr. Den här är ett unikum i timmar och profession.

680 hästar

Batteriet och en elmotor med växellåda i varje ända, en för bakhjulen och en för framhjulen, kommer färdigt och är lika för alla. Det är onekligen ett kraftpaket. Varje motor kan generera 250 kilowatt och tillsammans ge ungefär 680 hästkrafter, cirka 100 fler än nuvarande fossildrivna supercar.

– Men samtidigt blir bilen 100 kilo tyngre på grund av att batteriet väger 330 kilo, påpekar Johan Kristoffersson, den fyrafaldige världsmästaren som är teamets stjärnförare. De andra två är inte presenterade än.

För den som är van vanliga fossildrivna bilar är det rena science fiction.

– Om det varit fabriksnivå på riktigt hade budgeten säkert varit tiodubblad, säger Tommy, utan att vilja gå in på den exakta storleken.

Johan kollar sittställning under överinseende av pappa Tommy. I förgrunden syns det gigantiska batteriet (allt det blanka svarta) på 330 kilo.
Johan kollar sittställning under överinseende av pappa Tommy. I förgrunden syns det gigantiska batteriet (allt det blanka svarta) på 330 kilo. Foto: Joachim Lagercrantz

Skalet ser ungefär likadant ut och kommer från en Volkswagen Polo. Enligt Internationella bilsportförbundet, FIA, och promotorn skulle från början alla använda R5-rallybilar, till ett komplett pris på 550 000 euro, knappt 5,8 miljoner kronor, varav 3,5 utgjorde batteridelen.

Men sedan släpptes valet friare och tydligen även priset.

– Slutpriset på bara batteripacket med kablar och allt blev istället 4,7 miljoner, berättar Tommy Kristoffersson.

Förändringar tilläts också på bilen.

– Jag tror det kom till för att Hansen och Grönholm ville använda sina gamla rallycrossbilar. Då var plötsligt en R5 helt värdelös, säger Johan.

Nu är det trots allt en Volkswagen Polo som har mycket från en R5, men också många egna lösningar. Hjulupphängningen, till exempel, är bredare.

Ännu viktigare

Det teamen kan bestämma själva, som tyngdpunkt, stötdämpare, geometri på framvagn och bakvagn, blir avgörande. Det är just såna saker som KMS inte vill visa i det här känsliga skedet och ge konkurrenterna chansen att ta efter.

– Jag tänker att själva batteripacket, motor och växellåda, är 20 procent och resten 80. De andra sakerna kommer ha ännu större betydelse nu. Förr hade du kanske lite fördel av växellåda och motor, men inte nu längre.

Det råder testförbud och genomförs bara ett gemensamt test inför starten, så ingen vet säkert förrän i första tävlingen.

– Kylningen av batteriet är fritt och påverkar väldigt mycket prestandan på batteriet, säger Johan.

Tre elbilar byggs i verkstaden i Arvika, varav det här är den ena.
Tre elbilar byggs i verkstaden i Arvika, varav det här är den ena. Foto: Joachim Lagercrantz

Batterierna snabbkyls med en vätska, oljeblandad glykol, som byts ut mellan heaten.

– Det som gör att rallycross passar så bra är att heaten är så korta. I Extreme E kan vi inte ha så mycket effekt. Heaten blir för långa och då räcker inte strömmen till och det blir för varmt.

Batterierna laddas med kraftfulla laddare, typ powerbank, som kommer färdigladdade på en trailer från Frankrike och ska räcka till alla bilar hela tävlingshelgen, det behövs bara stödladdning på banan.

Är det lika effekt i alla heat?

– Ja, full patte hela tiden.

Startfältet blir inte stort.

– Ingen vet absolut hundra än, men jag tror det finns potential av nio bilar i premiären. Hansen har två, vi tre, Grönholm två och All-inkl.com två, säger Tommy.

Längre fram kan ytterligare några tillkomma.

– Det är 14 sålda elkit.

Nio bilar är väl inte mycket till tävling?

– Så länge det inte är någon framför spelar det ingen roll om det är åtta eller 48 bakom. Tittar man historiskt i de flesta sporterna står det efter 25–30 procent av mästerskapet mellan två, max tre. Toppen är alltid lika tuff, men det är inte lika stor utfyllnad, säger Tommy.

– Det handlar ju ändå bara om att vinna, konstaterar Johan.

Körmässigt är det inte så annorlunda.

– Det är lite skillnad körtekniskt, men det är det mellan alla olika bilar.

Växlandet är något som försvinner. Nu blir det automatiskt.

– Det är lite synd. Det är ett moment som kan skapa misstag och göra det lättare att köra om, men då får man hitta andra saker som gör att det blir svårt att köra. Ju svårare det är att köra desto roligare är det att se på, det blir misstag och händer saker.

Johan Kristoffersson diskuterar detaljer med Nils Andersson, som jobbar i teamet med projektet och själv ska köra RX2e i Höljes.
Johan Kristoffersson diskuterar detaljer med Nils Andersson, som jobbar i teamet med projektet och själv ska köra RX2e i Höljes. Foto: Joachim Lagercrantz

En del är kritiska till nyordningen och vill ha kvar det gamla, om inte annat för ljudet.

– Om de bästa förarna är där och kör häftiga bilar som är svårkörda och skapar en bra racing, då kan det inte falla på att ljudet inte är där, det är helt orimligt, säger Johan.

– På många racerbanor finns det ett ljudproblem. På Westom är det ljudmätning och grannarna klagar, vi får bara köra två dagar i veckan, men nu kan vi åka ljudlöst där uppe, det blir en helt annan värld som öppnar sig, också möjligheten att komma in i storstäder och tävla, säger Tommy.

Ingen återvändo

Både far och son betonar att det inte finns någon återvändo.

– 17 och 18 och 20 var kanske de häftigaste åren vi någonsin kommer uppleva i rallycrossen, att få vinna i Höljes och vinna i VM. Bilen är det fränaste man kan köra. Men problemet är om ingen vill betala för det spelar det ingen roll hur mycket du älskar det, då går det inte, säger Johan.

– Det ena är att allt går mot el och motorsporten ska ligga i framkant, det andra är att vi har nått gränsen för hur mycket det går att utveckla en sån här bil med fossilt bränsle. Då får du åka till Kalvholmen och titta på folkrace i stället, säger Tommy Kristoffersson.

Ingen presentation av elbilar i Höljes: ”Jag är besviken”Kristoffersson försöker stoppa nya formatet i VM: ”Ingen fattade något”

Artikeltaggar

Johan KristofferssonKMSRallycrossRallycross-VMTommy KristofferssonVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare