Hoppa till huvudinnehållet

Evin Incir: Bättre möjligheter att utreda krigsbrott

Publicerad:
Beslutet gör att Eurojust får större möjligheter att bevara och analysera bevis kopplade till bland annat misstänkta krigsbrott, skriver Evin Incir. Foto: Peter Dejong/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Direkt från Europaparlamentet

I Europaparlamentet röstade vi nyligen för att utöka mandatet för EU:s byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, som ansetts bäst lämpad för uppgiften, skriver Evin Incir.

Det finns bilder från kriget i Ukraina som aldrig kommer att blekna ur mitt minne. Spåren av det hänsynslösa våldet, civila som ligger döda längs gatorna. Skräckhistorier som duggar tätt om hur kvinnor och flickor våldtagits och utsatts för andra former av sexuellt våld som en del av krigföringen i Ukraina.

Tanken på att de skyldiga till dessa vidriga brott skulle slippa undan sitt ansvar är hopplöst mörk. Förövarna bakom dessa vedervärdiga övergrepp måste ställas till svars – straffriheten måste upphöra.

Samtidigt finns det flera hinder för att säkerställa att detta sker. Misstänkta brott mot mänskligheten, folkmord och krigsbrott har blottlagt svårigheterna att systematiskt samla bevis för att förövarna i framtiden ska kunna ställas inför rätta och dömas för brott.

Nu har EU – pådrivet av Rysslands invasion – tagit ett viktigt steg för att få ett slut på straffriheten gällande krigsbrott, i såväl Ukraina som i andra konflikter. Som den europeiska socialdemokratiska gruppens förhandlare i Europaparlamentet har det varit viktigt för mig att driva på för att vi snabbt ska få bättre möjligheter att hantera bevisning för att säkerställa att de skyldiga kan dömas.

I Europaparlamentet röstade vi nyligen för att utöka mandatet för EU:s byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, som ansetts bäst lämpad för uppgiften att säkerställa att straffriheten får sig ett slut. Beslutet gör att Eurojust får större möjligheter att bevara och analysera bevis kopplade till bland annat misstänkta krigsbrott. Det handlar exempelvis om DNA-profiler, fingeravtryck och ljud- och videoinspelningar, som kan delas som bevisning i förundersökningar.

Det var helt avgörande av vi snabbt lyckades enas om detta, för samtidigt som Ukraina står under direkt attack och bevisen samlas på hög så riskerar de att förstöras. På grund av det pågående kriget har myndigheterna i Ukraina svårt att förvara bevisning på ett säkert sätt.

Även svenska åklagare kommer att kunna få hjälp av Eurojust i pågående förundersökningar om krigsförbrytelser. Det kommer att leda till att det blir lättare att bistå utredningar i medlemsländer, Ukraina och vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC), för att se till att det finns tillräcklig bevisning.

Det stärkta samarbetet gör det dessutom möjligt att använda bevisning från bevisbanken, få hjälp med att analysera tillförlitligheten i bevisningen samt hitta relevanta länkar i olika länders pågående förundersökningar.

Straffriheten som i dag råder undergräver trovärdigheten för de internationella samarbetena och fråntar offren upprättelse. Genom detta beslut sänder vi en tydlig signal om att brott mot internationell rätt bekämpas med full kraft. Putin och andra despoter ska veta att de kommer behöva stå till svars för alla de avskyvärda brott som de just nu begår. Det är helt enkelt en fråga om vår trovärdighet och respekten för människovärdet.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

EUEurojustEuropaparlamentetEvin IncirFolkmordICCKrigKrigsförbrytelseRysslandS&DSigneratUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin