Hoppa till huvudinnehållet

Turkiet släpper Natovetot

Publicerad:
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffas vid Natoländernas stora toppmöte i Madrid.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffas vid Natoländernas stora toppmöte i Madrid. Foto: Henrik Montgomery/TT

Turkiet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.

De tre länderna har nått en överenskommelse.

Statsminister Magdalena Andersson (S) konstaterar att Sverige nu kan gå vidare i anslutningsprocessen och få Natostatus som inbjudet land till försvarsalliansen.

– Det är bra för svenskarnas trygghet och säkerhet, säger hon.

Natoexpert: Finns en mängd frågetecken

Överenskommelsen nåddes efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förhandlat med statsminister Andersson och Finlands president Sauli Niinistö i Madrid. Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var med.

– I Nato har vi alltid visat att oavsett hur oeniga vi är kan vi alltid sätta oss ner och hitta en lösning, säger han.

Inte offentliggjord

Inför det sista förhandlingsmötet som inleddes på tisdagseftermiddagen var det ingen i den svenska delegationen som öppet uttryckte förhoppningar om en överenskommelse redan samma dag.

Men efter drygt tre timmar snabbutlystes en presskonferens där stats- och regeringscheferna undertecknade överenskommelsen.

Den hade på tisdagskvällen ännu inte offentliggjorts, men enligt Andersson handlar den bland annat om hur länderna ska jobba med den gemensamma säkerheten och om terroristbekämpning. Turkiet har anklagat Sverige och Finland för att vara för mjuk mot kurdisk terrorism.

Överenskommelsen nämner också vapenexport. Sverige har på senare år inte exporterat krigsmateriel till Turkiet, som ser det som att Sverige infört ett vapenexportembargo mot landet.

"Tar oron på allvar"

Statsministern antyder att en öppning i den frågan kan vara på gång.

– Om vi blir medlemmar i Nato så är det klar att det får återverkningar på hur man ska tolka svensk vapenexportlagstiftning, säger hon.

Andersson beskriver förhandlingarna, som började i maj, som "långa och svåra".

– Som alltid med den här typen av överenskommelser får man både ge och ta.

Utrikesminister Ann Linde (S) uppger att alla parter under tisdagens förhandlingar visade en otrolig vilja att komma framåt och att vara konstruktiva.

– Och vi klargjorde att vi tar oron för terrorismattacker på allvar, säger hon.

Linde tror att det var det tillsammans som gjorde att förhandlingarna lyckades denna gång.

– Sedan har också Nato hjälp till, säger Linde.

Ur uppgörelsen mellan länderna

Så här står det bland annat i uppgörelsen mellan Turkiet, Sverige och Finland, läser Jens Stoltenberg vid en pressträff:

"Som blivande Natomedlemmar kommer Finland och Sverige ge fullt stöd till Turkiet mot hot mot dess nationella säkerhet. Finland och Sverige kommer inte att ge stöd till (kurdiska rörelserna) YPG/PYD och den organisation som beskrivs som FETÖ (Gülenrörelsen) i Turkiet".

"Finland och Sverige fördömer och avvisar terrorism i alla dess former och manifestationer, i starkaste ordalag", heter det också i uppgörelsen enligt Stoltenberg.

Engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah har lite mer:

"Finland och Sverige engagerar sig i att förhindra aktiviteter från PKK och alla andra terrororganisationer och deras utväxter, liksom aktiviteter av individer i grupper eller nätverk som är kopplade eller inspirerade av dessa terroristorganisationer", citerar Daily Sabah.

Nästa vecka

Överenskommelsen innebär att de 30 Natoländerna nu kan bjuda in Sverige och Finland till försvarsalliansen. Det innebär bland annat att de två kandidatländerna får vara med på alla möten. Dock inte på Natotoppmötet i Madrid som inleddes på tisdagen.

Först ska anslutningsförhandlingar hållas, och det kommer att ske i Bryssel i nästa vecka. De förhandlingarna väntas gå snabbt, kanske på bara någon dag. Därefter får Sverige och Finland status som inbjudna länder.

Natos säkerhetsgarantier kommer dock inte att gälla förrän alla Natoländernas parlament godkänt Finland och Sveriges Natomedlemskap.

Ratificeringen ger Turkiet ytterligare en möjlighet att sätta stopp – om de skulle vilja, eller anser att inte processen gått som de önskat.

Peter Wallberg/TT

Wiktor Nummelin/TT

Unik mätning – så säger värmlänningarna om Nato: ”Vill inte stå ensamma i krig”

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesNatoSverigeTurkiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.