Yngveson om BIK:s ekonomiska resultat: ”Därför bättre än väntat”

Publicerad:
Torsten Yngveson har anledning att vara nöjd med det ekonomiska resultatet för verksamhetsåret 2021–2022. Foto: Kajsa Juslin

BIK Karlskoga gör ett ekonomiskt plus för det senaste verksamhetsåret på nästan 650 000 kronor.

Här förklarar Torsten Yngveson, klubbchef och vd, varför det gått bättre än budgeterat ekonomiskt.

– Vi hade budgeterat med någon ”hundring” i plus för koncernen BIK Karlskoga, säger han.

Alltså: cirka 100 000 kronor för både aktiebolaget och föreningen.

– Den främsta anledningen till att det blev bättre än budget var att vi spelade fem slutspelsmatcher hemma. Vi hade inte budgeterat med någon.

Tre i kvartsfinalserien mot Mora och två i semifinalserien mot HV71.

Försäljningar

Då det gäller spelarförsäljningar har BIK ett starkt år bakom sig.

– Där handlar det om drygt två miljoner kronor. Det var tre spelare till SHL från vårt seniorlag – Tim Juel, Filip Roos och Linus Karlsson – samt en rad juniorer. Vi visste vid budgettillfället att det skulle gå spelare för upp mot de beloppen.

I negativ riktning var det publikintäkterna, sammantaget, som stack ut.

– På entrépengarna tappade vi cirka 800 000 kronor. Stöden som vi fått kompenserar en del men inte fullt ut. När det var nedstängt på grund av coronapandemin fick vi ungefär 40 procent i stöd mot vad vi kunnat få in annars.

Egna kapitalet

Efter det positiva ekonomiska resultat för det gångna verksamhetsåret, från 1 maj 2021 till och med 30 april 2022, har nu BIK ett positivt eget kapital på cirka 2,1 miljoner kronor.

– Där måste man ha två procent av omsättningen för att få elitlicensen beviljad. Med tanke på att vi omsatt cirka 36 miljoner kronor var vår gräns att uppnå runt 700 000 kronor.

Yngveson tycker att det både ekonomiskt och sportsligt blev ett bra verksamhetsår för BIK.

– Visst vill vi även vinna sista matchen i slutspelet och gå upp till SHL men sett utifrån att flera lag storsatsade med mycket större resurser än vad vi hade var det ett bra resultat.

Därför svårt

Det har varit svårt att budgetera i tiderna som varit, med anledning av pandemin.

– Det har varit lite knepigt att veta hur en mer ”normal” säsong ser ut framåt både vad gäller kostnader – inflation, energi och drivmedelspriser – och intäkter; kommer publiken tillbaka fullt ut?

Inför kommande säsong säger han även:

– Vi vet redan att vi får in mycket pengar på spelarövergångar. Jag tänker då på Henrik Björklund till Färjestad samt Filip Roos och Linus Karlsson som flyttar till NHL. Det är även juniorer som bytt till SHL-klubbar vilket vi kommer att kompenseras för.

15 procent dyrare

Personalsidan är, förstås, den som kostar mest för en hockeyklubb.

– Vi kommer ha resurser för en dyrare spelartrupp jämfört med förra säsongen. Kostnaden för spelartruppen blir cirka 15 procent dyrare då vi lyckats behålla stora delar av truppen vilket alltid kostar.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaHockeyallsvenskanIshockeyKarlskogaNobelhallenTorsten Yngveson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare