Hoppa till huvudinnehållet

Politisk glädje och oro efter Turkiets ja

Publicerad:
Miljöpartiets språkrör Per Bolund ser med oro på eventuella svenska eftergifter efter Turkiets besked om att man släpper sitt veto mot Sveriges Natoansökan. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund ser med oro på eventuella svenska eftergifter efter Turkiets besked om att man släpper sitt veto mot Sveriges Natoansökan. Arkivbild. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson gläds åt Turkiets besked om att landet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund ser i stället med oro på eventuella svenska eftergifter.

”Detta är ett mycket välkommet besked, och ett viktigt steg på vägen mot svenskt och finskt Nato-medlemskap. Flera steg återstår, och vi är ännu inte i mål. Men det är väldigt positivt att Sverige, Finland och Turkiet har kunnat hitta lösningar som för processen framåt. Nato gör oss säkrare, och Sverige och Finland kommer att göra Nato starkare”, säger Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till TT efter tisdagskvällens besked från Turkiet.

Turkiet släpper NatovetotNatoexpert: Finns en mängd frågetecken

Den undertecknade överenskommelsen mellan Turkiet, Sverige och Finland är ännu inte offentliggjord, men den ska enligt statsminister Magdalena Andersson (S) bland annat handla om hur länderna ska jobba med den gemensamma säkerheten och om terroristbekämpning.

Vapenexport nämns

Överenskommelsen nämner också vapenexport – Sverige har på senare år inte exporterat krigsmateriel till Turkiet – och statsministern antyder att en öppning i den frågan kan vara på gång.

Per Bolund ser med oro på eventuella svenska eftergifter till Turkiet.

– Det är oroande att Sverige nu börjar att ta steg som går Turkiet till mötes. Vi varnade för att när man skulle ansöka om medlemskap skulle börja lätta på regler kring vapenexport och inte följa de principer som vi följt om mänskliga rättigheter, säger han.

– Det är det som vi ser exempel på nu, så vi tycker inte att Sverige borde ha gett med sig på Turkiets krav.

För bara några år sedan vara alla riksdagens partier eniga om att man inte skulle exportera vapen till Turkiet, säger han.

Sluttande plan

– Just för att Turkiet var aggressivt och hade militär trupp i grannländer. Och det har ju inte ändrats sedan dess, landet hotar återigen att gå in militärt i Syrien.

Han varnar för risken med ett sluttande plan, där man ruckar mer och mer på principer som har gällt under lång tid i Sverige.

– Det är något som inte får ske, utan vi måste fortsätta stå upp för grundläggande principer och värna mänskliga rättigheter, och samarbeta militärt men göra det med demokratiska länder som delar våra värderingar.

"En cynisk politik"

Även Svenska freds-och skiljedomsföreningen ser med oro på överenskommelsen.

"Genom att vika sig för kraven låter Sveriges regering Turkiet, en odemokratisk regim som brister i respekten för mänskliga rättigheter och som brutit mot folkrätten genom sin olagliga militära aggression mot Syrien, styra svensk utrikespolitik", säger Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet på Svenska freds, i ett pressmeddelande.

"Det är en sorglig och cynisk politik som inte stärker arbetet för demokrati och hållbar fred och nu måste det göras tydligt för svenska folket exakt vilka eftergifter Sverige gör för Natomedlemskapet", säger Gabriella Irsten.

Marc Skogelin/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMagdalena AnderssonNatoPer BolundPolitikSamhälleSverigeUlf Kristersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.