Hoppa till huvudinnehållet

Kommunchefen lämnar posten efter sex år: ”Många olika känslor”

Publicerad:
Anders Andersson lämnar rollen som kommunchef i Eda efter sex år.
Anders Andersson lämnar rollen som kommunchef i Eda efter sex år. Foto: Pressbild

Edas kommunchef Anders Andersson lämnar sin post efter årsskiftet.

I sex år har han innehaft rollen – och tycker sig bland annat bidragit till en bättre stabilitet.

– I stort sett alla chefspositioner är bemannande med fast anställda i dag.

I sex års tid har Anders Andersson varit kommunchef i Eda kommun.

Efter årsskiftet slutar han, det meddelar kommunen via ett pressmeddelande på tisdagen.

– En förlust för Eda kommun, men jag respekterar Anders beslut att lämna sin tjänst. Vi har arbetat mycket bra tillsammans under min period som kommunalråd. Han har varit kunnig, stabil och trygg som kommunchef och en person att lita på i alla situationer, säger kommunalrådet Johanna Söderberg.

”Försenad” pension

Anders Andersson i pressmeddelandet:

– Efter över 16 år som kommunchef, varav sex år i Eda kommun, så finns det många olika känslor inför beslutet att jag kommer att sluta. Men viktigare än det är allt det fina arbete som alla medarbetare genomför dygnet runt, året runt, för att ge service till medborgare, företagare och besökare.

För AN sammanfattar han hur de sex åren har upplevts.

– Det har varit väldigt välkomnande med en närhet som är den lilla kommunens charm och styrka, en närhet både till övriga chefer och de ute i organisationerna.

Anders Andersson, 63, har en bakgrund inom försvaret och kom närmast från rollen som kommunchef i Strömsund när han fick motsvarande tjänst i Eda 2016.

Planen var att gå i pension redan i början av 2022, säger han.

– Men med hänsyn till osäkerheterna under pandemin valde jag dock att stanna ytterligare ett år.

– Sen är jobbet så pass trevligt så att det var enkelt att fortsätta ett år till.

"Jobbade dygnet runt”

En som är imponerad av Anders Anderssons insatser som kommunchef är norrmannen Tor Andre Johnsen, stortingsledamot för Fremskrittspartiet.

– En av de allra bästa kommuncheferna jag har samarbetat med under mina år som politiker och det är från 1987, säger han.

– Jag vill speciellt tacka för det otroligt täta och goda samarbetet med att få till polisstationen vid gränsen. Det råder inga tvivel om att du var en mycket viktigt person i det sammanhanget. Du imponerande med din arbetskapacitet och jobbade ju dygnet runt, säger Tor Andre Johnsen i riktning Anders Andersson – som svarar:

– Fina ord. Jag har i alla jobb försökt vara tillgänglig för de runt om kring mig och vissa saker kan lika gärna ske en söndagseftermiddag som måndag morgon. Men visst sover jag om nätterna också.

”Borde kunna locka fler inflyttare”

Vad känner du att du bidragit med under dina sex år som kommunchef?

– Det får nog andra uttrycka sig om i och för sig, men jämfört när jag började med så finns det en annan stabilitet i dag. I stort sett alla chefspositioner är bemannade med fast anställda. När jag började fanns det ett antal kortsiktiga konsultlösningar. Stabiliteten har blivit bättre.

Vad tror du om framtiden för Eda kommun?

– Jag tror att framtiden är väldigt god. Jämfört med många andra kommuner borde vi kunna locka fler inflyttare tack vare naturmiljön, serviceutbudet och närheten till omvärlden med elva mil till en stor flygplats. Här finns golfbana, skidbacke och ishall med en arbetsmarknadsregion med flera industrier som går bra, till exempel.

Vad är kommunens stora utmaning?

– Det handlar om kompetensförsörjning och att få med de som står utanför arbetsmarknaden. Där finns säkerligen mer att göra.

Rätt i tiden

Av en rad olika skäl menar Anders Andersson att beskedet ligger rätt i tiden.

– Pandemin är i stort sett över och kommunen är väl förberedd att ta emot flyktingar från Ukraina, nämner han som ett exempel.

Att en ny mandatperiod ligger runt hörnet är ett annat.

Rekryteringsprocessen för att utse en ny kommunchef kommer att påbörjas omgående, där Anders Andersson inte kommer att vara involverad.

– Nej, inte alls. Sen kan man alltid komma med tips och förslag.

Först och främst jobbar Anders Andersson kvar året ut. När pensionen kommer finns inga planer på att flytta från kommunen.

– Vi bor i ett hus utanför Charlottenberg och det finns alltid pyssel med. Jag och min fru känner oss rotade här och bor bra till. Sen kan det bli aktuellt med några ideella aktiviteter för min del.

Artikeltaggar

Anders AnderssonEda kommunEda kommunPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.