Hoppa till huvudinnehållet

Götas stjärnor tror på bra avslutning – Larsson jagar historiskt banrekord

Publicerad:
Några av götisterna som tävlar under Tingvallas sista GP. Från vänster: Erica Jarder, Henrik Larsson, Emilia Malmehed, Emilia Kjellberg, Lova Perman, Minna Svärd och Hanna Karlsson.
Några av götisterna som tävlar under Tingvallas sista GP. Från vänster: Erica Jarder, Henrik Larsson, Emilia Malmehed, Emilia Kjellberg, Lova Perman, Minna Svärd och Hanna Karlsson. Foto: Lisa Olaison

På söndag smäller det, sen är det slut.

Efter 23 GP-tävlingar på Tingvalla IP är det dags att ta farväl och gå vidare. Och götisterna som ska göra det är taggade.

– Det är alltid extra speciellt med familj och vänner på läktaren, säger Hanna Karlsson.

När Karlstad GP byter dag från lördag till söndag, ser förhållandena för tävlingen ovanligt bra ut.

Väderleksrapporten förutspår sol och bra vind, biljettförsäljningen pekar mot en som alltid välfylld läktare och startlistan är imponerande.

– Det ska bli kul att köra på riktigt igen. Folk på läktaren och bra väder som det verkar, det ska bli en riktigt bra avslutning, säger Mikael Larsson från IF Göta.

Bland de aktiva är det blandade känslor inför sista showen på Tingvalla.

– Det känns både tråkigt att lämna, men samtidigt rätt bra att flytta till nya arenan och hallen, den är verkligen fin och bra, säger Lova Perman som ställer upp på 800 meter.

– Det är klart det blir speciellt när många av oss börjat med friidrott på den här arenan och alla vänner man fått när man tränat på de här banorna, säger Hanna Karlsson.

Henrik Larsson tror på bra tider under Karlstad GP, med hjälp av hemmapubliken.
Henrik Larsson tror på bra tider under Karlstad GP, med hjälp av hemmapubliken. Foto: Lisa Olaison

Eftersom det är sista GP-tävlingen på Tingvalla finns också chansen att skriva in sig som odödlig med ett banrekord.

Något som hundrameterslöparen Henrik Larsson inte tror är helt omöjligt. Tiden att slå: 10,11 av zimbabwiern Ngoni Makusha från 2011.

– Jag tror att jag har de tiderna i mig, det har känts bra på träning. Sedan är det alltid speciellt precis framför läktaren på Tingvalla, man lyfter sig, säger han.

Hanna Karlsson och Minna Svärd går en häckduell under söndagen, i olika heat tack vare den höga kvaliteten på startfältet.
Hanna Karlsson och Minna Svärd går en häckduell under söndagen, i olika heat tack vare den höga kvaliteten på startfältet. Foto: Lisa Olaison

Även Hanna Karlsson hoppas på ett starkt publiktryck när hon tillsammans med klubbkamraten Minna Svärd deltar i varsin final på 400 meter häck.

– Man får hjälp att lyfta benen sista meterna av publiken, när mjölksyran sprutar på upploppet.

Anledningen till att man delat upp häckloppen i två är den höga kvaliteten på de anmälda. Startfältet är jämnt och stort, där många har chansen till seger.

Vem har bäst chans av dig och Minna?

– Det har Minna, hon har sjukt bra pers. Det blir min andra final på GP och jag är ju fortfarande junior så det ska bli kul att utmana duktiga tjejer, säger Hanna Karlsson.

Även i längdhoppet blir det en spännande duell mellan Erica Jarder och Emilia Kjellberg. Till tävlingen kommer även supertalangen Tilde Johansson som trots skadebekymmer finns anmäld.

– Vi hoppas på sol och 25 grader, med lite lätt medvind så kan det bli långt, konstaterar Erica Jarder.

– Och roligt med bra konkurrens, både från andra och Erica. Vi brukar säga till varandra innan tävling att ”jag hoppas du hoppar riktigt långt, men att jag hoppar en centimeter längre”, skrattar Emilia Kjellberg.

Emilia Kjellberg och Erica Jarder hoppas på bra förhållanden under söndagens GP.
Emilia Kjellberg och Erica Jarder hoppas på bra förhållanden under söndagens GP. Foto: Lisa Olaison

För att ytterligare spetsa längdhoppet hoppas man från tävlingsledningen fortfarande på Khaddi Sagnia, som har fått frågan berättar Mikael Larsson.

– Annars finns det bara ströplatser kvar som ska fyllas ut, vi är nöjda med startfältet, konstaterar han.

Störst stjärnor finns kanske på kastsidan, där Daniel Ståhl och Simon Pettersson sticker ut tillsammans med Kim Amb.

På damsidan får hemmahoppet Emilia Malmehed i kula dessutom tampas med en Fanny Roos i bra form.

– Speciellt kastsidan är väldigt bra, men även löpgrenarna blir spännande att se. Andreas Kramer kommer hit med sikte på svenska rekordet bland annat, det finns mycket som är värt att se för den som kommer hit på söndag, säger Mikael Larsson.

Artikeltaggar

Emilia KjellbergErica JarderFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaKarlstad GPTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.