Hoppa till huvudinnehållet

Turistchefen: ”Är barnen i familjen glada är alla glada!”

Publicerad:
”För mig är det just att ta reda på vad som döljer sig bakom nästa knut eller i nästa vik som gör vårt Värmland så otroligt speciellt”, säger Mia Landin, vd Visit Värmland.
”För mig är det just att ta reda på vad som döljer sig bakom nästa knut eller i nästa vik som gör vårt Värmland så otroligt speciellt”, säger Mia Landin, vd Visit Värmland. Foto: Tommy Andersson

Många familjer låter barnen styra valet av semester. Mia Landin, vd Visit Värmland, tycker att länet har ett brett utbud av upplevelser för både stora och små turister inför säsongen 2022.

– Våra och allas förväntningar inom den värmländska besöksnäringen är att vi skall få lov att återigen få hälsa alla våra gäster varmt välkomna till Värmland! Att vi kan kika på siffror som påminner om sommaren 2019, det vill säga innan pandemin, vi hoppas naturligtvis på att våra internationella gäster skall komma tillbaks men också att intresset att hemestra fortsätter.

Hur viktiga är barnfamiljer för turismen i länet?

– Barnfamiljen som målgrupp är väldigt viktig, vi vet att är barnen i familjen glada är alla glada! Vi vet också att just detta styr många familjers val av semester.

Vad skulle behövas för att locka fler turistande barnfamiljer till länet?

– Värmland behöver absolut fler anledningar till besök för denna målgrupp, barn kan vara kräsna besökare och vi skulle naturligtvis vilja locka dem och deras familjer till oss med några speciella anledningar, något som man bara hittar hos just oss i Värmland! Våra styrkor är att vi har ett brett utbud och inte minst en fantastisk natur, där upplevelserna är många. Ett axplock för barnfamiljerna är till exempel ”Piratäventyr i Kristinehamn” – nytt för i år! Vi har Fiffiga huset/Experimentverkstad vid Alfred Nobels Björkborn, Sunne Sommarland, Mariebergsskogen och Naturum, Brigadmuseet, Värmlands Museum, Branäs & Sunne Ski & Bike, Rottneros Park med Nils Holgerssons äventyrspark för barnen, Alsters Herrgård, höghöjdsbanan Arvika Kanotcenter, Boda Borg, ”Vilda Västern” på Sun Dance Ranch eller Our Little Farm, äventyrsbana vid Brattfallet, skidtunneln i Torsby, Karlstad Alpackagård och Arvika Fordonsmuseum.

Vilket/vilka smultronställen har du själv i Värmland?

– Jag har inget utpekat smultronställe, utan för mig är det just att ta reda på vad som döljer sig bakom nästa knut eller i nästa vik som gör vårt Värmland så otroligt speciellt och drömmigt! Den ständiga upptäcktsresan, där smultronen träs på strån!

Hur har omsättningen påverkats under pandemin – har besöksnäringen återhämtat sig?

– Absolut, 2020 och 2021 går inte att jämföra med något annat. Pandemin har påverkat hela besöksnäringen, men naturligtvis olika mycket för olika verksamheter och olika perioder under dessa två år med tanke på förändrade regler o restriktioner. 2022 har börjat bra under vintersäsongen där många är uppe i volymer som innan pandemin, men där andra har en bit kvar. Värmland längtar efter sina internationella gäster och tillsammans jobbar vi för att återhämtningen skall gå fort. Vi har dock stora kompetensbrister och bristen på personal är stor vilket naturligtvis påverkar möjligheten till återhämtning.

Artikeltaggar

TurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.