”Målet är att skapa det hotell som vi själva skulle vilja bo på”

Publicerad:
Efter nio månaders rivning är det snart dags att börja bygga Hotel Fratelli i CGC-huset vid Soltorget, konstaterar Anders Pertun, talesperson för nya hotellprojektet. Dagens tegelfasad kommer att sparas, men invändigt väntar helt nybyggda lokaler. Foto: Christer Wik

Nu är rivningen klar i CGC-huset i Karlstad som ska förvandlas till destinationshotellet Hotel Fratelli med 85 rum.

– Hotellet ska att stå klart våren 2024. Det får två restauranger, pool och relax och vi satsar på designen. Vi kommer att tillhöra Nordic Hotel & resorts.

Nu har bygget av Karlstads nya hotell Fratelli inletts

Det beskedet ger Anders Pertun, talesperson för den 250-miljonersinvestering som görs vid Soltorget mitt i centrala Karlstad.

För precis ett år sedan presenterades den stora satsningen på ett nytt hotell, ett projekt som han, CGC-husets ägare Peter Perssons fastighetsbolag Capriga och mat- och nöjesentreprenörerna Mattias och Andreas Olsson står bakom.

– Den sista maj var rivningen av byggnadens innandöme klar. Karlstads byggtjänst har gjort stomrent efter nio månaders arbete och i augusti drar bygget av hotellet i gång, säger Anders Pertun.

Här visar Anders Pertun upp markplanet i CGC-huset där det blir lobby, reception, restaurang, bar och delibutik.
Här visar Anders Pertun upp markplanet i CGC-huset där det blir lobby, reception, restaurang, bar och delibutik. Foto: Christer Wik

Han visar runt i de nu helt tomma lokalerna som om knappt två år åter kommer att sjuda av liv. Redan utvändigt kommer Hotel Fratelli dra till sig besökare via en rejäl uteservering.

Ungefär så här är det tänkt att restaurangen i hotellets markplan ska se ut.
Ungefär så här är det tänkt att restaurangen i hotellets markplan ska se ut. Foto: Illustration: Farmore

– Väl inne i hotellet blir det reception och lobby till höger, en lång bardisk till vänster ut mot de stora fönstren mot Västra Torggatan och längst in till höger blir det en stor restaurang. Även en halvtrappa upp kommer det finnas sittplatser.

– I hörnet till vänster får vi plats med en deli där man kan äta och ta med smårätter. Sammantaget är detta är en fantastiskt fin lokal som vi ser fram emot att inreda.

Ut mot Västra Torggatan hamnar hotellets lobbybar.
Ut mot Västra Torggatan hamnar hotellets lobbybar. Foto: Illustration: Farmore

Arkitekter är Krook & Tjäder för projektet och det är designbyrån Farmore i Göteborg som har fått uppdraget att utforma det nya hotellets insida.

– Vi vill skapa hållbar design med naturmaterial som trä och sten, smarta val som ska vara hållbara över lång tid. Designtemat kommer vara hämtat från Medelhavet och från 1950-talet.

– Målet är att skapa det hotell som vi själva skulle vilja bo på. Det ska helt enkelt vara en anledning för att komma hit till Karlstad och vi vill samtidigt skapa bra paket tillsammans med bland annat Färjestad och Wermland opera, säger Anders Pertun.

Hotellrummens storlek kommer att variera från 18 till 45 kvadratmeter. Här ses ett av de största rummen.
Hotellrummens storlek kommer att variera från 18 till 45 kvadratmeter. Här ses ett av de största rummen. Foto: Illustration: Farmore

Totalt blir det 85 rum och ytorna blir på 18-45 kvadratmeter där fyra rum blir riktigt stora. Alla befintliga balkonger kommer att behållas liksom den nuvarande tegelfasaden som ska tvättas för att bli lika fin som när CGC-huset öppnades 1952.

– Gamla damavdelningen på plan ett görs om till en konferensavdelning och här blir det även utgång till den nya innergården där det blir en bar med både platser utomhus och under tak. Här ska vi även skapa ett orangeri.

Anders Pertun visar upp innergården på våning två där det ska byggas en bar och ett orangeri.
Anders Pertun visar upp innergården på våning två där det ska byggas en bar och ett orangeri. Foto: Christer Wik

På plan tre, fyra och fem, det sistnämnda en påbyggnad som ska göras, blir det rena hotellplan medan det i källaren blir en pool- och relaxavdelning där man även kan äta enklare rätter.

– Sammantaget vill vi skapa en ny mötesplats i Karlstad. Inte bara för hotellgästerna utan även för alla. Det är viktigt att göra det i en så centralt läge, ett riktigt trippel A-läge.

– Hotellet kommer att ligga vid den nya axeln som bildas från Stora torget och ner till järnvägsstationen när resecentrum står klart om några år, säger Anders Pertun.

Utsikten från hotellrummen på de översta våningarna där dagens balkonger behålls är fin, bland annat över Drottninggatan.
Utsikten från hotellrummen på de översta våningarna där dagens balkonger behålls är fin, bland annat över Drottninggatan. Foto: Christer Wik

Som tidigare hotellchef för Selma Spa i Sunne trivs han mycket bra med att vara med och dra i gång ett helt nytt hotellprojekt.

– Det är väldigt stimulerande och spännande att det är mindre än två år kvar till vi öppnar. Det är redan dags att beställa möbler. Byggtiden för hotellet är 18 månader och Hotel Fratelli öppnar därför våren 2024. Det ser vi verkligen fram emot.

Det är nu klart vilken kedja man kommer att ansluta sig till.

– Det blir Nordic Hotel & resorts som ägs av Petter Stordalen där bland andra Avalon hotel i Göteborg ingår.

Dagens byggnad ska byggas på med en femte våning. Så här blir utseendet efter att den har färdigställts.
Dagens byggnad ska byggas på med en femte våning. Så här blir utseendet efter att den har färdigställts. Foto: Illustration: Krook & Tjäder

Artikeltaggar

Anders PertunAndreas OlssonBostad och byggenCGCMattias OlssonPeter PerssonTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare