Försäkringskassan har kritiserats för att de gör en annan bedömning än läkaren i sjukpenningärenden. Nu ska Marina Tuutma utreda betydelsen av läkarintyget och orsakerna till att olika bedömningar görs.
Marina Tuutma är specialist i allmänmedicin och arbetar på vårdcentralen i Rud. Hon har blivit utsedd till särskild utredare i Regeringens utredning om sjukpenningsärenden.
Försäkringskassan gör i vissa fall en annan bedömningen än läkaren, vilket de har kritiserats för.
– Det är en frustration som det har pratats mycket om. Det är många som inte är nöjda. Regeringens uppdrag som jag har fått handlar om hur man kan förbättra processen.
Vad får den nuvarande processen för konsekvenser?
– Det är alla läkare men främst läkare inom primärvården och de patienter som vi träffar som påverkas av processen. Det är dem som blir förlorare samt läkarnas arbetsmiljö.
Hon fortsätter:
– Det är många läkare som berättar att det är alldeles onödigt mycket av deras arbetstid som går åt till att utreda missförstånd och olika missuppfattningar med Försäkringskassan. Sverige behöver en tydligare process.
Syftet med utredningen är att analysera orsakerna till att olika bedömningar görs och se över om läkarens bedömning av nedsättningen av arbetsförmågan behöver ges större tyngd.
Vad hoppas du att utredningen leder till?
– Det viktigaste är att det förslag som utredningen lägger fram också kommer att implementeras i verkligheten. Att kommande regering tar vara på analysen och de förslag vi kommer med.
Tror du att det kommer leda till lättare sjukskrivning?
– Det hoppas jag på. Utredningen kommer komma med förslag som kan göra processen smidigare för alla inblandande.
Sjukpenning för anställda
Sjukpenning får du om du inte kan arbeta för att du är sjuk.
De första två veckorna betalar oftast din arbetsgivare sjuklön istället för vanlig lön. För att få sjuklön krävs det att din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. Den bedömningen gör din arbetsgivare.
Om du fortfarande är sjuk efter två veckor kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Du kan få sjukpenning om du: inte kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk, förlorar inkomst och är försäkrad i Sverige.
Du kan få sjukpenning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent.
Källa: Försäkringskassan.