Hoppa till huvudinnehållet

Coronasmittan ökar i Värmland – experten: Det kan ligga bakom

Publicerad:
Smittan ökar i Sverige och Värmland.
Smittan ökar i Sverige och Värmland. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige och även i Värmland.

Läget är svåranalyserat, men anledningarna bakom ökningen kan vara folkets sug efter att träffas och virusets förmåga att mutera.

Det säger smittskyddsexperten Olle Wik.

”Antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige fortsatte att öka under vecka 24”. Det slår Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

En ny undergrupp till virusvarianten omikron, BA.5, har ökat och tros bidra till smittspridningen, enligt myndigheten.

I Värmland har även smittan ökat, enligt regionens tillförordnande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt:

– Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat något i Sverige och Värmland följer det nationella mönstret, säger hon till NWT i en skriftlig kommentar.

Hittills har inga BA.5-fall hittats i Värmland, men det är nog bara en tidsfråga.

– Vi har en eftersläpning på analysen. Med största sannolikhet har vi BA.5 även här.

Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Antalet avlidna med covid-19 och inlagda patienter smittade av viruset har inte ökat nationellt, enligt Folkhälsomyndigheten. Även så ser det ut i Värmland, meddelar Anna Wimmerstedt.

Sedan flera månader tillbaka testas begränsade grupper i samhället för coronaviruset, som till exempel patienter inom hälso- och sjukvård eller personal på särskilda boenden.

Det gör utvecklingen extra svår att tyda, enligt smittskyddsexperten och före detta smittskyddsläkaren i Värmland Olle Wik.

– Men med det sagt har vi en liten ökning och då kommer frågan ”varför?”. Min tro är att coronaviruset har visat upp en ganska stor benägenhet att mutera. Och benägenheten att träffas är mycket större nu än vad den brukade vara och att det trots klimathindren ändå sker smittöverföringar.

Olle Wik, smittskyddsexpert.
Olle Wik, smittskyddsexpert. Foto: Lisa Olaison

Olle Wik är försiktig med att göra framtidsprognoser, men säger att det pekar mot en ökning under hösten och vinter.

– Men att det kommer vara hanterbart. Viruset ser ut att mutera till lite snällare varianter och vaccinindustrin jagar viruset hack i häl. Jag tror inte vi kommer komma tillbaka till det vi har sett, men man måste vara inställd på att man kan ha fel.

Hans främsta råd till alla är ta de vaccindoser man ska. Något Anna Wimmerstedt håller med om:

– Det är fortsatt viktigt att man stannar hemma och undviker kontakt med andra om man är sjuk och har symtom som skulle kunna vara tecken på covid-19. Det är också viktigt att vaccinera sig om man rekommenderats ytterligare påfyllnadsdos. Vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död.

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetFolkhälsomyndighetenOlle WikRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.