Hoppa till huvudinnehållet

13 meter hög hiss ska byggas i Mariebergsskogen – väntas stå klart nästa sommar

Publicerad:
Skiss över hur hisstornet och gångbron väntas se ut.

Stadsbyggnadsnämnden i Karlstad har beviljat bygglov för en 13 meter hög hiss med tillhörande gångbro i Mariebergsskogen. Syftet är att det ska öka tillgängligheten till de övre delarna av stadsparken.

Det har tidigare stått klart att den gamla kiosken i Mariebergsskogen planeras att rivas och ersättas med en ny, större byggnad som utöver kioskverksamhet även kommer inrymma bättre möjligheter till information för besökarna. Nu står det klart att man satsar ytterligare på att utveckla parken.

– Vi har beviljat bygglov till den här hissen, och det är ju ett ärende som har varit uppe tidigare i kommunen genom åren. Men nu börjar det röra på sig och nu är vi framme vid det här skedet, att det ska kunna börja byggas snart, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Karlstad.
Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Karlstad. Foto: Håkan Strandman

Syftet med hissen är att den ska underlätta framkomligheten i parken.

– Det har ju varit lite diskussioner kring det och syftet med hissen är ju att du ska kunna ta dig upp, om du har lite svårt att gå till exempel ska du kunna ta dig upp till de övre delarna av Mariebergsskogen, både till den delen där du har djur däruppe såklart men också till terassen, restaurangen där uppe, på ett bra och enkelt sätt. Man kan såklart gå runt hela men det blir en ganska lång väg, så det här är ju ur en ren tillgänglighetssynpunkt så att säga. Det är ett bättre sätt att göra på det här sättet, att man får en hiss upp och en gångbro över så man landar på den övre terassen där uppe, säger Erik Nilsson (KD).

Hisstornet kommer att få en byggnadshöjd på 13,6 meter, vilket innebär en avvikelse från detaljplanens bestämmelse på maximalt 8,0 meter. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer dock att användningssättet är planenligt då den kommer att underlätta tillgängligheten och göra det enklare för besökare att ta sig upp till det högre etaget i parken. Pengar till projektet är avsatta och både hissen och den nya kiosken väntas stå klart nästa sommar.

– Hissen och kiosken är en del av en större uppfräschning av hela Mariebergsskogen. Så det blir ett ändamålsenligt utbud av lokaler och tillgängligheten är bra , så det är en del av ett lite större paket, säger Erik Nilsson (KD).

Responsen beskriver Erik Nilsson hittills som god.

– Den har varit god, jag tror de flesta tycker det är bra att vi utvecklar Mariebergsskogen. Det är ett jätteuppskattat besöksmål i Karlstad, både av Karlstadsbor och folk som kommer hit på besök, då tar man ju gärna en tur dit. Jag tycker vi ska vara glada och stolta över att vi har Mariebergsskogen som en stadspark.

Mariebergsskogen hade ifjol 532 000 besökare.

Artikeltaggar

BygglovByggnationErik NilssonKarlstadMariebergsskogenStadsbyggnadsnämndenTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.