Hoppa till huvudinnehållet

Här är värmlänningarnas klart viktigaste valfråga – hårda ord från politikerna

Publicerad:
Sjukvården är den viktigaste valfrågan enligt värmlänningarna. Sjukvården har generellt sett fått mycket fokus denna mandatperiod, särskilt med tanke på pandemin. Bilden är tagen från intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad när två sjuksköterskor vårdar en covid-19-patient.
Sjukvården är den viktigaste valfrågan enligt värmlänningarna. Sjukvården har generellt sett fått mycket fokus denna mandatperiod, särskilt med tanke på pandemin. Bilden är tagen från intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad när två sjuksköterskor vårdar en covid-19-patient. Foto: Tommy Andersson

Det är inget snack om saken.

Sjukvården är värmlänningarnas viktigaste valfråga både nationellt och regionalt.

Det visar NWT/Novus opinionsundersökning.

– Vi har stora utmaningar i hela Sverige och Värmland är inget undantag, säger Marianne Utterdahl (Siv).

Siffrorna är tydliga. I NWT/Novus opinionsundersökning svarade nästan hälften sjukvård på frågan om vilken som var den viktigaste valfrågan regionalt.

Och var femte på frågan om den viktigaste valfrågan nationellt.

”Det är långa väntetider”, ”sjuksköterskor har det jobbigt” och ”familj som jobbar inom sjukvård, tär på dem”, är några av argumenten varför.

Värmlänningarnas vikt vid sjukvård sticker även ut jämfört med övriga Sverige, enligt Novus.

Daniel Schützer (S), avgående kommunalråd i Årjäng, kandiderar nu som tvåa på partiets lista till regionvalet. Han har gjort det tydligt att han är ute efter ordföranderollen i hälso- och sjukvårdsnämnden. Och, ett maktskifte.

– Jag tror det speglar ett samhälle som är vana vid att vi har en bra sjukvård, säger han om siffrorna i undersökningen.

– Och nu har vi haft utmaningar inte minst i form av pandemin och efteråt med en bristande bemanning som engagerar människor.

Daniel Schützer (S), nuvarande kommunstyrelseordförande i Årjängs kommun.
Daniel Schützer (S), nuvarande kommunstyrelseordförande i Årjängs kommun. Foto: Helena Karlsson

Det ska också tilläggas att samma undersökning pekar mot ett maktskifte i regionen, där Värmlandssamverkan (M+C+L+Siv+MP+KD) tappar.

Daniel Schützer kritar en skarp känga mot dagens ledning i sjukvården.

Men vad skulle du göra annorlunda då?

– Man fokuserar inte på de områden där vi har störst problem. Där är skillnaden, vi har ett jättetydligt fokus på där det är mest köer. Vårdcentraler är den plats man får vänta mest, vi har bristande vårdplatser där den värsta konsekvensen är att det kan leda till död, sedan har vi bup där det faktiskt plockas bort år från ungdomar under en tid där de formas som mest.

– Dagens styre gör satsningar på grönrehabilitering, någon helikopter och något här och där. Det är inte ett stringent styre mot att fixa de största problemen.

Vi har fullständigt fokus på det som inte fungerar och jag tycker han agerar lite okunnigt
Marianne Utterdahl

Nu har Marianne Utterdahl rollen som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon säger att det är ganska uppenbart varför siffrorna ser ut som de gör.

– Vi har stora utmaningar i hela Sverige och Värmland är inget undantag. Det finns orsaker bakom det, som kanske är lite krångliga att svara kort på men, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om en demografisk utveckling där folk blir äldre och sjukare, med färre som är i arbetsför ålder. Skattemedel och antal händer ökar inte i samma omfattning som vi behöver.

Regionrådet Marianne Utterdahl (Siv).
Regionrådet Marianne Utterdahl (Siv). Foto: Helena Karlsson

Det är därför som omställningen God och nära vård – som bygger på att vården ska komma närmare patienten – är i full gång, menar Marianne Utterdahl.

– Jag är ändå stolt över att vi, trots att vi har haft en mandatperiod där pandemin tagit merparten av tiden i anspråk, kunnat ta fram en gemensam målbild med 16 kommuner.

Hur ser du på att sjukvård är en så viktig fråga enligt värmlänningarna samtidigt som ni, Sjukvårdspartiet, tappat i opinionen?

– Ja, för det första så en opinionsundersökning med så få svarande så långt före valet sätter jag inte jättestor tilltro till om jag ska vara ärlig. Men mellan valen är det svårt för lokala partier att synas.

I NWT/Novus undersökning fick partiet en procent av rösterna, vilket är under spärren.

Daniel Schützer är ute efter ditt jobb, hur ser du på hans kritik?

– Ja, då ska jag uttrycka mig så här: Vi har fullständigt fokus på det som inte fungerar och jag tycker han agerar lite okunnigt, för att att ställa och styra om vården, då måste det hända saker lite överallt.

– Om vi inte hade gjort alla dessa satsningar, då hade vi inte varit där vi är i dag, utan hand i hand med de som har det värre än oss.

De viktigaste valfrågorna

Viktigaste valfrågan nationellt för värmlänningarna, förutom sjukvård, är lag och ordning, enligt undersökningen.

Även här skiljer sig Värmland från övriga Sverige.

Novus vd Torbjörn Sjöström säger att Värmland sticker ut vad gäller viktigaste valfrågan.
Novus vd Torbjörn Sjöström säger att Värmland sticker ut vad gäller viktigaste valfrågan. Foto: Mathias Blom The Happy Creative

Det säger Novus vd Torbjörn Sjöström i en skriftlig kommentar till NWT:

– Värmlänningarna anser inte alls att det är lika viktigt där de bor jämfört med resten av Sverige. Man ser rapporter om skjutningar i nyheterna men man upplever det inte som en del av sin vardag.

Regionalt var den näst viktigaste valfrågan skola och utbildning.

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 1 500 personer i Värmlands län intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”vilken, anser du, är den viktigaste valfrågan nationellt?” och ”vilken, anser du, är den viktigaste valfrågan regionalt i Värmland?”

Källa: Novus

Läs mer om opinionsläget regionalt här:

Supersiffra för S – bäddar för maktskifte i Region VärmlandMardrömmen för Värmlandssamverkan – tre av sex partier på väg att åka ur

Artikeltaggar

Daniel SchützerMarianne UtterdahlPolitikVal 2022Vård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.