Borgvik är en ”säsongsbetonad ort” säger Oscar Magnusson, frontman i Sven-Ingvars och ägare till Sliperiets Konsthall & Gastronomi. Under sommaren lever trakten upp och Oscar Magnusson bjuder in till sina favoritställen och passar dessutom på att ge oss en lite historielektion.
”Med sommaren vaknar Borgvik” konstaterar Oscar Magnusson när vi ses på hans ”hemmaarena” Sliperiet. Här har han drivit konsthall och restaurang sedan 2009 samtidigt som han även axlar rollen som frontman åt Sven-Ingvars. Så värst mycket tid över till annat har han förståeligt nog inte och just därför uppskattar han att bo där han bor.
– Under den här delen av året slås man verkligen av hur fint det är här.
Oscar Magnusson berättar att han i vanlig ordning tog en promenad med hunden kvällen innan och att han då blev helt tagen av doften från den blommande häggen.
– Man vill ju mer eller mindre dra upp häggen i näsan! skrattar han.
– Jag var ute så länge att min fru till slut undrade vart jag tagit vägen, fortsätter han sedan.
Själv ser Oscar Magnusson Borgvik som sin trygga punkt. Det är viktigt för honom att hemmet är en plats där det inte ”snurrar”, som han säger. Får han tid över är det just tiden med familjen, promenader med hunden och en tur med båten som han uppskattar mest.
– Under pandemin tror jag många upptäckte att man inte behöver åka så långt för att få uppleva något magiskt. Det kan räcka med en båttur eller ett bad på en mysig plats, konstaterar han.
– Det har nog aldrig varit så mycket folk i Borgvik som under de senaste årens semestrar. Jag hoppas att folk fortsätter att ta sig tiden att komma ut hit.
Mättar alla sinnen
Oscar Magnusson ser Borgvik som en plats som tillgodoser saker för olika sinnen.
– Du mättar ögat genom allt vackert som finns här och ger samtidigt själen något extra. Du sätter även igång tankarna och sedan kan du såklart bli mätt på det vanliga sättet, genom att få dig en bit mat, ler han.
Det händer en del nytt i Borgvik under sommaren berättar Oscar Magnusson. Bland annat ska det populära Hamncaféet få nya entreprenörer.
– Där kan du sitta och ta dig en glass och lyssna på hur Vänern kluckar. Många tar båten dit, det finns en lång brygga att lägga till vid, och de har även en liten camping.
– Jag gillar den där familjära feelingen som präglar mycket här i Borgvik. Det är långt från allt massproducerat och jag uppskattar att det inte exploateras åt alla håll. Det byggs nytt här men samhället växer inte så det knakar, det sker i lagom takt tycker jag, säger Oscar Magnusson.
Sven-Ingvars säger tack och förlåt: ”Handlar om att gå vidare”Ta sig tiden
Det finns många smultronställen i Borgvik och Oscar Magnusson råder den som kommer hit att ha gott om tid för att få ut så mycket som möjligt av vistelsen.
– Parkerar du bilen kan du i princip promenera överallt och det tycker jag ger den bästa upplevelsen, du ska helst inte bara studsa runt här. Vi har bland annat en av de nordligaste bokskogarna, en Sherwood-skog i miniatyr. Den är inte stor men naggande god!
På andra sidan samhället ligger Borgviks museum där man kan få inblick i järnets betydelse för bygden och även få tips om andra utflyktsmål i området, exempelvis den häftiga Hyttruinen.
– Den som kommer hit tror jag känner av att folk är öppna för besökare här. Det kan låta pretentiöst men jag tror det finns en grundstolthet i att komma härifrån, fortsätter Oscar Magnusson.
Värmlands vagga
Platsen Borgvik har en rik historia och brukar kallas för ”Värmlands vagga”. En av historierna kring hur namnet Värmland myntades kommer till exempel härifrån.
– Sjön Värmeln ligger ju inte långt härifrån och där har det bott folk sedan vikingatiden. Det fanns mycket fisk här och man byggde anläggningar för laxfiske vid forsarna som kallades för värmane (värme är ett gammalt ord för fors). Folket kom således att kallas för värmar och därav kom namnet Värmland, berättar Oscar Magnusson.
– De hade god smak redan då när de valde att slå sig ner på den här platsen, myser han sedan.
Oscar Magnusson började tidigt att följa med sin pappa Sven-Erik på vägarna och han säger själv att han nog har ”sett varenda buske i det här landet”.
– När jag rullar in här igen känns det dock aldrig som att det fattas något, säger han.
Ska inte den upp?
Borgviks historia är något som ständigt gör sig påmind när man strosar runt här. Att det finns så få staket mellan fastigheterna är till exempel något som levt kvar sedan tiden då ”bruket ägde allt”.
– Det har funnits kvarnar här sedan 1300-talet och järnbruket kom igång på 1600-talet. Allt järn transporterades sedan via sjön så det ligger nog en del järntackor på botten här, många skepp förliste ju, berättar Oscar Magnusson.
Apropå förlista skepp kommer Oscar Magnusson in på en skröna om hur ett skepp med bygdens nya kyrkklocka gick till botten strax utanför Borgvik.
– Jag har varit sugen på att ta reda på om det är sant, ska inte den upp i så fall? Mysteriet med kyrkklockan kräver att ett dykarteam tar tag i det här! utbrister han sedan och skrattar.