Heta känslor i Gropa när Värmlänningarna fick revansch

Publicerad:
Musiken och glädjen är alltid nära i Värmland. Men Anna och Erik (Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang) får erfara att kärleken också kan kräva kamp. Foto: Joachim Lagercrantz

Inte bara kärleken var het, när Värmlänningarna äntligen var tillbaka i full skala i Gropa i Ransäter.

Premiärpubliken fick uppleva värme både från scenens dramatik och från ovan. Dessutom gav årets invigningstalare, författaren Herman Lindqvist, en flammande kärleksförklaring både till Värmland och Värmlänningarna.

Klarblå himmel och gassande sol mötte den stora publiken som kom till utomhusarenan vid Ransäters hembygdsgård för midsommaraftonens premiär.

Förväntan låg i luften och nog kan man prata om ett uppdämt behov, efter två pandemiår.

Värmlänningarna i Ransäter är en i många meningar stor berättelse. Ensemblen är stor och publiken bjuds på färgstark dans, musik, sång och skådespel i två och en halv timme.
Värmlänningarna i Ransäter är en i många meningar stor berättelse. Ensemblen är stor och publiken bjuds på färgstark dans, musik, sång och skådespel i två och en halv timme. Foto: Joachim Lagercrantz

– Några av er köpte biljetter redan 2019 – och nu är ni här! konstaterar Ann-Sofie Pettersson, ordförande i hembygdsföreningen, när hon hälsar alla välkomna.

Förädlar traditionen

2020 blev det en tv-version, 2021 ett konsertäventyr, men 2022 är året då Värmlänningarna åter intar Gropa – som regissören Olof Wretling i hettan liknade vid en wokpanna.

Vatten och solfjädrar, hattar och kepsar. Värmen var stark men publiken var redo att fångas av spelet.
Vatten och solfjädrar, hattar och kepsar. Värmen var stark men publiken var redo att fångas av spelet. Foto: Lena Richardson

Men det är värt varje svettdroppe, varje röd nacke. Spelet lever och Värmlänningarna får sin rättmätiga revansch. Wretling och hans ensemble inte bara förvaltar den 170-åriga pjäsen, de förädlar den.

Olof Wretling gör sitt nionde år som regissör i Ransäter och har med varsam men säker hand förnyat den anrika pjäsen. Värmlänningarna spelas även på midsommardagen samt den 2 och 3 juli.
Olof Wretling gör sitt nionde år som regissör i Ransäter och har med varsam men säker hand förnyat den anrika pjäsen. Värmlänningarna spelas även på midsommardagen samt den 2 och 3 juli. Foto: Joachim Lagercrantz

Grundberättelsen är ju klassisk: Värmlands svar på Romeo och Julia är Erik och Anna, som älskar varandra så att det slår gnistor, men föräldrarna sätter sig emot på grund av gamla oförrätter och en avgrundsdjup klassklyfta.

Anna svimmar av chock när det lyser i kyrkan för hennes älskade Erik och Britta i Gyllby.
Anna svimmar av chock när det lyser i kyrkan för hennes älskade Erik och Britta i Gyllby. Foto: Joachim Lagercrantz

Vägen till den stora finalen är fylld av känslor, från pärlande skratt till avgrundsångest och tårar. Här finns sångpärlor av båda huvudrollsinnehavarna Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe, men också elegant sprittande komik av Sofia Wretling som spelar pigan Stina och en trygg och glad Löpar-Nisse i Fredrik Sjöstedt, för att bara nämna några av alla dem som bär upp äventyret.

Vad kan hända om drängen Per tar en sup? Pigan Stina (Sofia Wretling) spelar ut sin stressade oro på ett klockrent komiskt sätt.
Vad kan hända om drängen Per tar en sup? Pigan Stina (Sofia Wretling) spelar ut sin stressade oro på ett klockrent komiskt sätt. Foto: Joachim Lagercrantz
Löpar-Nisse är både en berättargestalt och en som sätter fart på spelet.
Löpar-Nisse är både en berättargestalt och en som sätter fart på spelet. Foto: Joachim Lagercrantz

Innehåller allt

Årets invigningstalare Herman Lindqvist har rätt när han förkunnar att Värmlänningarna innehåller ”allt som är vår historia”:

Hembygdsföreningens ordförande Ann-Sofie Pettersson välkomnar invigningstalaren Herman Lindqvist.
Hembygdsföreningens ordförande Ann-Sofie Pettersson välkomnar invigningstalaren Herman Lindqvist. Foto: Lena Richardson

– Kärlek och kampen för kärleken, slit och släp, klasskamp, girighet och snålhet, översittare, skratt och gråt, lycka och olycka, säger han och passar även på att berätta vad ämnet ”historia”, som han skrivit så många böcker om, egentligen är.

Herman Lindqvist framhöll i sitt invigningstal vad Sveriges historia egentligen är och hur Värmlänningarna innehåller allt.
Herman Lindqvist framhöll i sitt invigningstal vad Sveriges historia egentligen är och hur Värmlänningarna innehåller allt. Foto: Lena Richardson

– Många tror att det är en tråkig upprabbling av kungalängder och årtal, tråkiga gubbar och tråkiga reformer som aldrig blev av och väldigt – tråkigt! En kronologisk lista på mänsklighetens alla stora misstag och tabbar och krig och katastrofer, men så är inte historia. Så kan den bli om den inte berättas av värmlänningar. Värmlänningar kan berätta historia!

Spelet lever - och kärlek, glädje och musik segrar till slut.
Spelet lever - och kärlek, glädje och musik segrar till slut. Foto: Joachim Lagercrantz

Och, tillägger han:

– Det är bara ni som har en egen nationalpjäs.

Tack vackert för de orden, och tack vackert för Värmlänningarna.

Många barn är med i uppsättningen och det ger extra liv åt berättelsen.
Många barn är med i uppsättningen och det ger extra liv åt berättelsen. Foto: Joachim Lagercrantz
Kärleken segrar även denna gång. Anna och Erik (Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang) får vandra ut i livet tillsammans.
Kärleken segrar även denna gång. Anna och Erik (Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang) får vandra ut i livet tillsammans. Foto: Joachim Lagercrantz
Värmlänningarna tillbaka i rappare form: ”Fortfarande på liv och död”
Värmlands svar på Romeo och Julia, Anna och Erik, gestaltas så det slår gnistor av Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang.
Värmlands svar på Romeo och Julia, Anna och Erik, gestaltas så det slår gnistor av Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang. Foto: Joachim Lagercrantz
Drängen Per (Peter Stefansson) och pigan Stina (Sofia Wretling) har många härliga duster på scenen.
Drängen Per (Peter Stefansson) och pigan Stina (Sofia Wretling) har många härliga duster på scenen. Foto: Joachim Lagercrantz
Midsommarfirande med fina mamseller och folkdans... men snart bryts den festliga stämningen när Erik förkunnar att han inte alls vill bli bortgift med Britta i Gyllby (Malin Persson Lunde).
Midsommarfirande med fina mamseller och folkdans... men snart bryts den festliga stämningen när Erik förkunnar att han inte alls vill bli bortgift med Britta i Gyllby (Malin Persson Lunde). Foto: Joachim Lagercrantz
Sol, sol och åter sol över nejden. Olof Wretling (högst upp i bild) fick överse ett på flera sätt hett skådespel i Gropa.
Sol, sol och åter sol över nejden. Olof Wretling (högst upp i bild) fick överse ett på flera sätt hett skådespel i Gropa. Foto: Joachim Lagercrantz
Rose-Marie Bäckstrand spelar Eriks mor Lisa.
Rose-Marie Bäckstrand spelar Eriks mor Lisa. Foto: Joachim Lagercrantz
Musiken är en viktig del av folklustspelet, men musikerna sitter utom synhåll för publiken i sitt lilla dike vid scenkanten.
Musiken är en viktig del av folklustspelet, men musikerna sitter utom synhåll för publiken i sitt lilla dike vid scenkanten. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Anna-Lotta LarssonEmelie HebbeKändisarMunkforsMusikNöje/KulturOle Aleksander BangOlof WretlingRansäterRansäters hembygdsföreningRansäters hembygdsgårdTeaterVärmlands länVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare